Reclamă

Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru

Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea. Și, surpriză, felul în care ai fost tratată în copilărie are mult de-a face cu cât de bine funcționează ea azi. Dar hai să vedem ce spun studiile despre faptul că neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru.

Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Adulții care au fost neglijați au probleme în a se concentra și a se orhganiza/Shutterstock

Un nou studiu arată că neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru. Dacă ai fost neglijată în copilărie, e posibil ca memoria ta de lucru să se fi dezvoltat mai lent în adolescență și chiar și după aceea. Ce înseamnă asta, mai exact? Între 14 și 20 de ani, creierul nostru, mai ales zona responsabilă cu planificarea, atenția și organizarea, trece prin mari schimbări. În mod normal, aceste abilități devin tot mai bune. Dar la adolescenții care au trecut prin neglijare emoțională sau lipsa sprijinului în copilărie, acest progres e mai lent decât la ceilalți.

Ce spun studiile despre faptul că neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru

Cercetarea a fost făcută de o echipă de la Virginia Tech, care a vrut să vadă cum diferite tipuri de traumă din copilărie, cum ar fi neglijarea sau abuzul, afectează creierul. Interesant e că nu au găsit aceeași legătură între abuz și memoria de lucru, doar între neglijare și această dezvoltare mai lentă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Funcția executivă (adică acele abilități care te ajută să te concentrezi, să planifici și să faci mai multe lucruri deodată) este direct influențată de cum s-a format creierul tău în copilărie. Și cum adolescența e perioada în care această zonă se dezvoltă cel mai puternic, experiențele timpurii chiar contează.

Studiile din trecut au arătat că adulții care au fost abuzați sau neglijați în copilărie au, de multe ori, probleme cu funcțiile executive. Adică acele abilități care te ajută să planifici, să iei decizii și să rămâi concentrată. Ce nu se știa foarte bine era cum exact afectează abuzul și neglijarea dezvoltarea acestor abilități pe parcursul adolescenței.

Și cum în SUA 1 din 7 copii trece printr-o formă de abuz sau neglijare, cercetătorii au vrut să înțeleagă mai bine legătura asta. Mai ales pentru că adolescența e o perioadă-cheie în care creierul se dezvoltă intens.

În plus, ei au testat o teorie interesantă numită Modelul Dimensional al Adversității și Psihopatologiei. Pe scurt, această teorie spune că nu toate traumele afectează creierul în același mod. Abuzul poate avea un impact diferit față de neglijare, iar efectele se văd în felul în care funcționează creierul și în capacitatea ta de a gândi, de a învăța și de a lua decizii.

Cum a fost dovedită științific legătura dintre copilărie și memorie

Să știi că nu e doar o teorie vagă. Studiile din neuropsihologie arată clar: neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru. Cercetătorii de la Harvard și Yale au analizat sute de cazuri și au observat că acei copii care au trăit în medii reci emoțional, fără susținere, afecțiune sau stabilitate, au dezvoltat mai greu acele funcții cognitive care te ajută să-ți ții gândurile „în ordine”.

Reclamă

Un studiu publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry a arătat că neglijarea emoțională poate afecta dezvoltarea cortexului prefrontal. Exact acea zonă responsabilă cu memoria de lucru, concentrarea și luarea deciziilor. Asta nu înseamnă că e totul pierdut, dar ajută să înțelegi de ce uneori ai senzația că mintea îți joacă feste.

Ce este, mai exact, memoria de lucru?

Gândește-te la ea ca la o „tablă albă” mentală. E locul unde îți notezi temporar informațiile de care ai nevoie „acum” – cum ar fi un număr de telefon, o listă scurtă de cumpărături sau pașii pe care trebuie să-i urmezi într-o rețetă.

Dacă în copilărie nu ai primit atenția, sprijinul sau validarea de care aveai nevoie, acea tablă albă poate deveni mai mică, mai dezordonată sau pur și simplu greu de folosit. Adulții care au fost neglijați tind să aibă dificultăți în multitasking, organizare și concentrare pe termen scurt. Și nu e vina lor.

Cum afectează neglijarea în copilărie creierul

Când ești mică, creierul e ca o plastilină. Se modelează după ce trăiești. Iar dacă trăiești în nesiguranță, lipsă de afecțiune sau haos, creierul învață să supraviețuiască, nu să se dezvolte armonios. Practic, el își spune: „Mai bine fiu atent la pericol decât să învăț să țin minte unde mi-am pus cheile.”

Rezultatul? Zonele responsabile cu frica sunt hiperactive, iar cele legate de funcțiile executive, cum e memoria de lucru, sunt mai puțin dezvoltate. Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru pentru că, pur și simplu, creierul tău a fost ocupat să se protejeze, nu să învețe să jongleze cu informațiile.

Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru: Poți dezvolta memoria de lucru la maturitate?

Vestea bună? Da! Creierul tău e incredibil de adaptabil, chiar și la vârsta adultă. Se numește „neuroplasticitate” – capacitatea de a crea noi conexiuni și de a învăța lucruri noi. Exercițiile de atenție, meditația, jocurile de memorie, scrisul de mână, somnul de calitate și terapia pot ajuta enorm.

Începe cu pași mici. Fă o listă de dimineață. Joacă Sudoku. Fă o plimbare fără telefon. Și, cel mai important, oferă-ți afecțiunea și validarea pe care nu le-ai primit când erai mică. Creierul tău o merită. Tu o meriți.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fiica ei stau și discută relaxat pe pat
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Mamă si fiica se joacă de-a super eroii
Ce abilități sociale le insufla psihologii copiilor lor
Ce abilități sociale le insufla psihologii copiilor lor
O mamă validează emoțiile unei fetițe care plânge
Cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile: 5 sfaturi utile
Cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile: 5 sfaturi utile
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide