Reclamă

Cum să pregătești copilul pentru nașterea unui frate

Un nou-născut poate aduce bucurii și noi provocări pentru o familie în care mai există un copil. Pe lângă entuziasm, este posibil să ai ceva emoții cu privire la modul în care copiii mai mari vor reacționa la venirea unui nou-născut. De aceea, este bine să te gândești dinainte cum să pregătești copilul pentru nașterea unui frate.

Mamă îmbrăcată cu o rochie albă,cu un bebeluș în brațe, cu un body bleu cu mâneci scurte, stând pe un scaun alb, și sora lui care îl ține piciorul cuo mână și este îmrăcată cu o rochie bleu și are un cardigan alb pe deasupra
Atunci când aduci acasă un nou-născut, copilul tău mai mare poate trece prin mai multe transformări emoționale / Shutterstock

Introducerea unui nou frate aduce o schimbare semnificativă în dinamica oricărei familii, dar este și o sursă de a învăța despre evoluția sentimentelor. Copilul poate reacționa cu bucurie, furie sa indiferență, dar ca să îți fie mai ușor, iată câteva sfaturi:

Când să informezi copilul

Psihologul Carol Crill Russell recomandă, conform unui articol pentru todaysparent.com, să îi spui copilului despre nașterea unui frate, de îndată ce îi spuneți oricui altcuiva, chiar dacă acesta nu înțelege. Dacă faci din asta un secret, cineva poate să se dea de gol la un moment dat. Ar fi neplăcut să afle de la altcineva decât de la tine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Părinții trebuie să gândească din timp cum să pregătească terenul pentru apariția noului copil. Pentru că mama va fi în recuperare fizică și va trebui să se concentreze mai mult pe noul bebeluș, este foarte util dacă tatăl poate începe să petreacă mai mult timp cu primul copil, înainte de nașterea celuilalt. Faptul că tatăl își petrece timpul cu primul copil și au lucruri speciale pe care le fac, acest lucru va diminua șocul momentului în care bebelușul va veni acasă.

Cum să te descurci cu gelozia

Fiecare copil este diferit și gelozia se manifestă imprevizibil. Unii dintre copii simt gelozie imediat ce află că vor avea un frate sau soră. Spun din start că nu își doresc asta și spun că părinții trebuie să-l facă să dispară. La alții, gelozia se activează mai târziu, pentru că la început, bebelușul doarme mult și e mai liniștit. Abia peste câteva luni încep să se simtă amenințați. Coincide cu momentul în care belelușul începe să zâmbească și se mișcă mai mult, iar părinții interacționează cu el.

Este ideal ca părinții să-și facă un timp special pentru primul copil. Ar trebui să petreacă timp doar cu copilul, fără bebeluș (undeva la două ore). O oră se poate juca mama și o oră tata. Este important să faceți asta, mai ales dacă nu aveți ajutorul bunicilor.

Atunci când aveți vizite, roagă-ți prietenii sau bunicii să se ocupe și de primul copil, chiar dacă vin să vadă bebelușul. În caz contrar, copilul mare ar putea resimți gelozie și mai multă. Asta pentru că ei vor să primească atenția pe care o aveau înainte de sosirea bebelușului.

Dacă vrei să muți copilul în camera lui și să-i schimbi patul, fă asta cu câteva luni înainte de a se naște bebelușul, pentru a se putea adapta. Trebuie să perceapă că va avea un loc mai mare și plăcut în care poate să doarmă, nu că este dat afară din camera voastră, odată cu venirea bebelușului.

Reclamă

Cum gestionezi diferitele probleme care apar

Atunci când aduci acasă un nou-născut, copilul tău mai mare poate trece prin mai multe transformări emoționale. Este greu să îți dai seama cum va reacționa copilul când își va vedea fratele sau sora, dar este bine să fii prevăzătoare. Iată câteva mici probleme care pot apărea și cum să le gestionezi.

Tantrumurile

În timpul tantrumurilor, nu ar trebui să existe nicio disciplină. Copilul trebuie să fie scos din mediul în care este și să stea într-un loc liniștit, chiar dacă este vorba despre un colț dintr-un magazin, atunci când se întâmplă în public. Copilul are nevoie ca tu să fii calm și să-i oferi confort și înțelegere.

Când se liniștește, poți să întrebi copilul despre ceea ce a simțit în momentul tantrumului „Te-ai simțit foarte rău când l-ai văzut pe fratele tău făcând baie. Data viitoare când începi să te simți rău, vino să vorbești cu mine mai întâi.“ Astfel, ajuți copilul să înțeleagă mai bine de ce s-a simțit furios și ce poate să facă data viitoare când va începe să simtă asta.

Regresia

Trebuie să acceptați că multor copii li se întâmplă să regreseze. Este o  etapă normală și nu durează o veșnicie. Poți să te trezești că după copilul mai mare știe să folosească toaleta, fără probleme, când apare celălalt copil, să înceapă să ude patul. Este important să nu cerți copilul, ci să discuți depre asta. În plus, poate începe să își sugă degetul și să plângă mai mult. Practic, încearcă să imite bebelușul pentru  primi la fel de multă atenție și este important să manifești înțelegere față de ceea ce trăiește. Din păcate, nu poți grăbi adaptarea lui. Poate dura chiar și luni de zile, mai ales că fiecare copil are un temperament diferit.

Se poartă urât cu bebelușul

Copilul poate încerca să-și exprime furia față de bebeluș prin agresiune fizică, spune whattoexpect.com. Nu ar trebui să îl pedepsești, dar trebuie să-i explici că nu este permis un astfel de comportament și ajută-l să-și direcționeze furia în alte moduri. Lăsă-l să țipe dacă simte nevoia sau îl poți ruga să facă un desen în care să arate ceea ce simte.  

Activități care ajută un copil să înțeleagă sosirea unui frate

Poți cumpăra cărți care au ca temă nașterea unui frate. Îi poți povesti despre sarcină și naștere și poți să-i spui ce simți și tu legat de asta. De asemenea, poți merge cu copilul la prieteni care au nou-născuți, pentru a-i arăta cum arată și ce presupune asta.

Îl poți implica să te ajute cu diferite lucruri pentru bebeluș, dar nu exagera. Copilul nu trebuie să simtă că doar ajutându-te îți poate atrage atenția.

Pregătește un cadou pe care să îl primească din partea bebelușul când vine acasă, recomandă today.com. Copilul va fi entuziasmat să aibă ceva cu care să se joace, care este doar pentru el.

Te-ar mai putea interesa și
Fetița plânge iar mama îi explică ceva, stând pe canapea
Crizele de furie la copii: cum să îți înveți copilul să-și exprime nevoile fără lacrimi și țipete
Crizele de furie la copii: cum să îți înveți copilul să-și exprime nevoile fără lacrimi și țipete
O fetiță care face tantrum într-un magazin
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
O fetiță care e pe cale să-și lovească mama
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil. Cum îl poți ajuta în situații tensionate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
Un copil care face teme cu mama sa
07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Închide