Reclamă

Venele tip pânză de păianjen în sarcină. Ce sunt și cum poți preveni apariția acestora

În timpul primului trimestru, corpul începe să se schimbe rapid. Pielea este afectată și, oricât încerci să o îngrijești, uneori, lucrurile scapă de sub control. Pe lângă pete, vergeturi sau o piele sensibilă te poți confrunta cu venele tip pânză de păianjen în sarcină. Însă, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că, în general, sunt inofensive. Ar putea să te deranjeze doar aspectul inestetic al acestora. 

Femeie care stă cu picioarele în apă, ilustrând venele tip pânză de păianjen în sarcină
Venele tip pânză de păianjen sunt mai vizibile pe coapse, picioare și glezne și se dezvoltă mai ales în perioada sarcinii / Shutterstock

Venele tip pânză de păianjen sunt cunoscute în termeni medicali sub numele de telangiectazii. Acestea apar atunci când vasele mici de sânge sunt dilatate. Venele sunt mai vizibile pe coapse, picioare și glezne. Pot fi roșii, purpurii sau albastre și se dezvoltă mai ales în perioada sarcinii. 

Ce sunt venele tip pânză de păianjen în sarcină: care sunt cauzele

Venele de păianjen în sarcină sunt pur și simplu vene umflate, care sunt vizibile chiar sub suprafața pielii. Acestea apar cel mai adesea pe picioare, deoarece venele de acolo trebuie să lucreze împotriva gravitației și să parcurgă cea mai mare distanță pentru a transporta sângele la inimă, spune whattoexpect.com. Însă, venele tip pânză de păianjen în sarcină pot apărea și pe față sau în alte zone ale corpului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Acestea apar din cauza faptului că, în mod obișnuit, supapele din vene împing sângele într-o singură direcție, spre inimă. Atunci când supapele se slăbesc, pot avea probleme de închidere. Prin urmare, dacă nu se închid corect, sângele se poate scurge înapoi în partea de jos a venelor. În timp, sângele se acumulează și face ca peretele venelor să slăbească și să se mărească. Atunci este momentul în care încep să apară venele tip păianjen.

În timpul sarcinii, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta vene de tip păianjen, deoarece volumul crescut de sânge creează o presiune semnificativă asupra vaselor de sânge. Acest lucru face chiar și venele mici să se umfle. În plus, și uterul în expansiune adaugă o doză suplimentară de presiune asupra venelor.

Desigur, poate exista și o predispoziție genetică pentru apariția venelor tip pânză de păianjen (așa cum se poate întâmpla și în cazul venelor varicoase și a vergeturilor).

Cum arată venele tip pânză de păianjen în sarcină

Venele tip pânză de păianjen în sarcină pot arăta așa cum le spune numele, având culoare roșie, albastră sau violacee. Cu toate acestea, pot apărea și având model de rază de soare sau o serie de linii scurte, neconectate. Chiar dacă venele tip pânză de păianjen sunt vizibile prin piele, nu fac ca aceasta să apară umflată în afară, așa cum se întâmplă în cazul celor varicoase. 

Și chiar dacă te deranjează estetic, fiind un efect temporar al sarcinii, de obicei, se micșorează după ce naști, când volumul de sânge revine la normal. Acest lucru s-ar putea întâmpla în decurs de trei sau patru luni. Însă, este posibil ca venele să nu dispară complet și poți dezvolta mai multe la viitoarele sarcini.

Reclamă

Cum poți preveni apariția venelor tip pânză de păianjen în sarcină 

Deși este imposibil să previi complet apariția venelor tip pânză de păianjen în timpul sarcinii, există modalități de a minimiza răspândirea lor. Iată ce ai putea face:

Include fibre în dieta ta

Constipația, un alt simptom comun al sarcinii, poate contribui la apariția venelor umflate. Contractarea în timpul unei mișcări intestinale constrânge venele profunde din picioare. Asta înseamnă că sângele trebuie apoi să găsească o altă cale prin venele superficiale, creând acele dungi albastre. Include în dieta ta fructe și legume proaspete, dar și cereale integrale, precum tărâțele.

Consumă multă vitamina C

Asigură-te că mănânci multe alimente bogate în C, pentru a avea o dietă sănătoasă pentru sarcină. Corpul folosește această vitamină pentru a fabrica colagen și elastină, două țesuturi conjunctive importante, care ajută la repararea și menținerea venelor.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc forța picioarelor, circulația și stabilitatea venelor tale. Cele mai eficiente sunt mișcările care lucrează picioarele, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul. În plus, urmărește să ai o creștere în greutate graduală și moderată, pentru a evita să puneți o presiune excesivă asupra picioarelor.

Facilitează circulația sângelui

Încearcă să nu stai picior peste picior, atunci când ești așezată, pentru că acest lucru restricționează circulația sângelui. Ridică-ți picioarele atunci când te odihnești, pentru a ușura circulația sângelui către picioare și, înapoi, la inimă.

Dacă trebuie să stai în picioare pentru o perioadă lungă de timp, schimbă-ți greutatea de pe un picior pe celălalt, la fiecare câteva minute. De asemenea, dacă ești nevoită să stai pe scaun pentru o perioadă lungă de timp, ridică-te și mișcă-te sau fă o scurtă plimbare, la fiecare jumătate de oră.

Folosește ciorapii de compresie

Aceștia pot ajuta la minimizarea apariției de noi vene tip pânză de păianjen. Acești ciorapi ajută, de asemenea, la prevenirea umflării picioarelor (numită edem) și a venelor varicoase. Poartă-i în timpul zilei și scoate-i noaptea. De asemenea, este bine să stai departe de hainele foarte strâmte sau de orice altceva care-ți strânge talia, zona inghinală sau picioarele.

Proceduri cosmetice

Dacă venele tip pânză de păianjen te deranjează, există unele proceduri cosmetice eficiente, care le pot minimiza sau elimina, inclusiv tratamentele cu laser și scleroterapia, o procedură în care venele sunt injectate cu o soluție specială, care le face să dispară de la vedere. Singura mențiune este că le poți folosi abia după naștere.

În afară de faptul că sunt vizibile, venele tip pânză de păianjen nu provoacă niciun simptom. Însă, dacă provoacă dureri, devin umflate, calde la atingere, roșii sau foarte sensibile sau dacă dezvolți o rană sau o erupție cutanată în zona respectivă, discută neapărat cu medicul.

Te-ar mai putea interesa și
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Bebeluș, care stă pe-o parte, în pat, cu o mână la obraz, și are acnee pe față, frunte și bărbie
Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 
Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide