Reclamă

Dureri în gât la bebeluși și copii mici: ce trebuie să știi despre ele

Cum îți poți da seama dacă bebelușul sau copilul tău are o durere în gât? Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre dureri în gât la bebeluși și copii mici și cum să ameliorezi simptomele înainte de a ajunge la medic.

Copil care e verificat în gât de către medic
Bebelușii și copiii sub 2 ani nu ajung să se plângă de durerile de gât / Shutterstock

Probabil că îți poți da seama doar verificând gâtul micuțul tău, văzând dacă are nasul înfundat sau chiar febră. Dar poate fi mai greu să observi o durere în gât, mai ales că bebelușul tău sau copilul mic nu pot descrie cum se simt.

Dureri în gât la bebeluși și copii mici

Îngrijorarea te-ar putea face să ratezi unul dintre simptome, așa că cel mai bine este să le vezi listate aici. Bebelușii și copiii sub 2 ani nu ajung să se plângă de durerile de gât. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu au vocabularul pentru a-și explica simptomele, dar și pentru că probabil că nu conștientizează ce îi doare de fapt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De aceea e important să știi când o durere în gât ar putea deranja copilul. Îl poți ajuta acasă pentru a-l calma, dar e important să le cunoști pentru a vedea când e nevoie de un consult medical. Iată câteva semne că gâtul copilului este de vină pentru starea sa de iritabilitate și ce poți face în acest sens.

Cum să-ți dai seama dacă copilul tău are dureri în gât

Congestia nazală sau tusea pot fi primele semne că sunt probleme și la nivelul gâtului. Poate fi greu să spui cu siguranță ce se întâmplă când copilul este prea mic pentru a explica ce-l afectează, așa că va trebui să cercetezi un pic pentru a știi ce să-i spui medicului.

Câteva indicii că copilul ar putea suferi de o durere în gât:

  • Refuză să mănânce sau să bea, chiar și alimente care sunt în mod normal preferate.
  • Plânge sau pare că îl doare când înghite.
  • Glandele de pe părțile laterale ale gâtului ei par sau se simt umflate.
  • Partea din spate a gâtului pare roșie sau umflată.
  • Are pete albe pe gât sau pe amigdale.
  • Respirația miroase urât.

Ce poate provoca o durere în gât la bebeluși

Cele mai multe dureri de gât sunt cauzate de o afecțiune. În unele cazuri, acestea pot fi declanșate și de factori de mediu. Vezi mai jos care sunt principalele afecțiuni care dau și dureri în gât.

Răceli

Sunt de departe cea mai frecventă cauză a durerii în gât la bebeluși și copii mici și pot duce, de asemenea, la curgerea nasului sau congestie, tuse și febră.

Reclamă

Cauzate de un virus, răcelile sunt bolile respiratorii care nu pot fi tratate cu antibiotice decât dacă duc la o infecție bacteriană. Nu trebuie să administrezi niciodată medicamente pentru răceală fără prescripție medicală copiilor sub 6 ani.

De cele mai multe ori, răcelile trebuie pur și simplu să-și urmeze cursul, ceea ce se întâmplă de obicei în 10 până la 14 zile.

Gripa

Ca și răceala obișnuită, gripa este o altă boală respiratorie virală care poate declanșa o durere în gât. Simptomele gripei tind să fie mai intense decât cele de la o răceală, provocând febră, frisoane, tuse, secreții nazale sau congestie, oboseală, dureri musculare și ocazional greață sau vărsături.

În funcție de vârsta copilului, istoricul medical și simptomele, medicul pediatru poate recomanda medicamente fără prescripție medicală pentru scăderea febrei sau un medicament antiviral pe bază de rețetă.

COVID 19

Durerea în gât este un simptom care poate însoți o infecție cu COVID-19. Copilul poate avea, de asemenea, febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, pierderea gustului sau a mirosului, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, congestie, greață sau diaree.

În cazurile ușoare, poți folosi aceleași tratamente pe care le-ai folosi face pentru o răceală: odihnă, multe lichide și antiterice pentru a calma febra.

Sunați imediat medicul dacă copilul dumneavoastră are probleme cu respirația, nu se poate trezi, are pielea sau buzele palide, gri sau albastre sau are febră mare care durează de mai multe zile.

Boala gură mână picior

Boala gură mână picior este o altă boală virală care este frecventă la copiii mici, în special vara și toamna. Unul dintre semnele distinctive este durerea în gură și gât, care este cauzată de formarea de vezicule sau răni minuscule.

Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt febră, umflături roșii mici sau vezicule în special pe mâini, picioare, fese și în jurul gurii și febră.

Herpangina

Cauzată de același virus ca boala gură mână picior, herpangina cauzează formarea de răni asemănătoare aftelor în gură și gât care pot provoca durere, precum și febră și probleme la înghițire.

Herpangina este cea mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, dar poate să apară și la copiii mai mici.

Streptococ

O infecție bacteriană, streptococul este apare de obicei la copiii mai mari de 3 ani. Acesta dă durere în gât și dificultăți de înghițire, amigdale care par roșii și acoperite cu puncte albe sau puroi, febră și glande inflamate. Unii copii dezvoltă, de asemenea, o erupție roșie, iar simptome precum tusea și rinoreea sunt mai puțin frecvente.

Streptococul este rar la sugari și copii mici, dar dacă copilul este diagnosticat cu el, poate fi tratat cu antibiotice.

Alergiile

Alergiile sezoniere sunt rare la copiii sub 1 ani, iar majoritatea copiilor nu dezvoltă alergii decât în ​​anii preșcolari. Unii dintre cei mai comuni factori declanșatori sunt părul de animale, mucegaiul, praful, iarba și polenul.

Alergiile pot provoca rinoree și picurarea postnazală, ceea ce poate duce la o durere în gât. Mâncărimea ochilor, strănutul și congestia sunt alte simptome obișnuite în caz de alergie.

Remedii acasă pentru dureri de gât la bebeluși și copii mici

Dacă o durere în gât pare să-l facă pe copil să nu se simtă bine, ai o mulțime de remedii la îndemână pentru a ameliora simptomele, înainte de a ajunge la medic.

  • Pune un umidificator în camera bebelușului sau a copilului sau fă-i un duș cu aburi pentru a ameliora uscăciunea gâtului.
  • Folosește picături pentru congestia nazală. Apoi aspiră nasul copilului cu un aspirator nazal pentru a împiedica mucusul să irite partea din spate a gâtului.
  • Oferă-i copilului o linguriță de miere, care poate subția mucusul și ușura tusea. Nu da niciodată miere copiilor sub vârsta de 1 an.
  • Oferă lichide calde, cum ar fi supa de pui sau alimente reci, cum ar fi gheața.
  • Pentru durerile de gât cauzate de tuse, aplică o cremă cu mentol pe pieptul și gâtul copilului. Nu folosi niciodată produse mentolate la sugari și copii sub 2 ani.

Dacă durerea în gât a micuțului tău este însoțită doar de simptome ușoare de răceală, apelează medicul pediatru dacă simptomele copilului tău se agravează sau dacă durerea în gât durează mai multe zile.

Simptomele de mai jos sunt un factor în plus a apela mai devreme pediatrul.

  • Febră
  • Dureri de stomac
  • Dificultăți de înghițire
  • Semne de deshidratare
  • Saliva
  • Respirație dificilă sau zgomotoasă
  • Oboseală extremă
Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată, în cabinet, îngrijorată
Ce este sarcina heterotopică: de ce este periculoasă, cât de des apare și cum este tratată
Ce este sarcina heterotopică: de ce este periculoasă, cât de des apare și cum este tratată
Un copil care stă pe jos, cu un picior în ghips
Cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os. Când e cazul să îl duci la medic
Cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os. Când e cazul să îl duci la medic
Bebeluș care e la un control medical, întins pe spate
Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului: tot ce trebuie să știi despre el
Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului: tot ce trebuie să știi despre el
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
6 septembrie, 07:25
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide