Reclamă

De ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii: explicațiile specialiștilor

Schimbările de dispoziție în timpul sarcinii nu sunt un subiect care nu a mai fost dezbătut. Întrebarea de ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii are o mulțime de răspunsuri și mai toate au și explicații studiate de medicină. Cel mai important este să știi cum să gestionezi aceste stări.

O femeie gravidă, nervoasă, care stă pe o canapea
Furia este o expresie naturală a emoției și unul dintre sentimentele de bază, cum ar fi fericirea sau tristețea, cu care trăim în fiecare zi / Shutterstock

Hormonii sunt cei care pot face din sarcină un rollercoaster emoțional. De vină sunt în special estrogenul și progesteronul, care cresc ambele pentru a susține placenta și uterul pe măsură ce copilul crește. Furia le afectează pe multe viitoare mămici și pot avea un impact mare atât asupra lor, cât și asupra copilului.

De asemenea, dacă ai avut sindrom premenstrual (aka PMS) înainte de a concepe, ai un risc mai mare de a experimenta schimbări intense de dispoziție în timpul sarcinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii

Furia este o expresie naturală a emoției și unul dintre sentimentele de bază, cum ar fi fericirea sau tristețea, cu care trăim în fiecare zi. Furia este unul dintre multele sentimente pe care le poți experimenta, alături de frică, neliniște, tristețe și frustrare. De fapt, aceste game intense de emoții sunt semne timpurii ale sarcinii.

Chiar dacă schimbările de dispoziție din sarcină sunt extrem de prezente, hormonii nu sunt singurii vinovați, spun experții. „Hormonii joacă probabil un rol, dar încă nu există date medicale concludente”, spune Lori Altshuler, director al Programului de cercetare a tulburărilor de dispoziție de la UCLA.

Din păcate, toate schimbările din sarcină, faptul că nu mai poți face anumite lucruri singură sunt factori care pot da naștere sentimentului de furie mai ușor decât dereglările hormonale.

„În primele luni, unele femei se confruntă cu greață, oboseală, sâni sensibili și teama că ceva ar putea merge prost”, spune Clark Gillespie, autorul cărții Your Pregnancy Month by Month.

„Pe măsură ce trece timpul, apare insomnia, mai multă presiune asupra intestinelor și vezicii urinare și senzația de supraîncălzire. Din păcate, toate acestea pot contribui la stări de iritabilitate”.

Reclamă

Există, de asemenea, o legătură destul de strânsă între depresie și furie, spun experții. Oamenii care acumulează constant furie sunt mai predispuși să sufere de depresie.

Metode care te pot ajuta să gestionezi furia

Dacă ești însărcinată și descoperi că ești frecvent furioasă, încearcă câteva dintre metodele de mai jos. Ele te pot ajuta să gestionezi mai ușor toate aceste sentimente care aduc tensiune în viața ta.

Mergi mai departe

Evită discuțiile care te fac să te enervezi. Spune-i persoanei cu care ai conversația că este un subiect sensibil pentru tine și că preferi să nu vorbești despre această problemă. Apoi fă o plimbare, fie că este în parc sau în jurul blocului.

Rămâi activă

Înotul, tenisul, mersul pe jos, amenajarea camerei copilului, toate acestea te pot ajuta să ții sub control barometrul furiei, ajutând în același timp la ameliorarea disconforturilor fizice.

Ia o pauză de la rutina zilnică

Fie că îți iei o zi liberă de la birou sau o escapadă în natură, fă ceva care îți bucură sufletul. Mergi la un film, fă o programare la salonul de înfrumusețare, mergi în oraș alături de o prietenă. Sunt o mulțime de metode prin care te poți simți puțin răsfățată.

Discută cu cineva apropiat

Caută o persoană care simți că te poate înțelege. Uneori, doar discuția despre furie și starea de spirit în timpul sarcinii ar putea ajuta la ușurarea modului în care te simți.

Mănâncă corect

Alimentele sănătoase sunt bune pentru tine și bebelușul tău. E important să ai o alimentație echilibrată în sarcină, iar așa poți scăpa de griji legate de dezvoltarea normală a fătului.

Caută ajutor specializat

Dacă descoperi că furia este din ce în ce mai prezentă în viața ta, ia în considerare să discuți cu un terapeut. Poate fi mai ușor de urmărit cu un profesionist alături. De asemenea, e important să o tratezi ca pe ceva care ar putea apărea și după naștere.

Ea poate fi exacerbată de epuizarea fizică și mentală, așteptările nerealiste, compromisuri, privarea de somn și stres, conform unui studiu în Quality Health Research. Poate fi un semn al depresiei postpartum și este cel mai bine să fie abordat cu ajutor specializat.

​Această furie extremă în timpul sarcinii poate părea irațională retrospectiv. Cu toate acestea, schimbările de dispoziție de genul acesta sunt frecvente. De obicei, ele pot fi gestionate prin modificări ale stilului de viață sau prin terapie, în unele cazuri.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
6 septembrie, 07:25
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide