Studiile au arătat că muzica are efecte directe asupra dezvoltării copilului. Bebelușii sunt liniștiți de melodiile din primele etape ale vieții și vor manifesta o atenție sporită atunci când sunt expuși la muzică.
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor
Pe măsură ce copilul crește, expunerea continuă la muzică poate ajuta la stimularea abilităților sale cognitive.
Acestea includ abilități lingvistice, înțelegere a lecturii și organizare. Toate în același timp cu o cantitate impresionantă de distracție.
În plus, studiul muzicii a fost, de asemenea, legat de performanța academică îmbunătățită la anumite materii. În lumea de astăzi, este din ce în ce mai important ca cei mici să fie expuși la muzică pentru a rămâne competitivi, spun experții.
Îmbunătățirea abilităților motorii
Studiile au arătat că muzica îi poate ajuta pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motorii mai bine. Învățarea unui instrument poate încuraja o mai bună coordonare ochi-mână și poate întări mușchii degetelor.
Studiile au indicat că micuții expuși la muzică tind să fie mai organizați în mișcările lor și au o sincronizare mult mai bună. Totodată cântatul la un instrument precum pianul sau chitara ajută la dezvoltarea sincronizării și coordonării.
Abilități lingvistice îmbunătățite
Expunerea copiilor la muzică poate ajuta la capacitatea lor de a înțelege mai rapid limba vorbită. Muzica poate ajuta, de asemenea, la consolidarea înțelegerii semnificației cuvintelor, a pronunției și a comunicării între indivizi.
De asemenea, muzica poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de înțelegere a cititului, permițând copiilor să absoarbă mai bine informațiile din cărți și articole.
Inteligență emoțională îmbunătățită
Muzica are un efect puternic asupra emoțiilor. Aceasta este motivul pentru care poate fi folosită ca efect în dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Studiile au descoperit că expunerea muzicală îi ajută pe copii să învețe cum să se exprime mai bine.
Copii ar putea avea o performanță academică îmbunătățită
Muzica are un efect profund asupra copiilor. Studiile recente au demonstrat că expunerea la muzică poate aduce îmbunătățiri extraordinare în multe domenii ale performanței academice.
Specialiștii au dezvăluit că micuții pot înțelege materia mai rapid atunci când primesc instrucțiuni prin melodie, ritm și cântec. De asemenea, s-a dovedi că muzica ajută la îmbunătățirea abilităților de memorie verbală, îmbunătățirea abilitățile de rezolvare a problemelor și încurajează gândirea creativă.
Când elevii ascultă piese muzicale compuse în mod clasic, în timp ce studiază pentru evaluări sau își fac temele, nivelul lor de concentrare crește semnificativ.
Muzica îmbunătățește chiar și abilitățile sociale
Muzica poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea abilităților sociale la copii. Specialiștii spun că muzica încurajează comunicarea și cooperare.
Când copii învață instrumente muzicale sau participă împreună la spectacole școlare, acest lucru îi ajută să lucreze în echipă.
Copiii găsesc interese comune și experiențe similare de învățare. S-a descoperit că muzica aduce oamenii de diferite vârste, medii și credințe împreună, construind încredere și respect între persoane.