Reclamă

Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului

Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i placă să învețe, explicându-i că își poate antrena creierul.

Publicat: 14 aprilie 2025, 13:17
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde

Se pare că elevii au o viziune destul de fixă în ceea ce privește inteligența. Ei se feresc să învețe ceva nou, de teamă că s-ar putea simți inconfortabil sau că ar putea părea proști dacă fac o greșeală. Carol Dweck, cercetător la Stanford, explică faptul că elevii pot fi mai eficienți în învățare atunci când cred că pot deveni mai deștepți dacă se provoacă pe ei înșiși.

Cum să ajuți copilul să-și antreneze creierul

Carol Dweck a făcut un experiment celebru, cu elevi de gimnaziu. Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de opt săptămâni și a durat aproximativ două ore. I-a învățat pe elevi concepte cum ar fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Creierul este ca un mușchi

Creierul tău este ca un mușchi care poate fi dezvoltat prin exerciții fizice. Așa cum un bebeluș devine mai inteligent pe măsură ce învață, la fel poți face și tu“. Rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. Elevii care au asimilat acest concept și-au depășit în mod semnificativ colegii la o evaluare la matematică, fără nicio predare suplimentară. Așadar, scopul părinți este de a crește să copii care cred în capacitatea lor de a-și construi „mușchi mentali“.

Chiar dacă vor exista și eșecuri pe drumul spre succes, elevii care au asimilat conceptul, în loc să fie devastați, le folosesc ca oportunități de învățare. Mai mult, în loc să se îngrijoreze dacă sunt sau nu suficient de deștepți, acești copii știu că pot deveni mai deștepți dacă muncesc pentru asta.

Tendința copiilor, atunci când învață ceva nou, este aceea de a spune că este greu. Mai mult, se gândesc că poate nu sunt atât de deștepți. În schimb, copiii care cred în ideea că-și pot antrena creierul sunt capabili să-și gestioneze anxietatea, asigurându-se că învățarea poate fi dificilă, dar că pot reuși. Ei pot învăța ceea ce au nevoie, în situații noi, și sunt motivați și curioși să învețe mai mult.

Cum încurajezi o mentalitate de antrenare a creierului

Pe de altă parte, părinții care le spun copiilor „Ești atât de deștept!“, subminează o mentalitate de antrenare a creierului. Atunci când copilul este într-o situație dificilă, presupune că poate părinții săi nu înțeleg că, de fapt, nu este atât de inteligent și asta îl poate face să renunțe. Se întâmplă asta pentru că este într-o situație inconfortabilă.

Pentru a încuraja mentalitatea de antrenare a creierului, ar fi mai bine să spui copilului: „Te străduiești atât de mult la asta! Încet, dar sigur, reușești“. Copilul învață că propria determinare îi va oferi succesul, iar sentimentul de provocare începe să se devină motivant.

Reclamă

Dweck, în discursul său TED „The Power of Yet”, recomandă să pui accentul pe faptul că nu a reușit încă, nu pe eșec. Astfel, în loc ca disconfortul să fie un semn că nu sunt suficient de buni și că ar trebui să renunțe, este un lucru bun, parte în procesul de dezvoltare.

Cum se dezvoltă mentalitatea de antrenare a creierului prin joc

Prin joc, copiii pot învața o mentalitate de antrenare a creierului. Asta mai ales că sunt sunt motivați să treacă peste obstacole pentru a-și atinge obiectivele. De asemenea, învață că provocările pot fi distractive, mai degrabă decât intimidante. Munca grea combinată cu o atitudine curioasă, îi poate ajuta să atingă obiective mari.

Mulți experți susțin că metodele academice acționează împotriva unei mentalități de antrenare a creierului, făcându-i pe copii să povestească despre lucruri pe care le memorează, în loc să îi încurajeze să se bucure de învățare prin explorarea intereselor lor și prin descoperirea de soluții.

Experții în dezvoltarea copilului au observat că bebelușii și preșcolarii sunt atrași în mod natural de construirea cu blocuri, jocul cu ritm și culoare și învățarea modului de a se înțelege cu colegii lor. Aceste activități constituie fundamentul pentru învățarea ulterioară, de la abilitățile matematice, la citire. În schimb, dacă am oferi copiilor niște cartonașe fără relevanță pentru ei, i-ar distrage de la interesele lor și nu le-ar dezvolta dragostea pentru a învăța.

Chiar și jocul imaginativ, care dezvoltă abilități precum autodisciplina și explorarea socială, are o contribuție fundamentală la succesul academic ulterior. Inteligența verbală și cea logică încep odată cu vorbitul și cu mirarea, atunci când copiii se angajează în conversații zilnice despre viață. De aceea, copiii care au discuții de calitate cu părinții, atunci când sunt bebeluși și preșcolari, au rezultate mai bune pe parcursul școlii.

Ce înseamnă să fii inteligent

Inteligența este adesea asociată cu scorurile obținute la testele IQ. Majoritatea cercetătorilor consideră că acestea evaluează doar o parte din inteligența unei persoane. În esență, testele tradiționale măsoară reținerea cunoștințelor verbale și matematice. Pentru că inteligența nu este de sine stătătoare, ea poate fi antrenată. În plus, asta nu are nimic de-a face cu reținerea abilităților verbale sau matematice.

Dr. Howard Gardner enumără șapte tipuri diferite de inteligență. Acestea sunt importante în funcționarea umană și necesare pentru posibilitatea celor mici de a le dezvolta:

  • Inteligența verbală.
  • Inteligența corporală/kinestezică.
  • Inteligența logică/matematică.
  • Inteligența muzicală.
  • Inteligența interpersonală.
  • Inteligența intrapersonală.
  • Inteligența vizuală/spațială.

Nu trebuie să-ți faci griji că vei încărca programul copilului. Copiii vor explora în mod natural majoritatea acestor domenii, prin joacă. Pentru a putea face asta, trebuie limitat timpul petrecut în fața ecranelor. De aceea trebuie încurajată curiozitatea și interesele naturale ale copiilor noștri, de la dans, la lectură și desen.

Te-ar mai putea interesa și
Copil blond, cu ochelari cu rame negre, îmbrăcat cu pantalon gri închis, cămașă albă, cu papion negru și pulover cu dungi orizontale alb, cu negru, care stă cu picioarele încrucișate pe o podea din lemn și citește pe o carte, iar în jur sunt desenate cu creta cărți
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
Băiețel cu ochelari de vedere, îmbrăcat cu cămașă albă, vestă bleumarin și papion cu dungi roșii, care stă la birou, cu mâinile ridicate, având în față un laptop, iar în spate are o tablă pe care sunt scrise formule matematice, ilustrând 5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați
5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați
5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
O mămică care îți îmbrățișează copilul, pe stradă, iar copilul are o cămașă cu dungi și un ghiozdan albastru, înainte de a intra în grădiniță
7 iulie, 10:38
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Mai mulți copii care se joacă și cooperează împreună
3 iulie, 10:19
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
o mămică care își îmbrățișează fiica și aplică parenting blând
30 iunie, 13:10
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tânără gravidă îi explică medicului că respiră greoi
26 iunie, 10:52
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
o mamă care stă pe canapea și își mângâie fiica care își ține fața în palme și plânge
23 iunie, 11:51
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Mama își ține fetița strâns în brațe
19 iunie, 09:41
3 capcane frecvente ale parentingului
3 capcane frecvente ale parentingului
Închide