Reclamă

Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament

Rahitismul este o boală osoasă care din fericire poate fi prevenită. Dacă un copil are oase mai moi, acestea se pot îndoi și vor lua o formă anormală sau și mai grav, se pot rupe extrem de ușor. Rahitismul apare doar la oasele în creștere, deci apare mai ales la sugari și copii mici, dar poate apărea și la adolescenți. Rahitismul la copii este cel mai frecvent atunci când sunt în perioadele de creștere.

Un copil cu pieptul pronunțat din cauza rahitismului
Factorii de risc pentru rahitism sunt aceiași cu factorii de risc pentru o cantitate scăzută de vitamina D / Shutterstock

Rahitismul este cauzat de obicei de nivelul scăzut al vitaminei D în organism, mai ales dacă copiii au, de asemenea, un aport scăzut de calciu sau fosfat. Calciul și fosfatul sunt minerale care se găsesc în principal în lapte și alimente lactate și sunt importante pentru oase sănătoase și puternice.

Rahitismul la copii: ce este, cauze, simptome, tratament

Rahitismul nu este o afecțiune obișnuită. Factorii de risc pentru rahitism sunt aceiași cu factorii de risc pentru o cantitate scăzută de vitamina D. Uneori, specialiștii spun că anumite afecțiuni la nivelul rinichilor provoacă rahitism, afectând modul în care organismul gestionează vitamina D, calciul și fosfatul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne și simptome ale rahitismului

Dacă copilul are rahitism, acesta se poate confrunta cu mai multe dintre simptomele de mai jos.

  • Picioare care au o formă anormală;
  • Umflare la încheieturi, genunchi și glezne, deoarece capetele oaselor sunt mai mari decât în mod normal;
  • Erupție tardivă a dinților și probleme cu smalțul;
  • Închiderea tardivă a fontanelei;
  • Oase moi ale craniului;
  • Creștere lentă;
  • Mers târziu;
  • Fracturi osoase după căderi minore sau chiar traumatisme;
  • Umflarea capetelor coastelor, cunoscută sub denumirea de rozariu rahitic deoarece capetele coastelor arată ca mărgele de rozariu sub piele;
  • Sternul apasă în exterior sau în sus;
  • Întârzieri de creștere;
  • Curbarea neobișnuită a coloanei vertebrale.

Bebelușii și copiii cu rahitism sunt adesea morocănoși și au o stare continuă de iritabilitate, deoarece durerile de oase sunt frecvente și nu le dau pae. Uneori, bebelușii cu rahitism pot avea simptome care indică niveluri foarte scăzute de calciu, cum ar fi crampe musculare sau convulsii.

Când este important să duci copilul la medic

Dacă copilul are oricare dintre simptomele rahitismului enumerate mai sus sau simptomele unui nivel scăzut de calciu, e important să fie dus la medic cât mai curând posibil.

Specialistul va cere analize de sânge (pentru a verifica vitamina D, nivelul de calciu, fosfat, funcția rinichilor, teste de urină sau chiar radiografii.

Copiii cu un nivel scăzut de calciu vor avea nevoie de internare în spital pentru a primi suplimente și vor fi de asemenea supuși unei monitorizări cardiace, deoarece nivelurile scăzute de calciu pot afecta multe părți ale corpului, inclusiv inima.

Reclamă

Rahitismul cauzat de un nivel scăzut de vitamina D este tratat cu suplimente de vitamina D. Adesea copiii vor avea nevoie și de calciu și fosfat suplimentar, prin creșterea cantității de lactate sau cu ajutorul suplimentelor. Suplimentele de vitamina D pot fi în doză mică și sunt recomandate să fie zilnic sau în doze mari, lunar.

De reținut este faptul că e important ca medicul să verifice mai întâi nivelul de calciu. Uneori copiii vor avea nevoie de calciu sau fosfat suplimentar înainte de a lua doze mari de vitamina D.

Rahitismul cauzat de boli ereditare sau probleme ale rinichilor este gestionat de medici specialisti în boli renale sau hormonale.

Cum poate fi prevenit rahitismul

Deși rahitismul este cauzat de obicei de un nivel mic de vitamina D, majoritatea copiilor nu fac rahitism chiar dacă au valori mici în organism. Rahitismul este mai probabil să apară la bebeluși și copiii care au, de asemenea, un aport scăzut de lactate și la bebelușii care sunt alăptați o perioadă lungă de timp fără să înceapă diversificarea la vârsta normală.

Includerea alimentelor cu vitamina D în dieta copilului poate ajuta la prevenirea rahitismului. Cele mai populare alimente cu cantități importante de vitamina Da sunt peștii precum somon, hering, macrou și sardine, ficatul, anumite tipuri de ciuperci și gălbenușul de ou.

Cu toate acestea, alimentele asigură doar o cantitate mică din necesarul zilnic de vitamina D. Statul la soare, în aer liber este cea mai bună modalitate de a preveni un nivel scăzut de vitamina D.

Rahitismul nutrițional vs. rahitismul genetic

Problemele de nutriție sau genetica sunt de obicei cauza rahitismului. Care este diferența dintre cele două tipuri de rahitism și ce factori contribuie la apariția lor, află din rândurile de mai jos.

Rahitismul nutrițional

Acesta este de obicei cauzat de lipsa suficientă a vitaminei D, pe care organismul o folosește pentru a absorbi calciul. Unele dintre cauzele acestei deficiențe sunt:

  • Expunere insuficientă la lumina soarelui.
  • Lipsa vitaminei D în dieta copilului. Acest lucru se poate întâmpla cu dietele vegetariene/vegane, intoleranța la lactoză sau afecțiunile care limitează cantitatea de vitamina D pe care o poate absorbi corpul copilulu (cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, fibroza chistică sau colita ulceroasă).
  • O dietă foarte săracă în calciu.

Rahitismul genetic

Mai multe boli genetice interferează cu modul în care corpul copilului absoarbe vitamina D. Alte afecțiuni genetice afectează modul în care corpul gestionează fosforul și, de asemenea, cauzează rahitism. Aceste tipuri de tulburări sunt rare.

Categoriile de risc expuse la rahitism

  • Nou-născuții și sugarii sunt expuși celui mai mare risc, în special cei care sunt alăptați sau care s-au născut prematur.
  • Copii care nu primesc suficientă lumină solară în aer liber.
  • Copii cu pielea mai închisă la culoare. Aceștia au nevoie de mai mult timp pentru a absorbi suficiente raze solare pentru a crea cantitatea necesară de vitamina D.

Majoritatea cazurilor de rahitism (în special rahitismul nutrițional) sunt vindecabile atunci când sunt diagnosticate la timp. În cele mai multe cazuri, modificările dietei, suplimentele de vitamine și expunerea la soare sunt suficiente pentru a vindeca această boală.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Închide