Reclamă

Infertilitatea la femei: cauze, investigații necesare și recomandări

Infertilitatea la femei este incapacitatea de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină care poate fi dusă la capăt. Aceasta este de obicei diagnosticată după ce o femeie a încercat să rămână însărcinată timp de 12 luni fără sarcină. Există multe opțiuni de tratament pentru infertilitate, inclusiv medicamente pentru corectarea problemelor hormonale, intervenții chirurgicale pentru probleme fizice și fertilizare in vitro (FIV).

Publicat: 13 august 2023, 08:10
O femeie care plânge atunci când vede rezultatul testului de sarcină
Infertilitatea la femei este incapacitatea de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină care poate fi dusă la capăt / Shutterstock

Infertilitatea la femei este o boală în care capacitatea de a rămâne însărcinată și de a naște un copil este afectată sau limitată într-un fel. Pentru cuplurile heterosexuale (bărbat și femeie), aceasta este de obicei diagnosticată dupa un an de încercări, dar poate fi diagnosticată mai devreme în funcție de alți factori.

Pentru cuplurile heterosexuale, o treime din cauzele de infertilitate sunt din cauza unei probleme masculine, o treime din cauza unei probleme feminine și o treime din cauze combinate sau necunoscute. Când se constată că cauza infertilității provine de la partenerul de sex feminin, este denumită infertilitate feminină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de comună este infertilitatea la femei: simptome și cauze

Infertilitatea este o boală comună. Cel puțin 10% dintre femei se confruntă cu un fel de infertilitate. Șansele de a fi infertilă cresc pe măsură ce o femeie îmbătrânește.

Există multe cauze posibile ale infertilității. Cu toate acestea, poate fi dificil de identificat cauza exactă, iar unele cupluri au infertilitate „inexplicabilă” sau infertilitate „multifactorială”, cauze multiple.

Reclamă

Probleme cu uterul

Acestea includ polipi, fibroame, sept sau aderențe în interiorul cavității uterului. Polipii și fibroamele se pot forma singure în orice moment, în timp ce alte anomalii (cum ar fi un sept) sunt prezente la naștere. După o intervenție chirurgicală se pot forma aderențe.

Probleme cu trompele uterine

Cea mai frecventă cauză a infertilității „factorului tubar” este boala inflamatorie pelvină, de obicei cauzată de chlamydia și gonoree.

Probleme cu ovulația

Există multe motive pentru care o femeie nu poate ovula în mod regulat. Dezechilibrele hormonale, o tulburare alimentară din trecut, abuzul de substanțe, afecțiunile tiroidiene, stresul sever și tumorile hipofizare sunt toate exemple de factori care pot afecta ovulația.

Reclamă

Probleme cu numărul și calitatea ovulelor

Femeile se nasc cu toate ouăle pe care le vor avea vreodată, iar această rezervă se poate „epuiza” devreme înainte de menopauză. În plus, unele ouă vor avea un număr greșit de cromozomi și nu pot fertiliza sau crește într-un făt sănătos. Unele dintre aceste probleme cromozomiale (cum ar fi „translocarea echilibrată”) pot afecta toate ouăle. Altele sunt aleatorii, dar devin mai frecvente pe măsură ce o femeie îmbătrânește.

Cine este expus riscului de infertilitate

Mulți factori pot crește riscul de infertilitate feminină. Starea de sănătate, trăsăturile genetice (moștenite), stilul de viață și vârsta pot duce toate la infertilitate feminină. Factorii specifici pot include:

 • Vârsta.
 • Problemă hormonală care previne ovulația.
 • Ciclu menstrual anormal.
 • Obezitatea.
 • Endometrioza.
 • Probleme structurale (probleme cu trompele uterine, uter sau ovare).
 • Fibroame uterine.
 • Chisturi.
 • Tumori.
 • Tulburări autoimune (lupus, artrită reumatoidă, boala Hashimoto, afecțiuni ale glandei tiroide).
 • Infecții cu transmitere sexuală (ITS).
 • Sindromul ovarului polichistic (PCOS).
 • Insuficiență ovariană primară (POI).
 • Consumul excesiv de substanțe (bautură excesivă).
 • Fumat.
 • Sindromul DES. DES este un medicament care a fost administrat femeilor pentru a preveni complicațiile în timpul sarcinii, cum ar fi nașterea prematură sau avortul spontan. Cu toate acestea, acest medicament a provocat infertilitate la unii dintre copiii mamelor care au luat DES.
 • O sarcină ectopică (tubară) trecută.

Cum influențează vârsta infertilitatea la femei

Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, șansele ei de a rămâne însărcinată scad. Vârsta devine un factor mai frecvent în infertilitatea feminină, deoarece multe cupluri așteaptă să aibă copii între 30 – 40 de ani. Femeile peste 35 de ani au un risc mai mare de a avea probleme de fertilitate. Motivele pentru care infertilitatea poate să apară la această vârstă sunt:

 • Numărul total de ouă este mai mic.
 • Mai multe ouă au un număr anormal de cromozomi.
 • Un risc crescut de alte afecțiuni de sănătate.

