Aproximativ 1 din 3 gravide se confruntă cu constipația în sarcină. Iar asta se întâmplă fie din cauza schimbărilor hormonale care încetinesc sistemul digestiv, fie din cauza stresului, a kilogramelor acumulate, fie din cauza lipsei de mișcare. Dacă nu se ia nicio măsură, constipația poate duce la apariția hemoroizilor sau a fisurilor anale. Tocmai de aceea, în momentul în care te simți balonată sau ai crampe abdominale, ar fi indicat să începi să combați aceste simptome.
Constipația în sarcină: remedii naturale
După cum probabil știi, în sarcină nu sunt recomandate medicamentele, mai ales dacă situația existentă poate fi ameliorată cu remedii naturale. Acest lucru este valabil și în cazul constipației. Așadar, pentru ca problema să nu se agraveze, poți încerca următoarele remedii pentru a ameliora constipația în sarcină.
Hidratează-te corespunzător
Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a combate constipația în sarcină este consumul adecvat de lichide. Apa ajută la menținerea unui tranzit intestinal bun și facilitează trecerea scaunului. Pe timpul celor nouă luni de sarcină, specialiștii recomandă să consumi cel puțin 8-10 pahare de apă pe zi. Pe lângă apă, te pot ajuta sucurile naturale de fructe, precum sucul de prune, datorită efectului ușor laxativ.
Consumă alimente bogate în fibre
O dietă bogată în fibre poate preveni sau ameliora constipația în sarcină. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, ajută la creșterea masei fecale și la accelerarea tranzitului intestinal. Pe perioada sarcinii, ar fi indicat să ai un consum zilnic de fibre 25-30 de grame. Pentru a acoperi necesarul, poți introduce în dieta zilnică alimente precum merele, perele, morcovii, broccoli, fasolea și quinoa.
Fă mișcare
Exercițiile fizice regulate pot stimula mișcarea intestinală. Chiar și activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga pentru gravide, pot ajuta la ameliorarea constipației în sarcină. Înainte de a face orice exerciții, discută cu medicul care -ți urmărește sarcina. Asigură-te că acestea sunt potrivite pentru perioada în care te afli și nu-l afectează pe bebeluș. Și nici pe tine.
Ia probiotice
Probioticele, cum ar fi cele găsite în iaurt, kefir și alte alimente fermentate, pot îmbunătăți sănătatea digestivă și te pot ajuta să previi constipația în sarcină. Acestea contribuie la echilibrarea bacteriilor benefice din intestin. Consumul regulat de alimente bogate în probiotice poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Așadar, dimineața, la micul dejun poți consuma un kefir cu cereale de ovăz. Sau ca și gustare, poți alege un iaurt natural.
Stabilește o rutină zilnică pentru mersul la toaletă
Stabilirea unei rutine zilnice pentru mersul la toaletă poate ajuta, de asemenea, în această situație. Deși poate suna dificil să ai o astfel de rutină, medicii susțin că aceasta ajută la stabilirea unui ritm regulat al tranzitului intestinal. Așadar, încearcă să mergi la toaletă zilnic, cam pe la aceeași oră.
Constipația în timpul sarcinii poate fi neplăcută, dar, de cele mai multe ori, ea poate fi gestionată eficient prin metode naturale și modificări ale stilului de viață. Atenție, însă, orice remediu sau schimbare în dieta sau activitatea fizică ar trebui discutată, în prealabil, cu medicul care-ți urmărește sarcina sau cu medicul de familie.