Observatornews.ro scrie că numărul de cazuri de pneumonie a crescut mult în ultimele zile, iar predicțiile specialiștilor din domeniul sănătății nu sunt deloc unele pozitive.
Deși este sezon de vaccinare antigripală, se pare însă că mulți oameni nu iau în calcul această metodă de prevenție. Campania de imunizare a fost o constantă în discursul medicilor, dar sunt mulți cei care refuză să-și facă vaccinul antigripal.
Cazurile de pneumonie la copii s-au înmulțit în ultimele zile
Site-ul de știri menționat mai sus scrie că situația de la camerele de gardă nu este una tocmai bună. Pe holurile de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală e plin de pacienţi, toţi cu simptome de gripă. Cei mai mulți dintre ei sunt nevaccinați și merg la medic doar atunci când situația lor s-a înrăutățit destul de mult.
„Locul 1 îl are pneumonia dacă e vorba de o infecţie respiratorie. Se suprainfectează din păcate cu infecţii bacteriene. Se introduce evident şi un tratament antibiotic”, a spus Claudia Cobzariu, medic infecţionist pediatru, Spitalul Gomoiu.
„În afara sezonului de gripă probabil că aveam în jur de 100, o sută şi ceva de prezentări în 24 de ore. Deja acum suntem către un număr care se dublează. Şi ne aşteptăm ca în decembrie ianuarie să avem poate 300 de cazuri. Timpul de aşteptare în camera de gardă uneori poate să fie de câteva ore, pentru că sunt multe cazuri, avem tot ce înseamnă boli infecţioase”, a spus Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balş.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale gripei
Este crucial să recunoști din timp care sunt simptomele gripei. Diferențierea gripei de o simplă răceală este importantă, deoarece gripa poate da complicații mai serioase. Cele mai frecvente simptome în cazul gripei sunt:
- febră mare, peste 39 de grade Celsius;
- tuse;
- durere în gât;
- dureri musculare;
- oboseală;
- congestie nazală sau nas înfundat.
Vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai eficientă metodă de prevenire și este recomandată pentru majoritatea copiilor, începând cu vârsta de 6 luni. Prevenirea, prin vaccinare și măsuri de igienă, rămâne cea mai bună strategie pentru a proteja copiii și familia împotriva gripei.
„Din întrebările personale şi epidemiologice pe care le pun eu, cred că 20% au răspuns cu DA, vreau să mă vaccinez. Adică nici măcar nu s-au vaccinat. Din păcate nu se vaccinează, încă”, a spus Claudia Cobzariu, medic infecţionist pediatru, Spitalul Gomoiu pentru observatornews.ro.
Până acum în țara noastră s-au vaccinat peste 650 de mii de persoane, cu peste 100 de mii mai multe decât sezonul trecut, la aceeaşi dată. Peste 90 de sută dintre cei vaccinaţi sunt din categoriile de risc.
Care este prețul unui vaccin antigripal anul acesta
Vaccinul antigripal pentru acest sezon este disponibil deja în farmacii. Mai multe categorii de persoane îl pot primi gratuit sau compensat în proporție de 50%.
Au compensare de 100% la vaccinul antigripal în 2024 următoarele categorii:
- copiii până la 18 ani;
- femeile însărcinate;
- persoanele cu vârste peste 65 de ani;
- persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- copiii şi bătrânii instituţionalizaţi;
- personalul medical.
În plus, adulții între 45 și 65 de ani fără boli cronice pot primi vaccinul antigripal în 2024 la un preț compensat cu 50%.
Vaccinul antigripal este disponibil în România sub două forme: injectabil și nazal. Toate oferă protecție împotriva a patru tulpini de virus gripal: două tulpini de virus gripal de tip A și două tulpini de virus de tip B.
Prețul unui vaccin antigripal variază astfel:
- vaccinul Vaxigrip (injectabil, cu doză standard de antigene): 67,85 lei;
- vaccinul Influvac (injectabil, cu doză standard de antigene): 64,48 lei;
- vaccinul Efluelda (injectabil, cu doză mai mare de antigene): 212,50 lei;
- vaccinul Fluenz (nazal): 125 de lei.