Reclamă

De câte ori poate răci un copil într-un an. Numărul care îi poate speria pe părinți

Atunci când copilul se simte rău, a răcit și cu toate precauțiile pe care le-ai luat nu poți gestiona situația, probabil te întrebi de câte ori poate răci un copil într-un an. Care este un interval rezonabil pentru răceli, înainte de a începe să-ți faci griji? Infecțiile repetate și tusea constantă te pot determina să te întrebi despre sistemul lui imunitar.

O mamă care are grijă de fetița ei bolnavă
Vestea bună este că răcelile pot apărea mai rar după vârsta de 6 ani / Shutterstock

Răceala (infecția căilor respiratorii superioare) este una dintre cele mai frecvente boli la copii. În fiecare an, aceasta duce la mai multe vizite la pediatru și la absențe din colectivitate. Părinții care nu au ajutor și care lucrează pot ajunge la exasperare cu răcelile care țin toată familia acasă.

De câte ori poate răci un copil într-un an

Cu toate acestea, majoritatea copiilor vor avea cel puțin 6 până la 8 răceli pe an. Copiii care merg la grădiniță vor depăși acest interval. Vestea bună este că răcelile pot apărea mai rar după vârsta de 6 ani. O altă veste este că cei mici sunt mai predispuși să se confrunte cu răceli mai dese toamna și iarna.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Răcelile apar atunci când un virus irită (inflamează) mucoasa nasului și a gâtului. Răcelile pot fi cauzate de peste 200 de viruși diferiți. Dar cele mai multe răceli sunt cele cauzate de rinovirusuri.

Pentru a răci, copilul trebuie să intre în contact cu cineva care este infectat cu unul dintre virusurile răcelii. Virusul răcelii se poate răspândi:

Prin aer. Dacă o persoană răcită strănută sau tușește, cantități mici de virus pot trece în aer. Apoi, dacă copilul respiră aerul respectiv, virusul se va lipi în nasul său (membrana nazală).
Prin contact direct. Aceasta înseamnă că copilul tău atinge o persoană infectată. Răceala este ușor de răspândit pentru copii. Asta pentru că își ating des nasul, gura și ochii și apoi ating alte persoane sau obiecte. Acest lucru poate răspândi virusul. Este important să știi că virusurile se pot răspândi prin obiecte, cum ar fi jucăriile, care au fost atinse de cineva răcit.

Reclamă

Ce copii sunt expuși riscului de răceală comună

Toți copiii sunt expuși riscului de răceală comună. Sunt mai predispuși decât adulții să răcească. Iată câteva motive pentru care un copil mai mic de șase ani răcește de până la 8 ori pe an.

Are mai puțină rezistență. Sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de puternic ca al unui adult atunci când vine vorba de combaterea germenilor de răceală.
Sezonul de iarna. Majoritatea bolilor respiratorii apar toamna și iarna, când copiii sunt în casă și în jurul mai multor germeni.
Școală sau grădiniță. Răceala se răspândește ușor atunci când copiii sunt în contact strâns.
Puna mâna la gură. Este posibil ca copiii să își atingă ochii, nasul sau gura fără să se spele pe mâini. Acesta este cel mai comun mod de răspândire a germenilor.

Reclamă

Care sunt simptomele răcelii comune la un copil

Simptomele răcelii încep să apară între 1 până la 3 zile după ce copilul a intrat în contact cu virusul răcelii. Simptomele durează adesea aproximativ 1 săptămână. Dar pot dura până la 2 săptămâni, în funcție de tipul de virus contractat. Simptomele pot fi puțin diferite pentru fiecare copil.

La bebeluși, simptomele răcelii pot fi:

  • Probleme cu somnul;
  • Iritabilitate;
  • Congestie nazală;
  • Uneori vărsături și diaree;
  • Febră;

Copiii mai mari pot avea:

  • Nas înfundat sau rinoree;
  • Gât inflamat;
  • Ochii umezi’
  • Strănut;
  • Tuse ușoară;
  • Congestie nazală;
  • Durere de gât;
  • Dureri de mușchi și oase;
  • Dureri de cap;
  • Febră;
  • Frisoane;
  • Oboseală extremă.

Dacă aceste simptome afectează starea copilului, e important ca acesta să fie consultat de medicul pediatru.

Cele mai frecvente răceli sunt diagnosticate pe baza simptomelor. Dar simptomele răcelii pot părea și în cazul infecțiilor bacteriene, alergiilor și al problemelor de sănătate. De aceea este important ca cei mici să fie duși cât mai repede la medic.

Cum este tratată răceala obișnuită la un copil

Nu există un tratament minune pentru răceala comună. Majoritatea copiilor se recuperează singuri de la răceală. Antibioticele nu funcționează împotriva infecțiilor virale. În schimb, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor copilului până când boala trece. Pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine poți încerca următoarele metode:

  • Oferă-i copilului tău multe lichide, cum ar fi apă, soluții cu electroliți, suc de mere și supă caldă. Acest lucru ajută la prevenirea pierderii de lichide (deshidratare).
  • Asigură-te că copilul se odihnește mult.
  • Pentru a ușura congestia nazală, încearcă spray-urile nazale cu soluție salină. Le poți cumpăra fără prescripție medicală și sunt sigure pentru copii.
  • Dacă nu poți ajunge rapid la medic cu copilul, discută cu pediatrul despre toate produsele fără prescripție medicală înainte de a le utiliza.
  • Ține copilul acasă până când nu are mai febră timp de 24 de ore.
  • Utilizează un umidificator în camera copilului pe timp de noapte pentru a ușura respirația.

Unele dintre complicațiile care pot apărea dacă copilul răcește sunt infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, pneumonie, infecții ale gâtului. Toate acestea pot apărea dacă copilul nu este tratat corect, în funcție de simptomatologie.

Te-ar mai putea interesa și
Mama verifică temperatura fetiței care este răcită
Cât durează răceala la copii. Statisticile arată că un copil poate avea până la 10 răceli pe an
Cât durează răceala la copii. Statisticile arată că un copil poate avea până la 10 răceli pe an
O mamă care își sărută pe cap copilul care este bolnav
Moduri simple de a calma un copil bolnav. Cum poți face perioada de recuperare mai ușoară pentru el
Moduri simple de a calma un copil bolnav. Cum poți face perioada de recuperare mai ușoară pentru el
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide