Reclamă

Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată

Kinetoterapia pediatrică este o ramură a kinetoterapie care se concentrează asupra copiilor de la naștere până la adolescență. Terapeuții tratează pacienții care au întârzieri de dezvoltare sau dizabilități din cauza unor afecțiuni congenitale, leziuni, boli sau alte cauze. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre kinetoterapia pediatrică.

O femeie care face exerciții cu copilașul ei
Un kinetoterapeut pediatru lucrează cu pacienți care au vârsta mai mică de 18 ani / Shutterstock

Specialiștii recomandă ca fiecare copil să aibă cel puțin 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Această recomandare a dus la creșterea interesului părinților pentru kinetoterapie, mai ales că cercetările arată că exercițiile fizice regulate ajută la prevenirea obezității infantile.

Tot ce trebuie să știi despre kinetoterapia pediatrică

Un kinetoterapeut pediatru lucrează cu pacienți care au vârsta mai mică de 18 ani. Acești terapeuți ajută copiii să se recupereze după răni, boală sau intervenții chirurgicale. Unii sunt specializați în tratarea unor afecțiuni specifice, cum ar fi paralizia cerebrală, tulburările din spectrul autist sau întârzierile de dezvoltare. Alții se concentrează pe a-i ajuta pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii, să învețe să meargă sau să facă sport.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un kinetoterapeut pediatru lucrează de obicei în strânsă legătură cu medici, asistente, terapeuți și logopezi. Pe lângă faptul că lucrează cu pacienții lor micuți, ei îi învață și pe părinți despre exerciții, tratamente și terapii pe care să le facă acasă.

Reclamă

Un kinetoterapeut pediatru îi ajută pe copii să-și îmbunătățească miotricitatea, forța, flexibilitatea, echilibrul, coordonarea. De asemenea, îi învață pe părinți despre exerciții și tehnici care îi vor ajuta pe copilul lor să dezvolte un tonus muscular mai bun și o stare de sănătate mai bună.

Scopul este de a îmbunătăți capacitatea copilului de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. Activitățile funcționale sunt concepute pentru a construi puterea, rezistența, agilitatea, flexibilitatea, coordonarea și echilibrul. Aceste activități includ exerciții care promovează mișcarea, întărirea mușchilor și flexibilitatea.

Kinetoterapia abordează probleme de dezvoltare, cum ar fi abilitățile motorii grosiere, abilitățile motorii fine, integrarea senzorială, echilibrul și funcția cognitivă. Această abordare ajută copiii să se dezvolte fizic, social, emoțional și academic.

Copiii adesea nu înțeleg de ce sunt nevoiți să meargă constant la un kinetoterapeut pediatru. S-ar putea crede că sunt bolnavi sau că e ceva în neregulă cu ei. Un terapeut explică care este problema și cum poate ajuta. Apoi, terapeutul folosește jocul, distracția și motivația pentru a-l implica pe copil în învățarea și exersarea abilităților.

Reclamă

Ce afecțiuni pot fi tratate cu kinetoterapie pediatrică

Există multe situații care pot fi adesea tratate prin terapie fizică, inclusiv paralizia cerebrală (PC), autismul, sindromul Down, distrofia musculară, spina bifida, artrita reumatoidă juvenilă, artrogripoza, tulburările cardiopulmonare, fibroză chistică, cancer și leziuni cerebrale traumatice.

Kinetoterapeuții folosesc o varietate de tehnici pentru a trata copiii cu întârzieri de dezvoltare și dizabilități. Ei ar putea încuraja copiii să se miște și să exploreze diferite jucării pentru a-și spori independența. Sau i-ar putea învăța cum să meargă din nou după un accident vascular cerebral sau o leziune a măduvei spinării.

Pentru mulți copii, kinetoterapie arată ca o joacă. Copiii sunt activi în mod natural și curioși despre ce se întâmplă în jurul lor.

Din păcate, sunt și situații când unii copii se tem să fie atinși, le este frică de zgomote puternice, iar alții pur și simplu nu par interesați de nimic.

Când se întâmplă acest lucru, kinetoterapeuții încearcă să găsească modalități de a face experiența mai plăcută atât pentru copil, cât și pentru terapeut. Acest lucru ar putea însemna implicarea copiilor în jocuri simple sau activități care necesită puțin efort. Sau ar putea cere părinților să se alăture.

În ambele cazuri, scopul este de a menține copiii implicați în timpul tratamentului. Dacă nu se distrează, nu vor rămâne suficient de mult pentru a beneficia de terapie.

Fiecare kinetoterapeut și copil este diferit. Deși niciun tip de kinetoterapie nu va funcționa în fiecare situație, kinetoterapeutul poate folosi o serie de activități și tratamente comune. Ora de terapie va depinde de nevoile individuale ale copilului. Printre cele mai frecvente metode se numără cele de mai jos:

  • Activități de echilibrare și coordonare pentru a îmbunătăți controlul mușchilor copilului
  • Joc adaptativ pentru a ajuta copilul să rezolve o dizabilitate permanentă
  • Terapie acvatică pentru reducerea impactului articular
  • Exerciții de antrenament pentru creșterea forței
  • Exerciții de flexibilitate
  • Masaj, ultrasunete sau electroterapie pentru a îmbunătăți circulația
  • Instrucțiuni tehnice pentru a îmbunătăți forma și postura și pentru a evita rănirile viitoare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Băiat drăguț care stă în pat cu o banană în mână pe un fundal deschis la culoare
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Introducerea unei rutine de somn pentru cei mici este importantă în vederea dezvoltării lor armonioase. Află care sunt cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Este normal ca aceștia să fie înfometați chiar înainte de a......
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
2
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum este o infecție virală comună, contagioasă, care afectează majoritatea bebelușilor și copiilor de până în 2 ani. Simptomul principal este o febră bruscă, mare. Cea mai mare îngrijorare la această boală e faptul că......
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Femeie care plânge în fața unui bărbat care se află la restaurant
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
Deși este o situație rară, se poate întâmpla în cazul femeilor însărcinată. Citește totul despre sarcina falsă și află cum poate fi interpretată. Este descrisă ca fiind pierderea copilului în mai puțin de 20 de săptămâni de la......
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Cele mai noi
Băiețel care nu se simte bine stă întins pe pat
16 septembrie, 06:11
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Un terapeut care lucrează cu un copil
15 septembrie, 07:57
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Femeie însărcinată care st ă la geam cu struguri în mână
15 septembrie, 06:45
Cât de sigur e să mănânci struguri în timpul sarcinii. Ce spun specialiștii
Cât de sigur e să mănânci struguri în timpul sarcinii. Ce spun specialiștii
O mămică și un tătic care îi oferă fetiței lor pizza pentru copii preparată în casă
12 septembrie, 06:39
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Un băiețel care strănută des din cauza elergiei la ambrozie
12 septembrie, 06:35
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Gravidă care bea apă
11 septembrie, 08:14
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Închide