În acest moment, în 29 de județe din țară au fost raportate cazuri de rujeolă. Creșterea rapidă a numărului de cazuri a stârnit îngrijorare printre medici și părinți.
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă
„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății are în derulare o campanie de informare a părinților pe care o face cu sprijinul medicilor de familie. Specialiștii în domeniul sănătății susțin că e nevoie de mai multe informații legate de programul național de vaccinare.
Vaccinarea cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62%, scrie digi24. Din păcate, în ultimii 10 ani, vaccinarea contra rujeolei a fost pe o pantă descrescătoare.
„Bolile infecțioase din păcate înseamnă și provocări. Când nu facem prevenție prin vaccinare așa se întâmplă inclusiv cu rujeola, care e de fapt pojarul. Ce e complicat acum e că vom avea și gripă și infecții respiratorii, ceea ce înseamnă că e o presiune mare la camera de gardă”, a declarat medicul Adrian Marinescu de la Matei Balș.
Specialistul spune că e importantă vaccinarea împotriva rujeolei, la fel cum în această perioadă e foarte importantă și cea împotriva gripei. Regulile de igienă trebuie și ele respectate cu strictețe, iar la primele simptome de boală, copiii să fie ținuți acasă.
Care sunt cele mai afectate județe până în acest moment
În prezent, cele mai afectate județe sunt Brașov, București, Giurgiu, Ilfov și Dâmbovița. Această statistică e conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Dintre cazurile de rujeolă înregistrate în ultima săptămână, 69 au fost confirmare în Brașov. Acesta e județul care are la acest moment cea mai mare incidență. Pe locul doi e Bucureștiul, cu 59 de cazuri de rujeolă. Capitala e urmată de Giurgiu (16), Ilfov (12) și Dâmbovița (10), scrie libertatea.ro.
De la începutul anului și până acum au fost diagnosticați cu rujeolă peste 220 de copii cu vârstă de până la un an. Din păcate, niciunul dintre ei nu fusese vaccinat împotriva rujeolei.
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 – 4 ani, din cei 754 care s-au îmbolnăvit, 713 nu făcuseră nicio doză de vaccin, mai scrie publicația menționată mai sus.
„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați. Uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%. Cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, spune Ministerul Sănătății.
„Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, mai scrie pe site-ul Ministerului Sănătății.
Rujeola debutează cu simptome precum febră, oboseală, tuse, rinoree și/sau ochi roșii și inflamați. Acestea se agravează în decursul a 3 zile. Tusea se agravează noaptea și pot apărea mici pete albe, pe o bază roșie, în gură, pe partea interioară a obrazului (petele lui Koplik). Apoi, apare o erupție cutanată, de culoare roșu închis, sub formă de pete. Ele încep de obicei de la linia părului.