De cele mai multe ori, obiectele pe care le bagă în gură sunt cele care le provoacă răni, mai ales dacă acestea au laturi ascuțite. Pe de altă parte, chiar și dinții pot afecta țesutul sensibil al gurii lor, mai ales în timp ce mestecă, dar și atunci când mănâncă și e în mișcare sau nu e atent la ceea ce face.
Leziunile bucale la copii: care sunt cauzele apariției lor și cum le poți trata
Alți factori care pot duce la leziunile bucale la copii sunt și alunecările și căzăturile inevitabile care de multe ori îi fac să-și muște buzele sau limba. Ca să nu mai spunem că pot ajunge chiar să se lovească cu gura de asfalt ori altă suprafață pe care merg.
Leziunile bucale la copii arată de obicei mult mai rău decât sunt în realitate. Din cauza vaselor de sânge mici și multe, chiar și o tăietură mică pe buza sau limbă poate provoca multă sângerare.
Deși poate părea înfricoșător, tot ce trebuie să faci este să rămâi calmă pentru că de cele mai multe ori e vorba de o rănire minoră. În plus, cu cât ești mai calmă, cu atât copilul tău se va calma mai repede.
Urmează acești pași pentru a reduce sângerarea, a calma durerea, a preveni infecția și a începe vindecarea:
Oprește sângerarea
Pentru sângerare de la buza exterioară sau de la limbă, folosește o bucată de tifon sau o cârpă curată, și pune-o sub jetul de apă rece. Aplică o presiune ușoară pe zonă cât mai mult timp posibil. Zece minute de presiune este timpul ideal, dar s-ar putea să nu ceva ușor de realizat cu un bebeluș sau un copil deja agitat.
Pentru sângerare de pe buza interioară, apasă ușor partea buzei care sângerează pe dinții sau gingiile copilului timp de 10 minute. Evită să tragi de buză după aceea pentru că va începe din nou sângerarea.
Distrage-i atenția copilului
Acesta este un moment în care copilul se poate bucura de ecrane. Cu cât copilul stă relativ nemișcat pentru tratament, cu atât sângerarea se va opri mai repede.
Stai calmă
Pentru a amorți durerea și a reduce umflarea, aplică un pachet de gheață învelit în prosop sau o pungă de legume congelate pe zonă.
Cele mai multe leziuni ale gurii nu sunt dureroase pentru un timp prea mare, dar dacă micuțul tău pare să sufere mult de disconfort, o doză de ibuprofen ar trebui să o atenueze.
Hrănește-l cu grijă
În timp ce tăietura este pe cale să se vindece, ține alimentația copilului cât mai curată posibil. Orice lucru sărat, picant sau acid poate cauza durere.
Clătirea cu apă caldă după mese va împiedica acumularea alimentelor e rană.
Ai răbdare cu vindecarea
Leziunile minore ale gurii la copii se vindecă de obicei în trei până la patru zile. De obicei, poți trata majoritatea leziunilor bucale la copii acasă.
Când e important să duci copilul la medic
Chiar dacă poate părea o leziune minoră, care nu poate pune viața celui mic în pericol, mergi cu copilul la un medic specialist dacă prezintă oricare dintre semnele de mai jos.
Sângerare abundentă. Dacă sângerarea nu se oprește după 10 minute de presiune directă sau nu ai reușit să o faci pentru că cel mic e prea agitat, poți merge cu el la o cameră de gardă în cazul în care persistă.
O tăietură adâncă. Dacă pare deosebit de lungă sau adâncă, mergi cu copilul la o cameră de gardă. Tăieturile pe buza exterioară, limbă sau pe marginea limbii ar trebui să fie evaluate în cazul în care e nevoie de cusături.
O leziune osoasă. În acest caz, copilul nu își poate mișca maxilarul sau pomeții, iar acest lucru cere evaluarea medicului specialist.
Un dinte rupt, slăbit, lipsă sau dureros la atingere. În acest caz, sună mai întâi medicul dentist.
Semne de infecție. Este posibil să observi roșeață, umflături și dureri crescute sau o febră inexplicabilă în primele zile după leziune. Și în acest caz copilul are nevoie de ajutor medical.
Un obiect murdar sau ruginit. Este deosebit de important mergi la medic dacă cel mic nu are vaccinul antitetanos.
O mușcătură de animal sau de om. Rănile prin mușcătură se pot infecta și pot progresa rapid, așa că ar putea fi necesare antibiotice.