Dignostic și teste

Medicul va trebui să știe despre perioadele menstruale, orice sarcini anterioare, avorturi spontane, dureri pelvine, sângerări vaginale neobișnuite sau scurgeri. De asemenea, este posibil să fii întrebată despre orice infecții pelvine anterioare sau infecții cu transmitere sexuală (ITS). Unele întrebări pot include:

 • Ați avut sarcini anterioare sau avorturi spontane?
 • Este ciclul tău menstrual normal și regulat sau dureros și neregulat?
 • Aveți sângerări abundente sau scurgeri anormale?
 • Ai vreo durere pelviană?
 • Ați avut vreo intervenție chirurgicală abdominală în trecut?

Pentru diagnosticare, unele teste pot fi făcute în cabinetul medicului ca un examen fizic. Aceste teste pot include:

 • Un examen fizic general.
 • Un test Papanicolau.
 • Un examen pelvin.
 • O ecografie pelviană.
 • O examinare a sânilor.

Testele care necesită prelucrarea într-un laborator

 • Teste de sânge: tipul de analize de laborator va depinde de istoricul medical și de diagnosticele pe care le are în vedere medicul. Exemple de teste de laborator includ testarea tiroidei, nivelul prolactinei, testele rezervei ovariene și progesteronul (un hormon produs în timpul ciclului menstrual care semnalează ovulația).
 • Histerosalpingogramă cu raze X (HSG): Se injectează un colorant în colul uterin, iar specialistul urmărește cum colorantul se mișcă prin trompele uterine cu o radiografie. Acest test verifică blocajele.
 • Laparoscopie: În acest test, un mic instrument de monitorizare numit laparoscop este introdus în abdomen pentru a privi organele.
 • Ecografia transvaginala: Spre deosebire de o ecografie abdominala (unde sonda este plasata peste abdomen), acest test se face prin introducerea unei baghete cu ultrasunete in vagin. Acesta permite medicului o vedere mai bună a organelor precum uterul și ovarele.
 • Sonohisterograma salină (SIS): Acest test este utilizat pentru a examina mucoasa uterului și pentru a evalua polipi, fibrom sau alte anomalii structurale. Soluția salină (apa) este utilizată pentru a umple uterul, permițând medicului să obțină o vedere mai bună a cavității uterine în timpul unei ecografii transvaginale.
 • Histeroscopie: în acest test, un dispozitiv numit histeroscop (un dispozitiv flexibil, subțire, cu o cameră pe el) este introdus în vagin și prin colul uterin. Medicul îl mută în uter pentru a vedea interiorul organului.

Cum se tratează infertilitatea la femei

Odată ce medicul a diagnosticat infertilitatea feminină și a identificat cauza, există o varietate de opțiuni de tratament. Cauza infertilității ghidează tipul de tratament. De exemplu, problemele structurale pot fi tratate prin intervenție chirurgicală, în timp ce medicamentele hormonale pot fi utilizate pentru alte probleme (probleme de ovulație, afecțiuni tiroidiene).

Multe femei vor necesita în schimb inseminare artificială (injectarea spermei în uter după ovulație) sau fertilizare in vitro (fertilizarea ouălor cu spermatozoizi în laborator pentru a face embrioni, apoi transferul embrionului în uter).

Adopția și o mamă surogat pot fi, de asemenea, opțiuni pentru femeile cu infertilitate care doresc să-și întemeieze o familie.

Prevenirea infertilității feminine

Majoritatea formelor de infertilitate feminină nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, factorii de risc care pot contribui la infertilitate pot fi, în unele cazuri, controlați pentru a preveni această afecțiune. De exemplu, modificările stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat, pot fi benefice pentru fertilitatea cuiva, la fel ca menținerea unei greutăți sănătoase și dezvoltarea unor obiceiuri bune de antrenamente fizice. Este important să vizitezi în mod regulat medicul și să discuți despre orice alte riscuri pe care le poți avea.

Dacă ești o femeie într-o relație heterosexuală, cu act sexual regulat și cicluri menstruale, ar trebui să consulți medicul după 12 luni în care ai încercat să rămâi însărcinată fără a utiliza contraceptive, după șase luni dacă ai peste 35 de ani. De asemenea, este important să mergi constant la medic odată ce ai devenit activă sexual.

Te-ar mai putea interesa și
Un bărbat care se află în cabinetul medicului pentru a afla are sunt cauzele infertilității masculine
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Un băiețel care stă sub o masă, gânditor
Tulburarea obsesiv-compulsivă la copii: cauze, simptome, tratament
Tulburarea obsesiv-compulsivă la copii: cauze, simptome, tratament
Două femei stau de vorbă la o masă
Ce să nu spui unei femei care nu poate rămâne însărcinată
Ce să nu spui unei femei care nu poate rămâne însărcinată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide