Reclamă

De ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii: explicațiile specialiștilor

Schimbările de dispoziție în timpul sarcinii nu sunt un subiect care nu a mai fost dezbătut. Întrebarea de ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii are o mulțime de răspunsuri și mai toate au și explicații studiate de medicină. Cel mai important este să știi cum să gestionezi aceste stări.

O femeie gravidă, nervoasă, care stă pe o canapea
Furia este o expresie naturală a emoției și unul dintre sentimentele de bază, cum ar fi fericirea sau tristețea, cu care trăim în fiecare zi / Shutterstock

Hormonii sunt cei care pot face din sarcină un rollercoaster emoțional. De vină sunt în special estrogenul și progesteronul, care cresc ambele pentru a susține placenta și uterul pe măsură ce copilul crește. Furia le afectează pe multe viitoare mămici și pot avea un impact mare atât asupra lor, cât și asupra copilului.

De asemenea, dacă ai avut sindrom premenstrual (aka PMS) înainte de a concepe, ai un risc mai mare de a experimenta schimbări intense de dispoziție în timpul sarcinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii

Furia este o expresie naturală a emoției și unul dintre sentimentele de bază, cum ar fi fericirea sau tristețea, cu care trăim în fiecare zi. Furia este unul dintre multele sentimente pe care le poți experimenta, alături de frică, neliniște, tristețe și frustrare. De fapt, aceste game intense de emoții sunt semne timpurii ale sarcinii.

Chiar dacă schimbările de dispoziție din sarcină sunt extrem de prezente, hormonii nu sunt singurii vinovați, spun experții. „Hormonii joacă probabil un rol, dar încă nu există date medicale concludente”, spune Lori Altshuler, director al Programului de cercetare a tulburărilor de dispoziție de la UCLA.

Din păcate, toate schimbările din sarcină, faptul că nu mai poți face anumite lucruri singură sunt factori care pot da naștere sentimentului de furie mai ușor decât dereglările hormonale.

„În primele luni, unele femei se confruntă cu greață, oboseală, sâni sensibili și teama că ceva ar putea merge prost”, spune Clark Gillespie, autorul cărții Your Pregnancy Month by Month.

„Pe măsură ce trece timpul, apare insomnia, mai multă presiune asupra intestinelor și vezicii urinare și senzația de supraîncălzire. Din păcate, toate acestea pot contribui la stări de iritabilitate”.

Reclamă

Există, de asemenea, o legătură destul de strânsă între depresie și furie, spun experții. Oamenii care acumulează constant furie sunt mai predispuși să sufere de depresie.

Metode care te pot ajuta să gestionezi furia

Dacă ești însărcinată și descoperi că ești frecvent furioasă, încearcă câteva dintre metodele de mai jos. Ele te pot ajuta să gestionezi mai ușor toate aceste sentimente care aduc tensiune în viața ta.

Mergi mai departe

Evită discuțiile care te fac să te enervezi. Spune-i persoanei cu care ai conversația că este un subiect sensibil pentru tine și că preferi să nu vorbești despre această problemă. Apoi fă o plimbare, fie că este în parc sau în jurul blocului.

Rămâi activă

Înotul, tenisul, mersul pe jos, amenajarea camerei copilului, toate acestea te pot ajuta să ții sub control barometrul furiei, ajutând în același timp la ameliorarea disconforturilor fizice.

Ia o pauză de la rutina zilnică

Fie că îți iei o zi liberă de la birou sau o escapadă în natură, fă ceva care îți bucură sufletul. Mergi la un film, fă o programare la salonul de înfrumusețare, mergi în oraș alături de o prietenă. Sunt o mulțime de metode prin care te poți simți puțin răsfățată.

Discută cu cineva apropiat

Caută o persoană care simți că te poate înțelege. Uneori, doar discuția despre furie și starea de spirit în timpul sarcinii ar putea ajuta la ușurarea modului în care te simți.

Mănâncă corect

Alimentele sănătoase sunt bune pentru tine și bebelușul tău. E important să ai o alimentație echilibrată în sarcină, iar așa poți scăpa de griji legate de dezvoltarea normală a fătului.

Caută ajutor specializat

Dacă descoperi că furia este din ce în ce mai prezentă în viața ta, ia în considerare să discuți cu un terapeut. Poate fi mai ușor de urmărit cu un profesionist alături. De asemenea, e important să o tratezi ca pe ceva care ar putea apărea și după naștere.

Ea poate fi exacerbată de epuizarea fizică și mentală, așteptările nerealiste, compromisuri, privarea de somn și stres, conform unui studiu în Quality Health Research. Poate fi un semn al depresiei postpartum și este cel mai bine să fie abordat cu ajutor specializat.

​Această furie extremă în timpul sarcinii poate părea irațională retrospectiv. Cu toate acestea, schimbările de dispoziție de genul acesta sunt frecvente. De obicei, ele pot fi gestionate prin modificări ale stilului de viață sau prin terapie, în unele cazuri.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide