Reclamă

Anovulația cronică: cauze, simptome, recomandări

Când încerci să rămâi însărcinată, începi să acorzi mai multă atenție ciclului menstrual decât de obicei. Și dacă întâmpini probleme în a rămâne gravidă, în ciuda unui ciclu care pare normal, este posibil să te întrebi ce se întâmplă. Află ce este anovulația cronică și care sunt cauzele ei.

Publicat: 20 august 2023, 10:19
O femeie pe patul din cabinetul medicului ginecolog, care discută cu specialistul
Anovulația este orice lucru care întrerupe procesul de ovulație / Shutterstock

Într-un ciclu tipic, hormonii din creier îi spun corpului să se pregătească pentru eliberarea unui ou. Apoi ovulul este eliberat din ovar în trompele uterine. Dacă ovulul este fertilizat în decurs de 12 până la 24 de ore după eliberare, acesta se va atașa de peretele uterului în decurs de 5 zile și vei începe să crești un copil în uter. Dacă fertilizarea nu are loc, vei pierde mucoasa uterului în timpul menstruației.

Anovulația este orice lucru care întrerupe procesul de ovulație. Anovulația este responsabilă pentru aproximativ 30% din problemele de fertilitate la femei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce cauzează anovulația cronică

Anovulația este un proces complex care implică o mulțime de organe, glande și hormoni, așa că există o mulțime de cauze potențiale. Unele dintre acestea sunt cele de mai jos.

Reclamă

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

Aceasta este cea mai frecventă cauză a anovulației. El determină femeile să ovuleze neregulat sau deloc. Uneori, este asociat cu niveluri crescute de testosteron, care poate provoca, de asemenea, creșterea excesivă a părului și apariția acneei.

Insuficiență ovariană prematură (POI)

Acest lucru se întâmplă atunci când ovarele unei femei eșuează înainte de 40 de ani. Uneori se numește menopauză prematură. Unele condiții medicale și expuneri pot provoca această afecțiune, dar pentru multe femei cauza este inexplicabilă. Aproximativ 5% până la 10% dintre femeile care suferă de insuficiență ovariană prematură vor concepe în mod natural și vor avea o sarcină normală.

Disfuncția hipotalamusului sau a glandei pituitare

Aceste glande produc hormoni care sunt responsabili de ovulație. Orice interferează cu funcționarea normală a acestor glande, cum ar fi o tumoare benignă a glandei pituitare, poate provoca anovulație.

Rezervă ovariană diminuată (DOR)

La naștere, femeile au toate ovulele pe care le vor produce vreodată. Este normal ca aportul de ovule la o femeie să scadă în timp. Femeile cu DOR au mai puține ovule rămase decât în mod normal. Aceasta poate avea cauze medicale, chirurgicale sau congenitale (prezente la naștere) sau poate fi inexplicabilă. Femeile cu DOR vor produce mai puține ovule cu tratamente de fertilitate, dar pot fi totuși capabile să conceapă în mod natural.

Reclamă

Amenoree hipotalamică funcțională (FHA)

Această afecțiune poate fi cauzată de stres, exerciții fizice excesive sau greutate corporală scăzută. Uneori este asociat cu anorexia, o tulburare de alimentație.

Menopauza

Aceasta este o scădere naturală a funcției ovariene care are loc în jurul vârstei de 50 de ani. Menopauza este definită ca lipsa menstruației într-o perioadă de un an. Unele femei experimentează și alte simptome, cum ar fi bufeurile, dificultățile de somn și schimbările de dispoziție.

Care sunt simptomele anovulației

Uneori nu există simptome de anovulație. A avea cicluri menstruale normale nu înseamnă întotdeauna că are loc ovulația. Cu toate acestea, unele simptome ale anovulației pot include:

  • Lipsa menstruației
  • Lipsa mucusului cervical
  • Sângerare excesivă la menstruație
  • Sângerare ușoară la menstruație
  • Temperatura bazala neregulata a corpului (BBT)

Cum este diagnosticată anovulația cronică

Medicul îți poate verifica toate simptomele și istoricul medical și va efectua un examen fizic. El poate face, de asemenea, unele teste și studii imagistice, inclusiv:

  • Test de sarcină
  • Teste ale anumitor niveluri hormonale
  • Teste tiroidiene
  • Test de toleranță la glucoză
  • Ecografia vaginală
  • În funcție de rezultatele examenului medical, pot fi necesare alte teste, cum ar fi testarea mucoasei uterului.

Cum se tratează anovulația cronică

Tratamentul pentru anovulație va depinde de cauză. Pentru unele femei, modificarea stilului de viață poate fi suficientă. Altele pot avea nevoie de tratamente medicale sau chirurgicale.

Modificarea stilului de viață. Modificările dietei și ale exercițiilor fizice pot fi utile pentru femeile a căror anovulație este cauzată fie de un indice de masă corporală (IMC) ridicat fie de unul scăzut. În ambele cazuri, consilierea nutrițională poate ajuta. Femeile a căror anovulație este cauzată de exerciții fizice excesive vor beneficia de exerciții fizice mai puține, în timp ce femeile cu un IMC ridicat pot beneficia de exerciții fizice cu grad mai mare de dificultate. Dacă stresul cauzează anovulația, gestionarea stresului și tehnicile de relaxare pot ajuta.

Medicamente. Inducerea ovulației este utilizarea medicamentelor pentru fertilitate pentru a trata anovulația. Acesta poate fi folosit și la femeile care ovulează pentru a crește șansele de sarcină. Cele mai multe sarcini apar în decurs de trei cicluri de la acest tratament.

Intervenție chirurgicală. Dacă te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice și simptomele nu se ameliorează cu alte tratamente, medicul poate face o procedură numită foraj ovarian. Aceasta este o procedură minim invazivă care se face laparoscopic, ceea ce înseamnă că se face cu mici incizii cu ajutorul unei camere mici. Forajul ovarian funcționează făcând mici găuri în ovare. Acest lucru reduce cantitatea de testosteron pe care o produc ovarele. Scăderea cantității de testosteron poate ajuta ovarele să producă un ovul în fiecare lună și să înceapă cicluri menstruale regulate.

Te-ar mai putea interesa și
Un copil care are alergie la căpșuni
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Copii care fac exerciții pentru a-și forma arcul piciorului
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide