Reclamă

Venele tip pânză de păianjen în sarcină. Ce sunt și cum poți preveni apariția acestora

În timpul primului trimestru, corpul începe să se schimbe rapid. Pielea este afectată și, oricât încerci să o îngrijești, uneori, lucrurile scapă de sub control. Pe lângă pete, vergeturi sau o piele sensibilă te poți confrunta cu venele tip pânză de păianjen în sarcină. Însă, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că, în general, sunt inofensive. Ar putea să te deranjeze doar aspectul inestetic al acestora. 

Femeie care stă cu picioarele în apă, ilustrând venele tip pânză de păianjen în sarcină
Venele tip pânză de păianjen sunt mai vizibile pe coapse, picioare și glezne și se dezvoltă mai ales în perioada sarcinii / Shutterstock

Venele tip pânză de păianjen sunt cunoscute în termeni medicali sub numele de telangiectazii. Acestea apar atunci când vasele mici de sânge sunt dilatate. Venele sunt mai vizibile pe coapse, picioare și glezne. Pot fi roșii, purpurii sau albastre și se dezvoltă mai ales în perioada sarcinii. 

Ce sunt venele tip pânză de păianjen în sarcină: care sunt cauzele

Venele de păianjen în sarcină sunt pur și simplu vene umflate, care sunt vizibile chiar sub suprafața pielii. Acestea apar cel mai adesea pe picioare, deoarece venele de acolo trebuie să lucreze împotriva gravitației și să parcurgă cea mai mare distanță pentru a transporta sângele la inimă, spune whattoexpect.com. Însă, venele tip pânză de păianjen în sarcină pot apărea și pe față sau în alte zone ale corpului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Acestea apar din cauza faptului că, în mod obișnuit, supapele din vene împing sângele într-o singură direcție, spre inimă. Atunci când supapele se slăbesc, pot avea probleme de închidere. Prin urmare, dacă nu se închid corect, sângele se poate scurge înapoi în partea de jos a venelor. În timp, sângele se acumulează și face ca peretele venelor să slăbească și să se mărească. Atunci este momentul în care încep să apară venele tip păianjen.

În timpul sarcinii, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta vene de tip păianjen, deoarece volumul crescut de sânge creează o presiune semnificativă asupra vaselor de sânge. Acest lucru face chiar și venele mici să se umfle. În plus, și uterul în expansiune adaugă o doză suplimentară de presiune asupra venelor.

Desigur, poate exista și o predispoziție genetică pentru apariția venelor tip pânză de păianjen (așa cum se poate întâmpla și în cazul venelor varicoase și a vergeturilor).

Cum arată venele tip pânză de păianjen în sarcină

Venele tip pânză de păianjen în sarcină pot arăta așa cum le spune numele, având culoare roșie, albastră sau violacee. Cu toate acestea, pot apărea și având model de rază de soare sau o serie de linii scurte, neconectate. Chiar dacă venele tip pânză de păianjen sunt vizibile prin piele, nu fac ca aceasta să apară umflată în afară, așa cum se întâmplă în cazul celor varicoase. 

Și chiar dacă te deranjează estetic, fiind un efect temporar al sarcinii, de obicei, se micșorează după ce naști, când volumul de sânge revine la normal. Acest lucru s-ar putea întâmpla în decurs de trei sau patru luni. Însă, este posibil ca venele să nu dispară complet și poți dezvolta mai multe la viitoarele sarcini.

Reclamă

Cum poți preveni apariția venelor tip pânză de păianjen în sarcină 

Deși este imposibil să previi complet apariția venelor tip pânză de păianjen în timpul sarcinii, există modalități de a minimiza răspândirea lor. Iată ce ai putea face:

Include fibre în dieta ta

Constipația, un alt simptom comun al sarcinii, poate contribui la apariția venelor umflate. Contractarea în timpul unei mișcări intestinale constrânge venele profunde din picioare. Asta înseamnă că sângele trebuie apoi să găsească o altă cale prin venele superficiale, creând acele dungi albastre. Include în dieta ta fructe și legume proaspete, dar și cereale integrale, precum tărâțele.

Consumă multă vitamina C

Asigură-te că mănânci multe alimente bogate în C, pentru a avea o dietă sănătoasă pentru sarcină. Corpul folosește această vitamină pentru a fabrica colagen și elastină, două țesuturi conjunctive importante, care ajută la repararea și menținerea venelor.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc forța picioarelor, circulația și stabilitatea venelor tale. Cele mai eficiente sunt mișcările care lucrează picioarele, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul. În plus, urmărește să ai o creștere în greutate graduală și moderată, pentru a evita să puneți o presiune excesivă asupra picioarelor.

Facilitează circulația sângelui

Încearcă să nu stai picior peste picior, atunci când ești așezată, pentru că acest lucru restricționează circulația sângelui. Ridică-ți picioarele atunci când te odihnești, pentru a ușura circulația sângelui către picioare și, înapoi, la inimă.

Dacă trebuie să stai în picioare pentru o perioadă lungă de timp, schimbă-ți greutatea de pe un picior pe celălalt, la fiecare câteva minute. De asemenea, dacă ești nevoită să stai pe scaun pentru o perioadă lungă de timp, ridică-te și mișcă-te sau fă o scurtă plimbare, la fiecare jumătate de oră.

Folosește ciorapii de compresie

Aceștia pot ajuta la minimizarea apariției de noi vene tip pânză de păianjen. Acești ciorapi ajută, de asemenea, la prevenirea umflării picioarelor (numită edem) și a venelor varicoase. Poartă-i în timpul zilei și scoate-i noaptea. De asemenea, este bine să stai departe de hainele foarte strâmte sau de orice altceva care-ți strânge talia, zona inghinală sau picioarele.

Proceduri cosmetice

Dacă venele tip pânză de păianjen te deranjează, există unele proceduri cosmetice eficiente, care le pot minimiza sau elimina, inclusiv tratamentele cu laser și scleroterapia, o procedură în care venele sunt injectate cu o soluție specială, care le face să dispară de la vedere. Singura mențiune este că le poți folosi abia după naștere.

În afară de faptul că sunt vizibile, venele tip pânză de păianjen nu provoacă niciun simptom. Însă, dacă provoacă dureri, devin umflate, calde la atingere, roșii sau foarte sensibile sau dacă dezvolți o rană sau o erupție cutanată în zona respectivă, discută neapărat cu medicul.

Te-ar mai putea interesa și
Mama îl dă pe bebeluș cu cremă pe față pentru dermatită atopică
Tot ce trebuie să știi despre dermatita atopică
Tot ce trebuie să știi despre dermatita atopică
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bustieră și colanți albi, în baie, care ține într-o mână un tub alb cu cremă și cu cealaltă o aplică, ilustrând tenul strălucitor în sarcină
Tenul strălucitor în sarcină. De ce anumite femei se bucură de el și alte nu
Tenul strălucitor în sarcină. De ce anumite femei se bucură de el și alte nu
Femeie însărcinată, care stă în pat, cu perne bej pe lângă ea, având o bustieră albă, care ține într-o mână un recipient cu cremă, iar cu cealaltă masează cu cremă sânul, ilustrând 6 zone neașteptate unde poți avea vergeturi
6 zone neașteptate unde poți avea vergeturi în timpul sarcinii
6 zone neașteptate unde poți avea vergeturi în timpul sarcinii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide