Reclamă

Deficiențele nutriționale la copii. Sfaturi pentru a le preveni

Realitatea este că din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu deficiențe nutriționale. Acestea apar din varii motive, inclusiv din cauza agitației, a timpului petrecut în fața ecranelor, dar și din cauza unei alimentații deficitare. Vestea bună e că există soluții pentru a preveni deficiențele nutriționale la copii, dar și pentru a le trata.

Mama îi dă bebelușului să mănânce
Pentru a vedea dacă micuțul are deficiențe nutriționale, este indicat să-i faci analize de sânge / Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății susține că obiceiurile de consum alimentar ale copiilor s-au schimbat în ultimele decenii, iar aceștia consumă acum prea multe grăsimi. În special, grăsimi saturate și băuturi îndulcite. Ei nu mănâncă suficiente fructe sau legume și, în consecință, nu consumă suficiente fibre. Cei mai mulți copii din familiile cu venituri mici și medii consumă mai puțin lapte, mai puțină brânză, carne, legume și fructe. Doar o cincime dintre copii consumă cantitatea zilnică recomandată de fructe și legume.

Cele mai frecvente deficiențe nutriționale la copii

Cele mai frecvente deficiențe nutriționale în rândul copiilor sunt cele legate de calciu, fibre, acid folic, fier, magneziu, potasiu și vitamina E. De asemenea, cercetătorii au constatat că cele mai frecvente  două deficiențe observate la copiii, în general, sănătoși sunt deficiențele de fier și vitamina D. Carențele clasice de nutrienți duc la întârzieri în creștere (energie, proteine și zinc), rahitism (vitamina D) și alte anomalii ale oaselor (cupru, zinc, vitamina C).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Deficitul de vitamina D

Deficitul sever de vitamina D provoacă rahitism și poate afecta creșterea copilului. În mare parte, deficitul de vitamina D este cauzat de lipsa expunerii la soare, de deficitul vitaminei D al mamei în sarcină și alăptare, dar și de o dietă vegană. Pentru a preveni un astfel de deficit nutrițional, include în alimentația copilului gălbenușul de ou, peștele, laptele și produsele lactate. De asemenea, expunerea corectă la soare îl poate ajuta, dar și suplimentarea cu vitamina D.

Deficitul de fier

Fierul este necesar pentru sinteza celulelor roșii din sânge și ajută la prevenirea anemiei  la copii. Dacă micuțul nu are poftă de mâncare, este obosit și amețește, s-ar putea să aibă un deficit de fier. Pentru a preveni astfel de situații, include în alimentația lui legume cu frunze verzi, sfeclă roșie, prune, nuci și stafidele, ouă, pește și carne de pui, în special, ficăței.

Deficitul de calciu

Calciul este necesar pentru menținerea sănătății dinților și pentru dezvoltarea oaselor. Un deficit de calciu poate provoca dureri de oase sau articulare, întârzieri de creștere sau oboseală. Laptele și produsele lactate conțin cea mai mare cantitate de calciu. Însă la fel de bune sunt și legumele cu frunze închise la culoare, ouăle, nucile și semințele.

Deficit de vitamina A

Vitamina A este excelentă pentru prevenirea afecțiunilor oculare la copii, dar și pentru stimularea imunității. Cele mai bune surse de vitamina A sunt morcovii, portocalele, dovleacul, broccoli, laptele și produsele lactate, ouăle și ardeii capia.

Deficit de vitamina K

Vitamina K este o vitamină liposolubilă necesară pentru coagularea sângelui și pentru prevenirea tulburările de sânge. Cele mai bune surse de vitamina K sunt broccoli, legumele cu frunze verzi, varza, conopida și carnea.

Reclamă

Cum îți dai seama că micuțul tău are deficiențe nutriționale

În mod surprinzător, unii copii cu deficiențe nutriționale pot avea un aspect normal, motiv pentru care e destul de dificil să-ți dai seama că are astfel de probleme. Cu toate acestea, există, susțin specialiștii, câteva semne care indică deficiențele nutriționale la copii. 

Anxietate sau depresie

Deficiențele nutriționale la copii pot duce la depresie și anxietate. Proteinele conțin aminoacizi care ajută la buna funcționare a creierului. Așadar, copilul ar trebui să primească cantitatea necesară de proteine în fiecare zi. Alimentele de origine animală conțin toți aminoacizii necesari. În plus, aceștia sunt mai ușor de absorbit de către organism. Iar o dietă cu proteină de înaltă calitate poate ajuta un copil care suferă de deficit de proteine. Proteinele din plante au mai puțini aminoacizi.

Piele și păr uscat

La copii, pielea uscată indică o deficiență de vitamina liposolubile, precum vitamina A, D, E și K2. Așadar, dacă sunt observate aceste simptome, copilul ar trebui să aibă o dietă bogată în fructe și legume cu conținut ridicat din aceste vitamine.

Răceli frecvente

Un sistem imunitar fragil duce evident la răceli frecvente. Pentru a împiedica această situație, organismul copilului are nevoie de o dietă echilibrată care să conțină toate substanțele nutritive.

Carii dentare

Cariile dentare pot apărea și din cauza unui deficit de vitamine liposolubile. Astfel, pe lângă reducerea porțiilor de alimente bogate în zaharuri, introducerea legumelor verzi în dieta copilului și a laptelui poate ajuta la prevenirea cariilor.

Oboseală și iritabilitate

Un copil sănătos nu ar trebui să fie obosit sau să aibă stări de iritabilitate. Dacă se întâmplă să le observi, ar trebui să iei în considerare o lipsă de fier. Aceasta duce la oboseală cronică, lipsă de concentrare și atenție și energie scăzută.

Cum să combați deficiențele nutriționale la copii

Pentru a combate deficiențele nutriționale, poți lua următoarele măsuri.

Oferă-i copilului 3 mese principale și 2 gustări pe zi. Acestea trebuie să includă toate cele 5 grupe de alimente, astfel încât să-i asigure substanțele nutriționale necesare.

Nu îi da copilului mâncare procesată  sau semi-preparată. Cel mai sănătos mod de alimentare este gătitul în casă, cu produse sănătoase, din surse sigure.

Asigură-te că doarme suficient, astfel încât să nu fie obosit.

De asemenea, copilul are nevoie să-și petreacă cel puțin 30 de minute în aer liber. Și, neapărat, trebuie să facă zilnic mișcare.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide