Reclamă

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz

Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul este posibil să te confrunți cu îngreunarea tratării bolii.

Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul, împarte doza și apelează la diferite trucuri / Shutterstock

Pe lângă faptul că prin vomitat se poate reduce doza de medicament care intră în organism, se adaugă și teama de a lua medicamentul data viitoare. Mai jos, găsești mai multe informații legate de ce ar trebui să faci atunci când copilul vomită imediat după ce a luat un medicament.

Ce le provoacă voma 

Vomitatul după luarea unui medicament este destul de întâlnit, atât la copii, cât și la adulți. Însă, au fost identificate câteva cauze care îi determină pe copii să facă acest lucru. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre acestea ar fi faptul că medicamentul este prea amar. Acest lucru îi face pe copii să refuze să coopereze atunci când îl iau. În plus, este posibil ca aceștia să îl ia atunci când sunt forțați și în stare de plâns. Plângând, este destul de ușor să se înece și să vomite după ce au băut medicamentul.

Pe de altă parte, funcția de înghițire a copiilor nu este adesea pe deplin dezvoltată. De aceea, astfel aceștia sunt predispuși la vomitat atunci când beau medicamentul. De fapt, acesta este considerat principalul motiv pentru care copiii vomită. Acest lucru face ca tratamentul să fie ineficient, deoarece cantitatea de medicament care intră în organism nu este suficientă.

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul: ce este de făcut

După ce copilul a vomitat, probabil, te gândești dacă trebuie să-i dai înapoi medicamentele. Însă, acest lucru depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără timpul de când a luat medicamentul, tipul, cantitatea, starea de sănătate copilului și vârsta copilului. Totuși, pentru a beneficia de instrucțiuni adecvate, este bine să consulți medicul.

Până contactezi pediatrul, legat de timpul în care un copil ia medicamentul până când vomită, poți ține cont de următoarele:  

  • Dacă un copil vomită în termen de 15 minute de la administrarea medicamentului, acesta are nevoie de o doză suplimentară. 
  • Dacă au trecut între 15-60 de minute de când copilul a vomitat, poate lua o altă doză de medicament, dar ia în considerare și efectele secundare în caz de supradozaj.
  • Copiii care vomită la o distanță mai mare de o oră după ce au luat tratamentul, nu este necesar să repete doza.
Reclamă

Cum să-i dai copilului medicamente, fără să vomite 

Deoarece imunitatea copiilor este în formare copiilor, aceștia sunt foarte sensibili la boli, astfel încât utilizarea medicamentelor este inevitabilă. Pentru ca procesul de medicație a copilului să fie eficient și sigur, părinții trebuie să acorde atenție următoarelor aspecte:

Reclamă

Împarte doza

Dacă medicamentul are un gust neplăcut, copiii reacționează adesea prin închiderea gurii sau plângând. Pentru a fi mai ușor de administrat, încearcă să împarți doza. Dar, folosind această metodă, trebuie să fii atentă să nu depășești mai mult de 20 de minute între dozele divizate, pentru ca medicamentul să își maximizeze proprietățile.

Nu îi agresa

Multe mame, atunci când văd că cei mici nu cooperează, le țin adesea membrele sau le strâng nasul, ca să nu protesteze. Dar, aceaste metode afectează copiii din punct de vedere psihologic, făcându-i să se teamă foarte mult să ia medicamentele data următoare. 

Apelează la trucuri

Este mai bine ca părinții să apeleze la trucuri care să le distragă atenția copiilor și să le dea medicamentul când se concentrează pe ceva anume. Copiilor mai mari, părinții le pot explica copiilor că, dacă refuză să ia medicamentul, vor trebui să meargă la spital pentru a primi injecții sau să rămână acolo, ceea ce va fi foarte dureros.

Folosește obiecte atractive

În cazul sugarilor, poți folosi obiecte care îi atrag, cum ar fi ursuleții de pluș, sau le poți pune muzică. Atunci când copilul reacționează și plânge, acesta trebuie alintat, mângâiat și calmat pentru a-l stabiliza, apoi continuă să îi dai medicamentul.

Folosește lingura corect

De asemenea, este important să pui medicamentul în gura copilului, în mod corespunzător. Papilele gustative ale acestuia sunt concentrate în partea din față și în centrul limbii. Așa că, dacă lingurița este pusă în partea din față a limbii, copilul poate să scuipe imediat medicamentul și să plângă. Cu toate acestea, când medicamentul este plasat mai mult de 2/3 din limba copilului, acest lucru ajută copilul să-l înghită.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și copilul pregătesc preparate pe bază de legume verzi
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
Când vine vorba de alimentația copiilor, părinții sunt mereu în căutarea celor mai bune soluții pentru o creștere sănătoasă. Unul dintre nutrienții esențiali, dar adesea subapreciați, este acidul folic. Deși este cunoscut mai ales......
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
5
Fetiță are în față un pahar cu lapte și câteva fursecuri
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Toți părinții își doresc ca cei mici să crească puternici și sănătoși, iar calciul are un rol cu adevărat important  în acest proces. Dar ce faci atunci când copilul tău nu este un mare fan al lactatelor? Vestea bună este că......
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Cele mai noi
Copil obosit stă cu capul pe masă
17 martie, 06:37
Cum să recunoști și să tratezi anemia la copii
Cum să recunoști și să tratezi anemia la copii
O fetiță cu păr blond care plantează flori
15 martie, 08:57
Activități de primăvară pentru copii: beneficiile expunerii la soare și aer curat
Activități de primăvară pentru copii: beneficiile expunerii la soare și aer curat
o mămică care stă pe canapea și îi citește băiețelului său dintr-o carte de povești
15 martie, 07:43
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
Elev care studiază
14 martie, 08:42
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Doi părinți care își fac copiii să se miște mai mult
14 martie, 07:01
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
Femeie stă pe canapea cu un test de sarcină în mână, fiind tristă
13 martie, 07:41
10 semne că este foarte posibil să suferi de infertilitate
10 semne că este foarte posibil să suferi de infertilitate
Închide