Reclamă

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz

Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul este posibil să te confrunți cu îngreunarea tratării bolii.

Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul, împarte doza și apelează la diferite trucuri / Shutterstock

Pe lângă faptul că prin vomitat se poate reduce doza de medicament care intră în organism, se adaugă și teama de a lua medicamentul data viitoare. Mai jos, găsești mai multe informații legate de ce ar trebui să faci atunci când copilul vomită imediat după ce a luat un medicament.

Ce le provoacă voma 

Vomitatul după luarea unui medicament este destul de întâlnit, atât la copii, cât și la adulți. Însă, au fost identificate câteva cauze care îi determină pe copii să facă acest lucru. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre acestea ar fi faptul că medicamentul este prea amar. Acest lucru îi face pe copii să refuze să coopereze atunci când îl iau. În plus, este posibil ca aceștia să îl ia atunci când sunt forțați și în stare de plâns. Plângând, este destul de ușor să se înece și să vomite după ce au băut medicamentul.

Pe de altă parte, funcția de înghițire a copiilor nu este adesea pe deplin dezvoltată. De aceea, astfel aceștia sunt predispuși la vomitat atunci când beau medicamentul. De fapt, acesta este considerat principalul motiv pentru care copiii vomită. Acest lucru face ca tratamentul să fie ineficient, deoarece cantitatea de medicament care intră în organism nu este suficientă.

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul: ce este de făcut

După ce copilul a vomitat, probabil, te gândești dacă trebuie să-i dai înapoi medicamentele. Însă, acest lucru depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără timpul de când a luat medicamentul, tipul, cantitatea, starea de sănătate copilului și vârsta copilului. Totuși, pentru a beneficia de instrucțiuni adecvate, este bine să consulți medicul.

Până contactezi pediatrul, legat de timpul în care un copil ia medicamentul până când vomită, poți ține cont de următoarele:  

  • Dacă un copil vomită în termen de 15 minute de la administrarea medicamentului, acesta are nevoie de o doză suplimentară. 
  • Dacă au trecut între 15-60 de minute de când copilul a vomitat, poate lua o altă doză de medicament, dar ia în considerare și efectele secundare în caz de supradozaj.
  • Copiii care vomită la o distanță mai mare de o oră după ce au luat tratamentul, nu este necesar să repete doza.
Reclamă
Reclamă

Cum să-i dai copilului medicamente, fără să vomite 

Deoarece imunitatea copiilor este în formare copiilor, aceștia sunt foarte sensibili la boli, astfel încât utilizarea medicamentelor este inevitabilă. Pentru ca procesul de medicație a copilului să fie eficient și sigur, părinții trebuie să acorde atenție următoarelor aspecte:

Împarte doza

Dacă medicamentul are un gust neplăcut, copiii reacționează adesea prin închiderea gurii sau plângând. Pentru a fi mai ușor de administrat, încearcă să împarți doza. Dar, folosind această metodă, trebuie să fii atentă să nu depășești mai mult de 20 de minute între dozele divizate, pentru ca medicamentul să își maximizeze proprietățile.

Nu îi agresa

Multe mame, atunci când văd că cei mici nu cooperează, le țin adesea membrele sau le strâng nasul, ca să nu protesteze. Dar, aceaste metode afectează copiii din punct de vedere psihologic, făcându-i să se teamă foarte mult să ia medicamentele data următoare. 

Apelează la trucuri

Este mai bine ca părinții să apeleze la trucuri care să le distragă atenția copiilor și să le dea medicamentul când se concentrează pe ceva anume. Copiilor mai mari, părinții le pot explica copiilor că, dacă refuză să ia medicamentul, vor trebui să meargă la spital pentru a primi injecții sau să rămână acolo, ceea ce va fi foarte dureros.

Folosește obiecte atractive

În cazul sugarilor, poți folosi obiecte care îi atrag, cum ar fi ursuleții de pluș, sau le poți pune muzică. Atunci când copilul reacționează și plânge, acesta trebuie alintat, mângâiat și calmat pentru a-l stabiliza, apoi continuă să îi dai medicamentul.

Folosește lingura corect

De asemenea, este important să pui medicamentul în gura copilului, în mod corespunzător. Papilele gustative ale acestuia sunt concentrate în partea din față și în centrul limbii. Așa că, dacă lingurița este pusă în partea din față a limbii, copilul poate să scuipe imediat medicamentul și să plângă. Cu toate acestea, când medicamentul este plasat mai mult de 2/3 din limba copilului, acest lucru ajută copilul să-l înghită.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Băiețel, îmbrăcat cu o bluză albă cu dungi albastre, în cabinetul medicului, stând pe un scaun alb, în timp ce medicul îi palpează ganglionii de la gât și el scoate limba, confirmând scarlatina
29 noiembrie, 06:57
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide