Reclamă

De câte ori poate răci un copil într-un an. Numărul care îi poate speria pe părinți

Atunci când copilul se simte rău, a răcit și cu toate precauțiile pe care le-ai luat nu poți gestiona situația, probabil te întrebi de câte ori poate răci un copil într-un an. Care este un interval rezonabil pentru răceli, înainte de a începe să-ți faci griji? Infecțiile repetate și tusea constantă te pot determina să te întrebi despre sistemul lui imunitar.

O mamă care are grijă de fetița ei bolnavă
Vestea bună este că răcelile pot apărea mai rar după vârsta de 6 ani / Shutterstock

Răceala (infecția căilor respiratorii superioare) este una dintre cele mai frecvente boli la copii. În fiecare an, aceasta duce la mai multe vizite la pediatru și la absențe din colectivitate. Părinții care nu au ajutor și care lucrează pot ajunge la exasperare cu răcelile care țin toată familia acasă.

De câte ori poate răci un copil într-un an

Cu toate acestea, majoritatea copiilor vor avea cel puțin 6 până la 8 răceli pe an. Copiii care merg la grădiniță vor depăși acest interval. Vestea bună este că răcelile pot apărea mai rar după vârsta de 6 ani. O altă veste este că cei mici sunt mai predispuși să se confrunte cu răceli mai dese toamna și iarna.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Răcelile apar atunci când un virus irită (inflamează) mucoasa nasului și a gâtului. Răcelile pot fi cauzate de peste 200 de viruși diferiți. Dar cele mai multe răceli sunt cele cauzate de rinovirusuri.

Pentru a răci, copilul trebuie să intre în contact cu cineva care este infectat cu unul dintre virusurile răcelii. Virusul răcelii se poate răspândi:

Prin aer. Dacă o persoană răcită strănută sau tușește, cantități mici de virus pot trece în aer. Apoi, dacă copilul respiră aerul respectiv, virusul se va lipi în nasul său (membrana nazală).
Prin contact direct. Aceasta înseamnă că copilul tău atinge o persoană infectată. Răceala este ușor de răspândit pentru copii. Asta pentru că își ating des nasul, gura și ochii și apoi ating alte persoane sau obiecte. Acest lucru poate răspândi virusul. Este important să știi că virusurile se pot răspândi prin obiecte, cum ar fi jucăriile, care au fost atinse de cineva răcit.

Reclamă

Ce copii sunt expuși riscului de răceală comună

Toți copiii sunt expuși riscului de răceală comună. Sunt mai predispuși decât adulții să răcească. Iată câteva motive pentru care un copil mai mic de șase ani răcește de până la 8 ori pe an.

Are mai puțină rezistență. Sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de puternic ca al unui adult atunci când vine vorba de combaterea germenilor de răceală.
Sezonul de iarna. Majoritatea bolilor respiratorii apar toamna și iarna, când copiii sunt în casă și în jurul mai multor germeni.
Școală sau grădiniță. Răceala se răspândește ușor atunci când copiii sunt în contact strâns.
Puna mâna la gură. Este posibil ca copiii să își atingă ochii, nasul sau gura fără să se spele pe mâini. Acesta este cel mai comun mod de răspândire a germenilor.

Reclamă

Care sunt simptomele răcelii comune la un copil

Simptomele răcelii încep să apară între 1 până la 3 zile după ce copilul a intrat în contact cu virusul răcelii. Simptomele durează adesea aproximativ 1 săptămână. Dar pot dura până la 2 săptămâni, în funcție de tipul de virus contractat. Simptomele pot fi puțin diferite pentru fiecare copil.

La bebeluși, simptomele răcelii pot fi:

 • Probleme cu somnul;
 • Iritabilitate;
 • Congestie nazală;
 • Uneori vărsături și diaree;
 • Febră;

Copiii mai mari pot avea:

 • Nas înfundat sau rinoree;
 • Gât inflamat;
 • Ochii umezi’
 • Strănut;
 • Tuse ușoară;
 • Congestie nazală;
 • Durere de gât;
 • Dureri de mușchi și oase;
 • Dureri de cap;
 • Febră;
 • Frisoane;
 • Oboseală extremă.

Dacă aceste simptome afectează starea copilului, e important ca acesta să fie consultat de medicul pediatru.

Cele mai frecvente răceli sunt diagnosticate pe baza simptomelor. Dar simptomele răcelii pot părea și în cazul infecțiilor bacteriene, alergiilor și al problemelor de sănătate. De aceea este important ca cei mici să fie duși cât mai repede la medic.

Cum este tratată răceala obișnuită la un copil

Nu există un tratament minune pentru răceala comună. Majoritatea copiilor se recuperează singuri de la răceală. Antibioticele nu funcționează împotriva infecțiilor virale. În schimb, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor copilului până când boala trece. Pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine poți încerca următoarele metode:

 • Oferă-i copilului tău multe lichide, cum ar fi apă, soluții cu electroliți, suc de mere și supă caldă. Acest lucru ajută la prevenirea pierderii de lichide (deshidratare).
 • Asigură-te că copilul se odihnește mult.
 • Pentru a ușura congestia nazală, încearcă spray-urile nazale cu soluție salină. Le poți cumpăra fără prescripție medicală și sunt sigure pentru copii.
 • Dacă nu poți ajunge rapid la medic cu copilul, discută cu pediatrul despre toate produsele fără prescripție medicală înainte de a le utiliza.
 • Ține copilul acasă până când nu are mai febră timp de 24 de ore.
 • Utilizează un umidificator în camera copilului pe timp de noapte pentru a ușura respirația.

Unele dintre complicațiile care pot apărea dacă copilul răcește sunt infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, pneumonie, infecții ale gâtului. Toate acestea pot apărea dacă copilul nu este tratat corect, în funcție de simptomatologie.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Copil stă și se uită pe geamul trenului
20 iulie, 07:37
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Închide