Reclamă

Sistemul de recompense. Cum să creezi unul eficient pentru copilul tău

Atunci când ai un copil te poți lovi și de comportamente pozitive și negative. Când apare un comportament neplăcut al unui copil poate părea destul de copleșitoare pentru părinți, mai ales dacă tot ce ai încercat nu funcționează. Vestea bună este că poți apela la sistemul de recompense, care pot fi foarte eficient în schimbarea comportamentului unui copil. În plus,  aproape toți copiii răspund favorabil la recompense.

Mămică cu fetița îmbrăcată cu un tricou roz, care artată cu mâna spre un tabel cu recompense din hartie, prins pe o tablă magnetică, cu un magnet buze roșii și unul fluture gri
Sistemul de recompense este o metodă de abordare a disciplinei care urmărește shimbarea comportamentului negativ cu cel pozitiv / Shutterstock

Fie că cel mic mușcă, nu-și strânge jucăriile sau face un tantrum când e timpul să plece din parc, un sistem simplu de recompense este soluția pentru comportament responsabil. Iată ce trebuie să știți despre stabilirea unui sistem de recompensă eficient în funcție de vârsta copilului dumneavoastră.

Ce este sistemul de recompense

Este o metodă de abordare a disciplinei care urmărește modificarea comportamentului, înlocuindu-l pe cele negativ cu cele pozitiv. Ideea este ca părinții, în loc să disciplineze un copil pentru un comportament rău, ei îl recompensează pentru un comportament pozitiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În acest mod, copiii învață să-și schimbe comportamentele și să facă alegeri mai bune prin întărire pozitivă. Ideea e că atunci când un copil primește laude, încurajări și recompense pentru că a făcut o alegere bună, el se îndreaptă natural spre acele comportamente.

„Sistemele de recompense pot fi utile pentru a încuraja comportamente pozitive și sănătoase la copii. Acestea le pot crește stima și imaginea de sine“, spune psihiatrul Anisha Patel-Dunn pentru verywellfamily.com. „Întăririle pozitive, cum ar fi laudele, pot, de asemenea, să construiască încrederea, deoarece îi ajută pe copii să învețe limite și așteptări sănătoase din partea părintelui lor.”

Cum să implementeazi un sistem de recompense

Ca să poți implementa un sistem eficient, trebuie să vezi care este comportamentul la care dorești să lucreze copilul. Apoi, trebuie să găsești o recompense care să îl încânte. Iată câteva sfaturi care să te ajute să  creezi un un sistem de recompensă eficient, în funcție de vârsta copilului.

Preșcolari

Aceștia sunt foarte receptivi la tabelele cu autocolante, la laude specifice (de exemplu, „îmi place cât de repede te-ai încălțat și ai stat lângă ușă“) și la atenția pozitivă din partea adulților, spune psihologul pediatru Kate Eshleman. Este important ca cei mici să primească frecvent acest tip de recompensare.

Printre comportamentele care funcționează bine cu un grafic de autocolante se numără mersul la baie la timp, rămânerea în propriul pat noaptea, strângerea jucăriilor atunci când sunt rugați sau plecarea dintr-un loc de distracție, fără a face un acces de furie. Oferiți un autocolant imediat după ce vedeți comportamentul dorit și oferiți multe laude. Dacă durează prea mult timp până primește a obține o recompensă, copilul se va descuraja și își va pierde interesul.

Reclamă

Este important și să te asiguri că sarcina pe care i-ai dat-o este realizabilă. Aceasta trebuie să se bazeze pe vârsta și abilitățile copilului, adaugă psihologul Eshleman. Vorbește cu copilul despre sistemul de recompense astfel încât acest asă-l înțeleagă.

„Pentru copiii mai mici (sub 3 ani), nu trebuie să vă gândiți prea mult la recompense sau cheltuiți foarte mult cumpărându-le o jucărie nouă de fiecare dată când îndeplinesc o cerere“, spune medicul Patel-Dunn. „O recompensă excelentă la această vârstă este atenția pozitivă suplimentară, cum ar fi îmbrățișările, sărutările, zâmbetele sau laudele din partea părinților“. De asemenea, poți apelala la laude specifice atunci când au făcut bine ceva. Ai putea să-i spui, de exemplu, că e un bun ajutor că te-a ajutat să strângi jucăriile.

Numără autocolantele împreună cu copilul și spune-i cât de aproape este de marea recompensă. Accentul pe alegerile pozitive și pe recompensă, îl menține pe cel mic angajat și entuziasmat să continue să facă alegeri bune.

 Școlari

Pe măsură ce copiii cresc, important ca sarcina, recompensa și intervalul de timp să crească proporțional cu ei, spune medicul Eshelman. Școlarii sunt motivați de lucruri diferite față de copiii mai mici. Aceștia au tendința de a răspunde la recompense mai tangibile. Poți schimba graficul de autocolante cu un tabel în care poți să bifezi, bani de joacă sau chiar adevărați, pe care îi pot folosi pentru a obține o recompensă mai mare.

„Pentru copiii de vârstă școlară, crearea unui anumit tip de reprezentare vizuală a comportamentelor în care primesc recompense poate fi încurajatoare, mai ales atunci când se introduce pentru prima dată un sistem de recompense”“ spune medicul Patel-Dunn. „De exemplu, pot să-și aleagă cina preferată după cinci zile în care au ajutat la curățenia din casă. Oferindu-le câte o bifă pentru fiecare zi, îi poate entuziasma să își atingă obiectivul.”

Trebuie să știi că aceștia încă apreciază recompensele zilnice și laudele pentru munca și eforturile lor. Dacă îți rogi copilul să fie mai ordonat, îl poți recompensa când a început să-și facă singur patul, dimineața. Apoi, crește recompensa cu cât se mai adaugă un comportament pozitiv. Poți chiar să setezi două comportamente la un momentat dat sau unul mai dificil.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
Un copil care face teme cu mama sa
07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Închide