Constipația apare atunci când copiii au probleme cu tranzitul sau au scaune foarte tari. Mersul la baie poate fi o experiență dureroasă. Uneori, copiii nu vor putea elimina scaunele în ciuda efortului pe care îl depun. Simptomele variază adesea în funcție de vârstă.
Cum să eviți constipația la copii
Pentru a ține constipația la distanță, primul lucru pe care trebuie să-l faci este săți dai seama că copilul se confruntă cu ea. Semnele constipației diferă de la o vârstă la alta. În timp ce pentru un nou-născut a fi constipat poate înseamna că are un scaun ferm, la copiii mai mari poate însemna scaune dure, compacte, cu distanță de trei, patru zile între defecare.
Pentru copiii mai mari sau adulți, constipația poate însemna scaune mari, dure și uscate, asociate cu mișcări intestinale dureroase.
Constipația poate fi însoțită de episoade de durere abdominală care sunt ameliorate după mișcările intestinale.
Un copil se poate constipa din mai multe motive. Principalele ar fi dieta, lipsa exercițiilor fizice, problemele emoționale, o problemă fizică de bază sau pur și simplu un program prea aglomerat. Discută întotdeauna cu medicul pediatru al copilului înainte de a-i oferi un laxativ sau a-i face micro clismă.
Deși remediile naturale pentru tratarea constipației sunt multe, e important de menționat că copiilor sub 1 an nu trebuie să li se administreze niciodată miere sau siropuri care promit ameliorarea simptomelor. Aceste produse pot duce la botulism, o boală potențial paralizantă care poate fi fatală pentru cei mici.
Alimente bogate în fibre care pot ameliora simptomele constipației
Alimente bogate în fibre ajută la ameliorarea constipației. Copiii cu vârsta între 1 – 4 ani pot consuma mere fierte, sos de mere, broccoli fiert, bulgur, morcovi fierți, hummus, fasole, linte, făină de ovăz, pere, mazăre, stafide.
Copiii mai mari de 4 ani pot consuma germeni de grâu, fructe și legume fierte sau crude. De asemenea, ei pot mânca migdale, semințe de in, portocale, unt de arahide, floricele de porumb.
De asemenea, jeleurile supliment cu conținut de fibre pot ajuta copiii de peste 4 ani care suferă de disconfort la eliminarea scaunelor. Cu toate acestea, trebuie menționat că ele nu sunt un înlocuitor bun pe termen lung pentru fibrele din alimente proaspete.
Pe lângă o dietă bogată în fibre, încurajează-ți copilul să bea mai multă apă și limitează băuturile cu adaos de zahăr sau cofeină. Încurajează-l să fie mai activ fizic. Exercițiile ajută la deplasarea conținutului intestinal prin organism.
Poți de asemenea să alegi anumite momente din zi, cum ar fi după mese și înainte de somn pentru ca copilul să stea mai mult la toaletă. Pe parcursul zilei, reamintește-i copilului să-și asculte corpul și să folosească baia.
Adevărul este că majoritatea copiilor nu mănâncă suficiente alimente bogate în fibre. De fapt, cercetările arată că doar 9% dintre copiii de 2 și 3 ani îndeplinesc cerințele de bază de aport de fibre și acest număr scade la 7,5% pentru copiii de până la 4 ani.
Pentru a afla care este cantitatea de fibre de care are nevoie copilul tău adaugă cinci la vârsta copilului tău. Ai un copil de 3 ani? Vârsta lui plus 5 grame înseamnă că copilul tău are nevoie de 8 grame de fibre zilnic. Sursa lor depinde mai apoi în mare parte de alegerile alimentare.