Reclamă

Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament

Rahitismul este o boală osoasă care din fericire poate fi prevenită. Dacă un copil are oase mai moi, acestea se pot îndoi și vor lua o formă anormală sau și mai grav, se pot rupe extrem de ușor. Rahitismul apare doar la oasele în creștere, deci apare mai ales la sugari și copii mici, dar poate apărea și la adolescenți. Rahitismul la copii este cel mai frecvent atunci când sunt în perioadele de creștere.

Un copil cu pieptul pronunțat din cauza rahitismului
Factorii de risc pentru rahitism sunt aceiași cu factorii de risc pentru o cantitate scăzută de vitamina D / Shutterstock

Rahitismul este cauzat de obicei de nivelul scăzut al vitaminei D în organism, mai ales dacă copiii au, de asemenea, un aport scăzut de calciu sau fosfat. Calciul și fosfatul sunt minerale care se găsesc în principal în lapte și alimente lactate și sunt importante pentru oase sănătoase și puternice.

Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament

Rahitismul nu este o afecțiune obișnuită. Factorii de risc pentru rahitism sunt aceiași cu factorii de risc pentru o cantitate scăzută de vitamina D. Uneori, specialiștii spun că anumite afecțiuni la nivelul rinichilor provoacă rahitism, afectând modul în care organismul gestionează vitamina D, calciul și fosfatul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne și simptome ale rahitismului

Dacă copilul are rahitism, acesta se poate confrunta cu mai multe dintre simptomele de mai jos.

  • Picioare care au o formă anormală;
  • Umflare la încheieturi, genunchi și glezne, deoarece capetele oaselor sunt mai mari decât în mod normal;
  • Erupție tardivă a dinților și probleme cu smalțul;
  • Închiderea tardivă a fontanelei;
  • Oase moi ale craniului;
  • Creștere lentă;
  • Mers târziu;
  • Fracturi osoase după căderi minore sau chiar traumatisme;
  • Umflarea capetelor coastelor, cunoscută sub denumirea de rozariu rahitic deoarece capetele coastelor arată ca mărgele de rozariu sub piele;
  • Sternul apasă în exterior sau în sus;
  • Întârzieri de creștere;
  • Curbarea neobișnuită a coloanei vertebrale.

Bebelușii și copiii cu rahitism sunt adesea morocănoși și au o stare continuă de iritabilitate, deoarece durerile de oase sunt frecvente și nu le dau pae. Uneori, bebelușii cu rahitism pot avea simptome care indică niveluri foarte scăzute de calciu, cum ar fi crampe musculare sau convulsii.

Când este important să duci copilul la medic

Dacă copilul are oricare dintre simptomele rahitismului enumerate mai sus sau simptomele unui nivel scăzut de calciu, e important să fie dus la medic cât mai curând posibil.

Specialistul va cere analize de sânge (pentru a verifica vitamina D, nivelul de calciu, fosfat, funcția rinichilor, teste de urină sau chiar radiografii.

Reclamă

Copiii cu un nivel scăzut de calciu vor avea nevoie de internare în spital pentru a primi suplimente și vor fi de asemenea supuși unei monitorizări cardiace, deoarece nivelurile scăzute de calciu pot afecta multe părți ale corpului, inclusiv inima.

Rahitismul cauzat de un nivel scăzut de vitamina D este tratat cu suplimente de vitamina D. Adesea copiii vor avea nevoie și de calciu și fosfat suplimentar, prin creșterea cantității de lactate sau cu ajutorul suplimentelor. Suplimentele de vitamina D pot fi în doză mică și sunt recomandate să fie zilnic sau în doze mari, lunar.

De reținut este faptul că e important ca medicul să verifice mai întâi nivelul de calciu. Uneori copiii vor avea nevoie de calciu sau fosfat suplimentar înainte de a lua doze mari de vitamina D.

Rahitismul cauzat de boli ereditare sau probleme ale rinichilor este gestionat de medici specialisti în boli renale sau hormonale.

Cum poate fi prevenit rahitismul

Deși rahitismul este cauzat de obicei de un nivel mic de vitamina D, majoritatea copiilor nu fac rahitism chiar dacă au valori mici în organism. Rahitismul este mai probabil să apară la bebeluși și copiii care au, de asemenea, un aport scăzut de lactate și la bebelușii care sunt alăptați o perioadă lungă de timp fără să înceapă diversificarea la vârsta normală.

Includerea alimentelor cu vitamina D în dieta copilului poate ajuta la prevenirea rahitismului. Cele mai populare alimente cu cantități importante de vitamina Da sunt peștii precum somon, hering, macrou și sardine, ficatul, anumite tipuri de ciuperci și gălbenușul de ou.

Cu toate acestea, alimentele asigură doar o cantitate mică din necesarul zilnic de vitamina D. Statul la soare, în aer liber este cea mai bună modalitate de a preveni un nivel scăzut de vitamina D.

Rahitismul nutrițional vs. rahitismul genetic

Problemele de nutriție sau genetica sunt de obicei cauza rahitismului. Care este diferența dintre cele două tipuri de rahitism și ce factori contribuie la apariția lor, află din rândurile de mai jos.

Rahitismul nutrițional

Acesta este de obicei cauzat de lipsa suficientă a vitaminei D, pe care organismul o folosește pentru a absorbi calciul. Unele dintre cauzele acestei deficiențe sunt:

  • Expunere insuficientă la lumina soarelui.
  • Lipsa vitaminei D în dieta copilului. Acest lucru se poate întâmpla cu dietele vegetariene/vegane, intoleranța la lactoză sau afecțiunile care limitează cantitatea de vitamina D pe care o poate absorbi corpul copilulu (cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, fibroza chistică sau colita ulceroasă).
  • O dietă foarte săracă în calciu.

Rahitismul genetic

Mai multe boli genetice interferează cu modul în care corpul copilului absoarbe vitamina D. Alte afecțiuni genetice afectează modul în care corpul gestionează fosforul și, de asemenea, cauzează rahitism. Aceste tipuri de tulburări sunt rare.

Categoriile de risc expuse la rahitism

  • Nou-născuții și sugarii sunt expuși celui mai mare risc, în special cei care sunt alăptați sau care s-au născut prematur.
  • Copii care nu primesc suficientă lumină solară în aer liber.
  • Copii cu pielea mai închisă la culoare. Aceștia au nevoie de mai mult timp pentru a absorbi suficiente raze solare pentru a crea cantitatea necesară de vitamina D.

Majoritatea cazurilor de rahitism (în special rahitismul nutrițional) sunt vindecabile atunci când sunt diagnosticate la timp. În cele mai multe cazuri, modificările dietei, suplimentele de vitamine și expunerea la soare sunt suficiente pentru a vindeca această boală.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide