Reclamă

Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia

Din păcate, există situații în care copilul tău poate avea o întârziere în dezvoltare ce cauzează întârzieri. E important să știi că nu există doi copii la fel, dar la fel de important e să identifici primele semne că ceva nu e bine. Află ce sunt întârzierile de dezvoltare la copiii mici.

Un terapeut care lucrează cu un copil
Toți copiii au propriile lor temperamente, obiceiuri de somn și preferințe alimentare / Shutterstock

Toți copiii au propriile lor temperamente, obiceiuri de somn și preferințe alimentare. Și vor atinge acele repere ale dezvoltării, cum ar fi mersul pe jos, vorbitul sau mâncatul în ritmul lor. De aceea, rareori este un motiv de îngrijorare dacă un copil mic vorbește sau desenează câteva luni mai târziu decât majoritatea celor de vârsta lui.

Întârzierile de dezvoltare la copiii mici

Dar, în unele cazuri, întârzierea în domenii precum comportamentul, mișcarea sau vorbirea ar putea fi un semn al unei întârzieri în dezvoltare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pediatrii sunt cei care că cei mici se dezvoltă armonios. Dar dacă copilul tău are semne de potențială întârziere, există șanse mari ca tu să le identifici prima. Diagnosticarea devreme a întârzierilor poate ajuta copiii să primească îngrijirea și sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge etapele de dezvoltare.

Semne ale unei întârzieri în dezvoltare

O întârziere în dezvoltare este atunci când un copil nu atinge repere sau învață abilități în același ritm ca majoritatea celorlalți copii de vârsta lui. Simptomele de întârziere a dezvoltării nu sunt unice. Un copil mic poate avea întârzieri în mai multe zone și poate prezenta o gamă largă de simptome.

Există câteva semne la care să fii atentă, care ar putea indica o problemă de dezvoltare:

  • Atingerea reperelor majore mult mai târziu decât de obicei
  • Mușchi care par rigidi sau prea slabi
  • Stângăcie excesivă
  • Lipsa de interes pentru a interacționa cu ceilalți sau cu lumea înconjurătoare
  • Creștere lentă sau creștere în greutate
  • Vorbirea târzie

Întârzieri de vorbire și limbaj la copii mici

O întârziere a vorbirii este atunci când un copil nu folosește sunetele potrivite pentru vârsta sa. Poate fi greu de înțeles, iar cuvintele pot fi neclare. Copilul poate omite părți dintr-un cuvânt sau poate înlocui un sunet cu altul.

O întârziere de limbaj este atunci când un copil nu folosește sau înțelege cuvintele în ritmul tipic pentru vârsta lui. Dacă copilul nu combină încă cuvintele și ar trebui să o facă, este posibil să aibă o întârziere a limbajului. Dacă copilul nu urmează ceea ce îi ceri, acesta poate fi un semn al unei întârzieri a limbajului receptiv.

Reclamă

Una dintre cele mai frecvente întârzieri de vorbire la copiii mici este tulburarea de articulație, care se întâmplă atunci când un copil omite consoane sau înlocuiește un sunet cu altul.

Cauzele întârzierilor de vorbire și limbaj nu sunt pe deplin înțelese. Factorii posibili care contribuie la apariția lor pot include genetica, palatul despicat, prematuritatea, problemele de auz, leziunile cerebrale, incapacitatea de a se dezvolta, autismul și alte diferențe neurologice.

Diagnosticarea întârzierilor în vorbirea și limbajul copiilor mici

Cu cât primești mai devreme un diagnostic, cu atât tratamentul poate fi mai eficient, așa că nu ezita să discuți cu medicul orice nelămurire pe care o ai.

Pediatrul va fi, de asemenea, atent la întârzieri în dezvoltarea limbajului copilului tău în timpul controalelor medicale și poate chiar recomanda un test de auz pentru a exclude o explicație simplă, cum ar fi lichidul în urechi.

Tratarea întârzierilor de vorbire și de limbaj ale copiilor mici

Uneori, întârzierile de vorbire din copilărie se vor rezolva de la sine. Dacă medicul pediatru al copilului nu consideră că este necesară o evaluare sau un tratament, ai putea să-l ajuți pe micuțul tău să-și perfecționeze abilitățile de vorbire, pur și simplu acordându-i mult timp în fiecare zi pentru a interacționa și a comunica cu el.

Dacă copilul primește o evaluare și este recomandată terapie logopedică, acest lucru îl va ajuta să interacționeaze mai mult cu lumea din jur.

Mulți copii își pot depăși complet întârzierile de vorbire și limbaj prin terapie de vorbire și intervenție timpurie.

Întârzieri motorii fine și întârzieri motorii brute la copii mici

Copiii cu întârzieri motorii fine au dificultăți în folosirea mușchilor mici, așa că sarcini precum prinderea creioanelor cu degetele sunt dificile. Când vine vorba de întârzierile motorii grosiere, problema este în schimb cu mușchii mari și stăpânirea abilităților precum mersul, lovitul, săritul și urcatul scărilor.

Afecțiunile neurologice subiacente, cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară și dispraxia, o tulburare a abilităților motorii care îngreunează planificarea și finalizarea sarcinilor, afectează cât de bine transmite creierul semnale mușchilor și sunt, de obicei, de vină pentru problemele de abilități motorii.

Semne ale întârzierilor motorii fine și grosiere la copiii mici

Unele semne de avertizare importante la care trebuie să fii atentă sunt cele de mai jos:

  • Întârzierea pentru a atinge reperele fizice, cum ar fi să se ridice
  • Fără semne de mers până la 18 luni
  • Membre rigide sau tonus muscular scăzut
  • Mersul frecvent pe vârful picioarelor
  • Dificultăți în ținerea și folosirea obiectelor
  • Stângăcia și căzăturile frecvente
  • Saliva excesivă după vârsta de 18 luni
  • Dificultăți la mestecat și la înghițire

Diagnosticarea întârzierilor motorii fine și grosiere la copiii mici

Deși medicul pediatru va monitoriza reperele lui la controlul medical, diagnosticarea unei întârzieri fizice va începe cu adevărat de la tine.

Dacă observi deficiențe sau alți indicatori de întârziere a dezvoltării copilului mic, adu-le în atenția medicului pediatru imediat.

Medicul te poate trimite către un specialist în dezvoltare și/sau neurolog. Aceste examinări se vor concentra pe tonusul muscular, forța musculară, reflexele și coordonarea copilului.

După aceea, un specialist în dezvoltare se va uita la rezultatele screening-urilor și va veni cu un diagnostic oficial.

Tratarea întârzierilor motorii fine și grosiere la copiii mici

Terapiile ocupaționale, fizice și de vorbire, care de obicei simt mai mult ca o joacă pentru un copil sunt rezolvarea acestor probleme. Îmbunătățirea echilibrului și coordonării poate implica petrecerea timpului pe echipamentele de joacă.

Copiii cu întârzieri motorii severe din cauza unor afecțiuni precum paralizia cerebrală pot avea nevoie de îngrijire pe tot parcursul vieții. Dar copiii cu întârzieri motorii ușoare pot învăța să se miște normal, să-și ajungă din urmă copiii de vârsta lor și să așteaptă cu nerăbdare să ducă o viață independentă ca adulți.

Cauzele întârzierilor de dezvoltare la copiii mici

Întârzierile de dezvoltare pot proveni dintr-o serie de factori, dar în unele cazuri, medicii nu sunt capabili să identifice un anumit vinovat. Cauzele posibile ale întârzierilor de dezvoltare includ:

  • Prematuritatea
  • Condiții neurologice sau genetice, cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară
  • Condiții genetice precum sindromul Down sau tulburări cromozomiale
  • Leziuni grave ale creierului sau infecții precum encefalita
  • Probleme de vedere sau auz
  • Consumul de alcool sau droguri în timpul sarcinii
  • Traumă, abuz sau neglijență
  • Expunerea la toxine din mediu, cum ar fi plumbul
  • Probleme în timpul travaliului sau nașterii

Tratamente pentru întârzierile de dezvoltare la copii mici

Terapia îi poate aduce adesea pe copiii mici cu întârzieri de dezvoltare la același nivel cu cei de vârsta lor, mai ales când este începută devreme. Chiar dacă o întârziere nu poate fi vindecată, planul de îngrijire corect îi poate ajuta pe copii să atingă etape mai importante.

Tipul de terapie pe care o poate primi un copil mic va depinde de întârzierea specifică.

Kinetoterapie. Terapia fizică îi ajută pe copiii cu întârzieri fizice să devină mai puternici, astfel încât să se poată mișca mai ușor.

Terapie ocupațională. Terapia ocupațională îi ghidează pe copii prin exerciții care le facilitează realizarea activităților de zi cu zi.

Terapie de vorbire și limbaj. O evaluare de către un specialist al vorbirii poate ajuta la stabilirea faptului că un copil vorbește întârziat, are o întârziere de limbaj sau este pe drumul cel bun cu abilitățile sale de vorbire. Pentru un copil cu o întârziere a limbajului receptiv sau expresiv, terapia logopedică poate ajuta la îmbunătățirea înțelegerii și la creșterea utilizării cuvintelor.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un copil care își suflă singur nasul
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
Te întrebi ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Medicii specialiști îți vin în ajutor cu câteva sfaturi simple și utile. Descoperă cum îți poți ajuta micuțul să respire din nou cu ușurință. Când copilul tău are nasul mic......
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Băiețel care nu se simte bine stă întins pe pat
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Epilepsia este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice la copii. Ea afectează milioane de familii din întreaga lume. Această afecțiune se manifestă prin crize epileptice recurente, care variază în intensitate și frecvență,......
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
4
O femeie gravidă care se află la un control medical
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
Boala Hashimoto împiedică organismul să producă mai puțin hormon tiroidian, ceea ce poate face mai dificilă obținerea unei sarcini. În cazul în care totuși embrionul se implantează corect în uter, Boala Hashimoto în sarcină poate......
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță care poartă ochelari de vedere
16 septembrie, 06:44
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Femeie însărcinată care st ă la geam cu struguri în mână
15 septembrie, 06:45
Cât de sigur e să mănânci struguri în timpul sarcinii. Ce spun specialiștii
Cât de sigur e să mănânci struguri în timpul sarcinii. Ce spun specialiștii
Băiat drăguț care stă în pat cu o banană în mână pe un fundal deschis la culoare
14 septembrie, 07:55
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Femeie care plânge în fața unui bărbat care se află la restaurant
14 septembrie, 06:49
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
O femeie care face exerciții cu copilașul ei
13 septembrie, 06:42
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
13 septembrie, 06:04
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Închide