Reclamă

Anovulația cronică: cauze, simptome, recomandări

Când încerci să rămâi însărcinată, începi să acorzi mai multă atenție ciclului menstrual decât de obicei. Și dacă întâmpini probleme în a rămâne gravidă, în ciuda unui ciclu care pare normal, este posibil să te întrebi ce se întâmplă. Află ce este anovulația cronică și care sunt cauzele ei.

Publicat: 20 august 2023, 10:19
O femeie pe patul din cabinetul medicului ginecolog, care discută cu specialistul
Anovulația este orice lucru care întrerupe procesul de ovulație / Shutterstock

Într-un ciclu tipic, hormonii din creier îi spun corpului să se pregătească pentru eliberarea unui ou. Apoi ovulul este eliberat din ovar în trompele uterine. Dacă ovulul este fertilizat în decurs de 12 până la 24 de ore după eliberare, acesta se va atașa de peretele uterului în decurs de 5 zile și vei începe să crești un copil în uter. Dacă fertilizarea nu are loc, vei pierde mucoasa uterului în timpul menstruației.

Anovulația este orice lucru care întrerupe procesul de ovulație. Anovulația este responsabilă pentru aproximativ 30% din problemele de fertilitate la femei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce cauzează anovulația cronică

Anovulația este un proces complex care implică o mulțime de organe, glande și hormoni, așa că există o mulțime de cauze potențiale. Unele dintre acestea sunt cele de mai jos.

Reclamă

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

Aceasta este cea mai frecventă cauză a anovulației. El determină femeile să ovuleze neregulat sau deloc. Uneori, este asociat cu niveluri crescute de testosteron, care poate provoca, de asemenea, creșterea excesivă a părului și apariția acneei.

Insuficiență ovariană prematură (POI)

Acest lucru se întâmplă atunci când ovarele unei femei eșuează înainte de 40 de ani. Uneori se numește menopauză prematură. Unele condiții medicale și expuneri pot provoca această afecțiune, dar pentru multe femei cauza este inexplicabilă. Aproximativ 5% până la 10% dintre femeile care suferă de insuficiență ovariană prematură vor concepe în mod natural și vor avea o sarcină normală.

Disfuncția hipotalamusului sau a glandei pituitare

Aceste glande produc hormoni care sunt responsabili de ovulație. Orice interferează cu funcționarea normală a acestor glande, cum ar fi o tumoare benignă a glandei pituitare, poate provoca anovulație.

Rezervă ovariană diminuată (DOR)

La naștere, femeile au toate ovulele pe care le vor produce vreodată. Este normal ca aportul de ovule la o femeie să scadă în timp. Femeile cu DOR au mai puține ovule rămase decât în mod normal. Aceasta poate avea cauze medicale, chirurgicale sau congenitale (prezente la naștere) sau poate fi inexplicabilă. Femeile cu DOR vor produce mai puține ovule cu tratamente de fertilitate, dar pot fi totuși capabile să conceapă în mod natural.

Reclamă

Amenoree hipotalamică funcțională (FHA)

Această afecțiune poate fi cauzată de stres, exerciții fizice excesive sau greutate corporală scăzută. Uneori este asociat cu anorexia, o tulburare de alimentație.

Menopauza

Aceasta este o scădere naturală a funcției ovariene care are loc în jurul vârstei de 50 de ani. Menopauza este definită ca lipsa menstruației într-o perioadă de un an. Unele femei experimentează și alte simptome, cum ar fi bufeurile, dificultățile de somn și schimbările de dispoziție.

Care sunt simptomele anovulației

Uneori nu există simptome de anovulație. A avea cicluri menstruale normale nu înseamnă întotdeauna că are loc ovulația. Cu toate acestea, unele simptome ale anovulației pot include:

  • Lipsa menstruației
  • Lipsa mucusului cervical
  • Sângerare excesivă la menstruație
  • Sângerare ușoară la menstruație
  • Temperatura bazala neregulata a corpului (BBT)

Cum este diagnosticată anovulația cronică

Medicul îți poate verifica toate simptomele și istoricul medical și va efectua un examen fizic. El poate face, de asemenea, unele teste și studii imagistice, inclusiv:

  • Test de sarcină
  • Teste ale anumitor niveluri hormonale
  • Teste tiroidiene
  • Test de toleranță la glucoză
  • Ecografia vaginală
  • În funcție de rezultatele examenului medical, pot fi necesare alte teste, cum ar fi testarea mucoasei uterului.

Cum se tratează anovulația cronică

Tratamentul pentru anovulație va depinde de cauză. Pentru unele femei, modificarea stilului de viață poate fi suficientă. Altele pot avea nevoie de tratamente medicale sau chirurgicale.

Modificarea stilului de viață. Modificările dietei și ale exercițiilor fizice pot fi utile pentru femeile a căror anovulație este cauzată fie de un indice de masă corporală (IMC) ridicat fie de unul scăzut. În ambele cazuri, consilierea nutrițională poate ajuta. Femeile a căror anovulație este cauzată de exerciții fizice excesive vor beneficia de exerciții fizice mai puține, în timp ce femeile cu un IMC ridicat pot beneficia de exerciții fizice cu grad mai mare de dificultate. Dacă stresul cauzează anovulația, gestionarea stresului și tehnicile de relaxare pot ajuta.

Medicamente. Inducerea ovulației este utilizarea medicamentelor pentru fertilitate pentru a trata anovulația. Acesta poate fi folosit și la femeile care ovulează pentru a crește șansele de sarcină. Cele mai multe sarcini apar în decurs de trei cicluri de la acest tratament.

Intervenție chirurgicală. Dacă te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice și simptomele nu se ameliorează cu alte tratamente, medicul poate face o procedură numită foraj ovarian. Aceasta este o procedură minim invazivă care se face laparoscopic, ceea ce înseamnă că se face cu mici incizii cu ajutorul unei camere mici. Forajul ovarian funcționează făcând mici găuri în ovare. Acest lucru reduce cantitatea de testosteron pe care o produc ovarele. Scăderea cantității de testosteron poate ajuta ovarele să producă un ovul în fiecare lună și să înceapă cicluri menstruale regulate.

Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochi de copil afectat de conjunctivită
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță internată în spital, cu mama sa alături
05:36
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Închide