Reclamă

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz

Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul este posibil să te confrunți cu îngreunarea tratării bolii.

Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Atunci când copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul, împarte doza și apelează la diferite trucuri / Shutterstock

Pe lângă faptul că prin vomitat se poate reduce doza de medicament care intră în organism, se adaugă și teama de a lua medicamentul data viitoare. Mai jos, găsești mai multe informații legate de ce ar trebui să faci atunci când copilul vomită imediat după ce a luat un medicament.

Ce le provoacă voma 

Vomitatul după luarea unui medicament este destul de întâlnit, atât la copii, cât și la adulți. Însă, au fost identificate câteva cauze care îi determină pe copii să facă acest lucru. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre acestea ar fi faptul că medicamentul este prea amar. Acest lucru îi face pe copii să refuze să coopereze atunci când îl iau. În plus, este posibil ca aceștia să îl ia atunci când sunt forțați și în stare de plâns. Plângând, este destul de ușor să se înece și să vomite după ce au băut medicamentul.

Pe de altă parte, funcția de înghițire a copiilor nu este adesea pe deplin dezvoltată. De aceea, astfel aceștia sunt predispuși la vomitat atunci când beau medicamentul. De fapt, acesta este considerat principalul motiv pentru care copiii vomită. Acest lucru face ca tratamentul să fie ineficient, deoarece cantitatea de medicament care intră în organism nu este suficientă.

Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul: ce este de făcut

După ce copilul a vomitat, probabil, te gândești dacă trebuie să-i dai înapoi medicamentele. Însă, acest lucru depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără timpul de când a luat medicamentul, tipul, cantitatea, starea de sănătate copilului și vârsta copilului. Totuși, pentru a beneficia de instrucțiuni adecvate, este bine să consulți medicul.

Până contactezi pediatrul, legat de timpul în care un copil ia medicamentul până când vomită, poți ține cont de următoarele:  

  • Dacă un copil vomită în termen de 15 minute de la administrarea medicamentului, acesta are nevoie de o doză suplimentară. 
  • Dacă au trecut între 15-60 de minute de când copilul a vomitat, poate lua o altă doză de medicament, dar ia în considerare și efectele secundare în caz de supradozaj.
  • Copiii care vomită la o distanță mai mare de o oră după ce au luat tratamentul, nu este necesar să repete doza.
Reclamă
Reclamă

Cum să-i dai copilului medicamente, fără să vomite 

Deoarece imunitatea copiilor este în formare copiilor, aceștia sunt foarte sensibili la boli, astfel încât utilizarea medicamentelor este inevitabilă. Pentru ca procesul de medicație a copilului să fie eficient și sigur, părinții trebuie să acorde atenție următoarelor aspecte:

Împarte doza

Dacă medicamentul are un gust neplăcut, copiii reacționează adesea prin închiderea gurii sau plângând. Pentru a fi mai ușor de administrat, încearcă să împarți doza. Dar, folosind această metodă, trebuie să fii atentă să nu depășești mai mult de 20 de minute între dozele divizate, pentru ca medicamentul să își maximizeze proprietățile.

Nu îi agresa

Multe mame, atunci când văd că cei mici nu cooperează, le țin adesea membrele sau le strâng nasul, ca să nu protesteze. Dar, aceaste metode afectează copiii din punct de vedere psihologic, făcându-i să se teamă foarte mult să ia medicamentele data următoare. 

Apelează la trucuri

Este mai bine ca părinții să apeleze la trucuri care să le distragă atenția copiilor și să le dea medicamentul când se concentrează pe ceva anume. Copiilor mai mari, părinții le pot explica copiilor că, dacă refuză să ia medicamentul, vor trebui să meargă la spital pentru a primi injecții sau să rămână acolo, ceea ce va fi foarte dureros.

Folosește obiecte atractive

În cazul sugarilor, poți folosi obiecte care îi atrag, cum ar fi ursuleții de pluș, sau le poți pune muzică. Atunci când copilul reacționează și plânge, acesta trebuie alintat, mângâiat și calmat pentru a-l stabiliza, apoi continuă să îi dai medicamentul.

Folosește lingura corect

De asemenea, este important să pui medicamentul în gura copilului, în mod corespunzător. Papilele gustative ale acestuia sunt concentrate în partea din față și în centrul limbii. Așa că, dacă lingurița este pusă în partea din față a limbii, copilul poate să scuipe imediat medicamentul și să plângă. Cu toate acestea, când medicamentul este plasat mai mult de 2/3 din limba copilului, acest lucru ajută copilul să-l înghită.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
5
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Rețeta de terci cu banane și căpșuni este ideală pentru un mic dejun sănătos și sățios. Atunci când te grăbești și ai epuizat toate ideile pentru preparate sănătoase, poți să încerci cu încredere această rețetă rapidă și......
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
21 mai, 08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
21 mai, 07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Închide