Reclamă

Vaccinuri opționale în România: care sunt și când trebuie făcute

Vaccinarea este una dintre cele mai utile tratamente de prevenție împotriva anumitor boli infecțioase. În acest fel, corpul poate lupta împotriva anumitor afecțiuni și își poate întări sistemul imunitar. Ai mai jos lista cu vaccinuri opționale în România.

O fetiță care stă la vaccin
E important de menționat că unele vaccinuri se administrează în doză unică, în timp ce altele au nevoie de rapel / Shutterstock

Prin intermediul vaccinurilor, corpul își crează anticorpi. Specialiștii descriu acest proces ca cel în care organismul este expus la boală. După administratrea unui vaccin, corpul are capacitatea de a recunoaște virusurile și bacteriile, iar în caz de boală le pate distruge fără a dezvolta simptome sau a dezvolta complicații care de multe ori pot pune viața în pericol.

Schema obligatorie de vaccinare în România

E important de menționat că unele vaccinuri se administrează în doză unică, în timp ce altele au nevoie de rapel. A doua sau a treia doză de vaccin reprezintă un pas în plus pentru imunizare pentru că în anumite situații o singură doză de vaccin nu asigură protecție pentru mult timp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Părinții trebuie să știe că schema completă de vaccinare este cea ai bună armă împotriva afecțiunilor care în ultimii ani au dezvoltat tulpini din ce în ce mai agresive.

  • BCG (profilaxia primară a tuberculozei);
  • DTP (vaccin împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive);
  • DT (vaccin împotriva difteriei și tetanosului);
  • VPOT (vaccin împotriva poliomielitei);
  • HepB (vaccin antihepatită B);
  • ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei);
  • Hib (vaccin împotriva Haemophilus influenzae);
  • Vaccin impotriva Streptococcus pneumoniae (Pneumococ).
Reclamă

Vaccinuri opționale în România

Vaccinurile opționale și cele obligatorii fac parte din schema națională de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății. Chiar dacă unele vaccinuri sunt etichetate drept opționale, ele sunt la fel de importante ca și cele obligatorii.

Singura diferență între vaccinurile obligatorii și cele opționale este că acestea din urmă se pot face doar dacă părinții iau această decizie. De asemenea, mai trebuie menționat că vaccinurile opționale nu sunt asigurate gratuit de stat, asemenea celor obligatorii.

Vaccinul antigripal

Acesta nu este inclus în calendarul obligatoriu de vaccinare, dar este asigurat gratuit copiilor cu vârste între 6 luni și 5 ani prin campania anuală de vaccinare antigripală derulată de Ministerul Sănătății. De acesta mai beneficiază gratuit și toți copiii care suferă de boli cronice, indiferent de vârstă.

Reclamă

După vârsta de 6 ani, acesta se achiziționează contra cost. Până la vârsta de 9 ani, copiii care nu au mai făcut niciodată acest vaccin trebuie să primească 2 doze, la un interval de o lună.

Vaccinul antigripal se poate face la medicul de familie, în perioada sezonului gripal. El se poate face atât injectabil, cât și intranazal.

Vaccinul împotriva rotavirusului

Rotavirusul este un virus care duce de apariția gastroenteritei și care provoacă diareea și vărsăturile la sugari și la copiii cu vârsta de până la doi ani. Există mai multe tipuri de rotavirus, iar copiii care nu sunt vaccinați fac cel puțin un episod de infecție cu rotavirus până la vârsta de 5 ani. Vaccinul Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus.

Vaccinul Antivaricelă

Varicela este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo- zosterian care provoacă erupții cutanate pe corp. Cei care nu sunt vaccinați împotriva varicelei ajung să facă boala în proporție de 90%. Vaccinul Varicelic este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva varicelei. Se administrează pe cale injectabilă, începând cu vârsta de 9 luni, în două doze, la 6 săptămâni distanță.

Vaccinul Meningococic

Meningita este o boală foarte gravă cauzată de mai multe tipuri de virusuri meningococice. Aceste duc la infecția membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. În cazul meningitei este nevoie de tratament de urgență pentru că boala poate conduce rapid la deces. Vaccinul Meningococic previne infecția cu anumite tipuri de meningococ care cauzează meningita. În România se găsesc două tipuri de vaccin meningococic: vaccinul meningococic serogrup B și vaccin meningococic conjugat.

Vaccinul Hepatitic A

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare, reprezintă infecția cu virusul hepatic A și este o boală foarte comună în rândul copiilor. Vaccinul Hepatitic A previne apariția hepatitei A.

Vaccinul hepatitic A este injectabil și se administrează în două doze, la o distanță de 6-12 luni.

Vaccinul anti-HPV

Virusul HPV, Human Papiloma Virus, este cea mai cunoscută și răspândită infecție virală cu transmitere sexuală din lume. Se recomandă să fie făcut între 9 și 29 de ani. Rolul său este de a preveni complicațiile cauzate de virusul HPV, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul vulvar, anal, penial sau chiar orofaringian.

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită în România, dar este totuși opțională. Există mai multe formule de ser care se se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu vârsta cuprinse între 11 și 18 ani. Imunizarea se poate face însă și după această vârstă, la recomandarea medicului.

Te-ar mai putea interesa și
Tatăl îi verifică fetiței care este bolnavă temperatura/Shutterstock
Cum tratezi corect gripa la copii
Cum tratezi corect gripa la copii
Medicul îi face unui băiat vaccinul antigripal în cabinet
Vaccinarea antigripală la copii. Tot ce trebuie să știi ca părinte
Vaccinarea antigripală la copii. Tot ce trebuie să știi ca părinte
O fetiță care pune mâna la ochi atunci când primește vaccinul antigripal
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide