Reclamă

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz

Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul este posibil să te confrunți cu îngreunarea tratării bolii.

Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul, împarte doza și apelează la diferite trucuri / Shutterstock

Pe lângă faptul că prin vomitat se poate reduce doza de medicament care intră în organism, se adaugă și teama de a lua medicamentul data viitoare. Mai jos, găsești mai multe informații legate de ce ar trebui să faci atunci când copilul vomită imediat după ce a luat un medicament.

Ce le provoacă voma 

Vomitatul după luarea unui medicament este destul de întâlnit, atât la copii, cât și la adulți. Însă, au fost identificate câteva cauze care îi determină pe copii să facă acest lucru. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre acestea ar fi faptul că medicamentul este prea amar. Acest lucru îi face pe copii să refuze să coopereze atunci când îl iau. În plus, este posibil ca aceștia să îl ia atunci când sunt forțați și în stare de plâns. Plângând, este destul de ușor să se înece și să vomite după ce au băut medicamentul.

Pe de altă parte, funcția de înghițire a copiilor nu este adesea pe deplin dezvoltată. De aceea, astfel aceștia sunt predispuși la vomitat atunci când beau medicamentul. De fapt, acesta este considerat principalul motiv pentru care copiii vomită. Acest lucru face ca tratamentul să fie ineficient, deoarece cantitatea de medicament care intră în organism nu este suficientă.

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul: ce este de făcut

După ce copilul a vomitat, probabil, te gândești dacă trebuie să-i dai înapoi medicamentele. Însă, acest lucru depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără timpul de când a luat medicamentul, tipul, cantitatea, starea de sănătate copilului și vârsta copilului. Totuși, pentru a beneficia de instrucțiuni adecvate, este bine să consulți medicul.

Până contactezi pediatrul, legat de timpul în care un copil ia medicamentul până când vomită, poți ține cont de următoarele:  

  • Dacă un copil vomită în termen de 15 minute de la administrarea medicamentului, acesta are nevoie de o doză suplimentară. 
  • Dacă au trecut între 15-60 de minute de când copilul a vomitat, poate lua o altă doză de medicament, dar ia în considerare și efectele secundare în caz de supradozaj.
  • Copiii care vomită la o distanță mai mare de o oră după ce au luat tratamentul, nu este necesar să repete doza.
Reclamă
Reclamă

Cum să-i dai copilului medicamente, fără să vomite 

Deoarece imunitatea copiilor este în formare copiilor, aceștia sunt foarte sensibili la boli, astfel încât utilizarea medicamentelor este inevitabilă. Pentru ca procesul de medicație a copilului să fie eficient și sigur, părinții trebuie să acorde atenție următoarelor aspecte:

Împarte doza

Dacă medicamentul are un gust neplăcut, copiii reacționează adesea prin închiderea gurii sau plângând. Pentru a fi mai ușor de administrat, încearcă să împarți doza. Dar, folosind această metodă, trebuie să fii atentă să nu depășești mai mult de 20 de minute între dozele divizate, pentru ca medicamentul să își maximizeze proprietățile.

Nu îi agresa

Multe mame, atunci când văd că cei mici nu cooperează, le țin adesea membrele sau le strâng nasul, ca să nu protesteze. Dar, aceaste metode afectează copiii din punct de vedere psihologic, făcându-i să se teamă foarte mult să ia medicamentele data următoare. 

Apelează la trucuri

Este mai bine ca părinții să apeleze la trucuri care să le distragă atenția copiilor și să le dea medicamentul când se concentrează pe ceva anume. Copiilor mai mari, părinții le pot explica copiilor că, dacă refuză să ia medicamentul, vor trebui să meargă la spital pentru a primi injecții sau să rămână acolo, ceea ce va fi foarte dureros.

Folosește obiecte atractive

În cazul sugarilor, poți folosi obiecte care îi atrag, cum ar fi ursuleții de pluș, sau le poți pune muzică. Atunci când copilul reacționează și plânge, acesta trebuie alintat, mângâiat și calmat pentru a-l stabiliza, apoi continuă să îi dai medicamentul.

Folosește lingura corect

De asemenea, este important să pui medicamentul în gura copilului, în mod corespunzător. Papilele gustative ale acestuia sunt concentrate în partea din față și în centrul limbii. Așa că, dacă lingurița este pusă în partea din față a limbii, copilul poate să scuipe imediat medicamentul și să plângă. Cu toate acestea, când medicamentul este plasat mai mult de 2/3 din limba copilului, acest lucru ajută copilul să-l înghită.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide