Majoritatea infecțiilor cu candida în timpul sarcinii sunt cauzate de ciuperca candida albicans. Alte două tipuri care sunt destul de frecvente sunt candida glabrata și candida tropicalis.
Cum se poate trata candidoza în sarcină
Infecțiile cu candida nu sunt plăcute, dar nu au cum să te rănească pe tine sau pe fătul în curs de dezvoltare. De cele mai multe ori acestea se tratează cu un unguent topic, la recomandarea medicului care monitorizează sarcina.
Cele mai frecvente simptome ale unei infecții cu candida în timpul sarcinii sunt mâncărime, senzație de arsură, roșeață sau umflare a vulvei, secreții vaginale groase, albe, care arată ca brânză de vaci.
Cauzele unei infecții cu candida în timpul sarcinii
Dacă ai primit tratament cu antibiotic de la medic, acest medicament poate schimba echilibrul bacteriilor din vagin și poate duce la apariția candidozei. De asemenea, candidoza mai poată să apară dacă suferi de diabet care nu este bine controlat, te confrunți cu afecțiuni precum HIV sau iei medicamente, cum ar fi corticosteroizii, care îngreunează funcționarea sistemului imunitar.
În cazul în care partenerul tău sexual are o infecție cu candida, aceasta ți se poate transmite și ție în timpul actului sexual.
Tratarea unei infecții cu drojdie în timpul sarcinii
Este sigur să tratezi candidoza cu creme vaginale sau supozitoare care conțin miconazol sau clotrimazol. Cu toate acestea, deși unele dintre ele se eliberează fără prescripție medicală, nu le utiliza până nu ceri și opinia unui medic.
Nu lua un comprimat oral de fluconazol pentru a trata o condidoză în timpul sarcinii. Acesta poate provoca malformații congenitale pentru fătul în curs de dezvoltare.
Dacă crezi că ai candidoză, sună medicul înainte de a utiliza medicamente fără prescripție medicală pentru a o trata.
Prevenirea candidozei în timpul sarcinii
Cele mai frecvente recomandări pentru prevenirea candidozei în sarcină sunt de fapt reguli de igienă. Specialiștii recomandă în primul rând să porți lenjerie intimă din bumbac pentru a menține zona vaginală uscată.
Șterge întotdeauna zona intimă din față spre spate după ce mergi la baie.
Nu folosi irigatori pentru zona vaginală. Pot deranja echilibrul în vagin. La sfârșitul sarcinii, pot provoca, de asemenea, ruperea apei.
Evită pantalonii strâmți sau lenjeria intimă prea mică. Schimbă costumul de baie ud sau lenjeria intimă dacă este transpirată. Acest lucru menține zona genitală uscată.
Evitați hârtia igienică, spray-urile, baia cu spumă și tampoanele care sunt parfumate.
Menține un control bun al zahărului din sânge dacă ai diabet.
Mănâncă iaurt cu culturi vii. Unele cercetări sugerează că acest lucru poate ajuta la menținerea nivelului optim de bacterii în vagin.
De asemenea, orice regulă de igienă trebuie respectată cu atât mai mult în sarcină. Ai grijă să nu atingi cu zona intimă capacele de WC la toaletele pe care le utilizezi, spală bine zona intimă ori de câte ori ai posibilitatea și spune-i medicului toate îngrijorările pe care le ai.