Reclamă

Alimentația în timpul sarcinii. Care sunt nutrienții necesari pentru o femeie gravidă

Alimentația în timpul sarcinii este foarte importantă atât pentru viitoare mamă, cât și pentru copil. O dietă sănătoasă în sarcină va promova creșterea și dezvoltarea bebelușului. Află care sunt nutrienții necesari pentru o femeie gravidă.

Publicat: 15 august 2023, 06:05
O femeie însărcinată care spune nu unui burger
Alimentația în timpul sarcinii este foarte importantă atât pentru viitoare mamă, cât și pentru copil / Shutterstock

În timpul sarcinii, principiile de bază ale alimentației sănătoase rămân aceleași. Consumă multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, câțiva nutrienți din alimentația în timpul sarcinii merită o atenție specială. Iată-i pe cei care se află în fruntea listei.

Alimentația în timpul sarcinii: nutrienții de care ai nevoie

Este foarte important să-ți monitorizezi greutatea, care nu ar trebui să crească cu mai mult de 10-15 kg până la sfârșitul sarcinii. Din acest motiv este important să ai o dietă echilibrată și un control asupra greutății corporale, evitând mâncărurile hipercalorice, scrie mayoclinic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Folat și acid folic – Scade riscul de naștere prematură

Folatul este o vitamina B care ajută la prevenirea problemelor grave ale creierului și măduvei spinării în curs de dezvoltare, defecte ale tubului neural. Forma sintetică de acid folic găsită în suplimente și alimente fortificate este cunoscută sub numele de acid folic. S-a demonstrat că suplimentele cu acid folic scad riscul de naștere prematură și de a avea un copil cu greutate mică la naștere.

Ai nevoie de 400 micrograme (mcg) pe zi de acid folic înainte de concepție și 600 până la 1.000 de micrograme de acid folic pe zi pe parcursul sarcinii.

Surse bune pentru a obține acid folic: cerealele cu vitamine și magneziu sunt surse excelente de acid folic. Legumele cu frunze, citricele și fasolea uscată, mazărea și lintea sunt surse bune de acid folic natural.

În plus față de alegeri alimentare sănătoase, administrarea zilnică a unei vitamine prenatale, în mod ideal cu cel puțin trei luni înainte de concepție, te poate ajuta să fii sigură că primești suficient din acest nutrient esențial. Femeile care își doresc să rămână însărcinate e indicat să ia zilnic un supliment de vitamine care conține acid folic.

Calciu – Întărește oasele

Tu și copilul aveți nevoie de calciu pentru oase și dinți puternici. De asemenea, calciul susține funcționarea sănătoasă a sistemului circulator, muscular și nervos.

Reclamă

Ai nevoie de 1.000 de miligrame (mg) pe zi.

Produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu. Sursele nelactate includ broccoli și kale. Multe sucuri din fructe și cereale pentru micul dejun sunt, de asemenea, fortificate cu calciu.

Vitamina D – Promovează rezistența oaselor

Vitamina D împreună cu calciul ajută la construirea oaselor și a dinților bebelușului.

Ai nevoie de 600 de unități (UI) pe zi.

Peștele gras, cum ar fi somonul, este o sursă excelentă de vitamina D. Alte opțiuni din care o poți obține sunt laptele și sucul de portocale.

Proteine – Promovează dezvoltarea bebelușului

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea bebelușului pe tot parcursul sarcinii.

Ai nevoie de 71 de grame (g) pe zi.

Carnea slabă, carnea de pasăre, fructele de mare și ouăle sunt surse excelente de proteine. Alte opțiuni sunt fasolea și mazărea, nucile, semințele și produsele din soia.

Fier – Previne anemia

Corpul folosește fier pentru a produce hemoglobină. Hemoglobina este o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul către țesuturile corpului. În timpul sarcinii, ai nevoie de dublul cantității de fier de care au nevoie femeile care nu sunt însărcinate. Corpul tău are nevoie de acest fier pentru a produce mai mult sânge ca să poată furniza oxigen copilului.

Dacă nu ai suficiente rezerve de fier în timpul sarcinii, poți dezvolta anemie feriprivă. S-ar putea sa ai dureri de cap sau să te simți mereu obosită. Anemia severă prin deficit de fier în timpul sarcinii crește și riscul de naștere prematură și depresie postpartum.

Ai nevoie de 27 miligrame pe zi.

Carnea roșie slabă, carnea de pasăre și peștele sunt surse bune de fier. Alte opțiuni sunt cerealele pentru micul dejun fortificate cu fier, fasolea și legumele.

Vitaminele prenatale conțin de obicei fier. În unele cazuri, medicul dumneavoastră îți poate recomanda un supliment separat de fier.

Fierul din produsele de origine animală, cum ar fi carnea, este cel mai ușor absorbit. Pentru a spori absorbția fierului din surse vegetale și suplimente, combină-le cu un aliment sau o băutură bogată în vitamina C, cum ar fi sucul de portocale, sucul de roșii sau căpșunile. Dacă iei suplimente de fier cu suc de portocale, evită tipul fortificat cu calciu. Deși calciul este un nutrient esențial în timpul sarcinii, poate scădea absorbția fierului.

Suplimentele în timpul sarcinii

Chiar dacă ai o dietă sănătoasă, poți pierde nutrienții cheie. Luarea zilnică a unei vitamine prenatale poate ajuta la umplerea eventualelor lacune. Medicul poate recomanda suplimente speciale dacă urmezi o dietă vegetariană strictă sau ai o afecțiune cronică. Dacă te gândești să iei un supliment pe bază de plante în timpul sarcinii, consultă mai întâi medicul. Unele suplimente din plante ar putea fi dăunătoare sarcinii.

Te-ar mai putea interesa și
O mămică care mănâncă o felie de tort cu ciocolată
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de importantă este alimentația pentru viitoarele mămici
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de importantă este alimentația pentru viitoarele mămici
O femeie care pregătește gustări sănătoase pentru femeile însărcinate
Gustări sănătoase recomandate pentru femeile însărcinate. Cum să-ți potolești poftele în această perioadă
Gustări sănătoase recomandate pentru femeile însărcinate. Cum să-ți potolești poftele în această perioadă
O femeie însărcinată care pune miere într-un castron cu cereale
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
2
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
3
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
4
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
5
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
6
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
1 mai, 10:39
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide