Rahitismul este cauzat de obicei de nivelul scăzut al vitaminei D în organism, mai ales dacă copiii au, de asemenea, un aport scăzut de calciu sau fosfat. Calciul și fosfatul sunt minerale care se găsesc în principal în lapte și alimente lactate și sunt importante pentru oase sănătoase și puternice.
Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament
Rahitismul nu este o afecțiune obișnuită. Factorii de risc pentru rahitism sunt aceiași cu factorii de risc pentru o cantitate scăzută de vitamina D. Uneori, specialiștii spun că anumite afecțiuni la nivelul rinichilor provoacă rahitism, afectând modul în care organismul gestionează vitamina D, calciul și fosfatul.
Semne și simptome ale rahitismului
Dacă copilul are rahitism, acesta se poate confrunta cu mai multe dintre simptomele de mai jos.
- Picioare care au o formă anormală;
- Umflare la încheieturi, genunchi și glezne, deoarece capetele oaselor sunt mai mari decât în mod normal;
- Erupție tardivă a dinților și probleme cu smalțul;
- Închiderea tardivă a fontanelei;
- Oase moi ale craniului;
- Creștere lentă;
- Mers târziu;
- Fracturi osoase după căderi minore sau chiar traumatisme;
- Umflarea capetelor coastelor, cunoscută sub denumirea de rozariu rahitic deoarece capetele coastelor arată ca mărgele de rozariu sub piele;
- Sternul apasă în exterior sau în sus;
- Întârzieri de creștere;
- Curbarea neobișnuită a coloanei vertebrale.
Bebelușii și copiii cu rahitism sunt adesea morocănoși și au o stare continuă de iritabilitate, deoarece durerile de oase sunt frecvente și nu le dau pae. Uneori, bebelușii cu rahitism pot avea simptome care indică niveluri foarte scăzute de calciu, cum ar fi crampe musculare sau convulsii.
Când este important să duci copilul la medic
Dacă copilul are oricare dintre simptomele rahitismului enumerate mai sus sau simptomele unui nivel scăzut de calciu, e important să fie dus la medic cât mai curând posibil.
Specialistul va cere analize de sânge (pentru a verifica vitamina D, nivelul de calciu, fosfat, funcția rinichilor, teste de urină sau chiar radiografii.
Copiii cu un nivel scăzut de calciu vor avea nevoie de internare în spital pentru a primi suplimente și vor fi de asemenea supuși unei monitorizări cardiace, deoarece nivelurile scăzute de calciu pot afecta multe părți ale corpului, inclusiv inima.
Rahitismul cauzat de un nivel scăzut de vitamina D este tratat cu suplimente de vitamina D. Adesea copiii vor avea nevoie și de calciu și fosfat suplimentar, prin creșterea cantității de lactate sau cu ajutorul suplimentelor. Suplimentele de vitamina D pot fi în doză mică și sunt recomandate să fie zilnic sau în doze mari, lunar.
De reținut este faptul că e important ca medicul să verifice mai întâi nivelul de calciu. Uneori copiii vor avea nevoie de calciu sau fosfat suplimentar înainte de a lua doze mari de vitamina D.
Rahitismul cauzat de boli ereditare sau probleme ale rinichilor este gestionat de medici specialisti în boli renale sau hormonale.
Cum poate fi prevenit rahitismul
Deși rahitismul este cauzat de obicei de un nivel mic de vitamina D, majoritatea copiilor nu fac rahitism chiar dacă au valori mici în organism. Rahitismul este mai probabil să apară la bebeluși și copiii care au, de asemenea, un aport scăzut de lactate și la bebelușii care sunt alăptați o perioadă lungă de timp fără să înceapă diversificarea la vârsta normală.
Includerea alimentelor cu vitamina D în dieta copilului poate ajuta la prevenirea rahitismului. Cele mai populare alimente cu cantități importante de vitamina Da sunt peștii precum somon, hering, macrou și sardine, ficatul, anumite tipuri de ciuperci și gălbenușul de ou.
Cu toate acestea, alimentele asigură doar o cantitate mică din necesarul zilnic de vitamina D. Statul la soare, în aer liber este cea mai bună modalitate de a preveni un nivel scăzut de vitamina D.
Rahitismul nutrițional vs. rahitismul genetic
Problemele de nutriție sau genetica sunt de obicei cauza rahitismului. Care este diferența dintre cele două tipuri de rahitism și ce factori contribuie la apariția lor, află din rândurile de mai jos.
Rahitismul nutrițional
Acesta este de obicei cauzat de lipsa suficientă a vitaminei D, pe care organismul o folosește pentru a absorbi calciul. Unele dintre cauzele acestei deficiențe sunt:
- Expunere insuficientă la lumina soarelui.
- Lipsa vitaminei D în dieta copilului. Acest lucru se poate întâmpla cu dietele vegetariene/vegane, intoleranța la lactoză sau afecțiunile care limitează cantitatea de vitamina D pe care o poate absorbi corpul copilulu (cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, fibroza chistică sau colita ulceroasă).
- O dietă foarte săracă în calciu.
Rahitismul genetic
Mai multe boli genetice interferează cu modul în care corpul copilului absoarbe vitamina D. Alte afecțiuni genetice afectează modul în care corpul gestionează fosforul și, de asemenea, cauzează rahitism. Aceste tipuri de tulburări sunt rare.
Categoriile de risc expuse la rahitism
- Nou-născuții și sugarii sunt expuși celui mai mare risc, în special cei care sunt alăptați sau care s-au născut prematur.
- Copii care nu primesc suficientă lumină solară în aer liber.
- Copii cu pielea mai închisă la culoare. Aceștia au nevoie de mai mult timp pentru a absorbi suficiente raze solare pentru a crea cantitatea necesară de vitamina D.
Majoritatea cazurilor de rahitism (în special rahitismul nutrițional) sunt vindecabile atunci când sunt diagnosticate la timp. În cele mai multe cazuri, modificările dietei, suplimentele de vitamine și expunerea la soare sunt suficiente pentru a vindeca această boală.