Reclamă

5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați

Când vorbim despre copii supradotați, poate fi măgulitor pentru părinți, care sunt uimiți de diferitele abilități pe care aceștia le au în diferite sfere. Însă, acești copii se pot confrunta cu provocări unice. Supradotarea este o formă de dezvoltare asincronă, iar copiii supradotați se luptă adesea să împace abilitățile lor intelectuale avansate cu abilitățile motorii și sociale adecvate vârstei lor. Acest lucru le poate aduce multă frustrare și îndoială de sine. Specialiștii au identificat 5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați și poți citi mai multe despre ele în rândurile de mai jos.

Băiețel cu ochelari de vedere, îmbrăcat cu cămașă albă, vestă bleumarin și papion cu dungi roșii, care stă la birou, cu mâinile ridicate, având în față un laptop, iar în spate are o tablă pe care sunt scrise formule matematice, ilustrând 5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați
Plictiseala la școală este una dintre cele 5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați, care duce frecvent la rezultate slabe / Shutterstock

În plus, copiii supradotați au o sensibilitate emoțională sporită, ceea ce poate face ca provocările copilăriei să pară copleșitoare. Fără înțelegere și sprijin, copiii supradotați se pot confrunta cu un risc crescut de anxietate, depresie și stimă de sine scăzută, alături de probleme sociale și academice. 

5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați

Mai jos, poți descoperi cele mai frecvente 5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați. În plus, te poți inspira din sfaturile legate de gestionarea acestor probleme:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Probleme legate de stima de sine

Copiii supradotați trebuie să trăiască cu stigmatul de a fi „diferiți“, iar acest lucru îi poate face să pară vulnerabili. Acești doi factori cresc probabilitatea ca un copil supradotat să fie hărțuit sau respins de colegi. Evident, acest lucru este extrem de dăunător pentru stima de sine a acestuia. Studiile arată că riscul de probleme de stimă de sine crește odată cu nivelul de abilități intelectuale ale copilului.

Printre semnele unei stime de sine scăzute se numără o vorbire de sine negativă, schimbări frecvente de dispoziție și o aversiune față de încercarea de lucruri noi. Deoarece mulți copii supradotați au în mod natural emoții intense și o tendință de autocritică, aceste simptome pot fi greu de identificat. 

Reclamă

Pentru a preveni stima de sine scăzută, poți implica copilul în jocuri de rol cu alți copii. Jocul de rol dezvoltă o gamă largă de abilități sociale și emoționale. Acesta poate ajuta copilul supradotat să își alinieze mai bine abilitățile interpersonale cu capacitatea sa cognitivă. De asemenea, prin acest tip de joc imaginația plină de viață a copilului supradotat va străluci.

Când crește, încurajează-ți copilul să se înscrie la un sport de echipă. Acest lucru îl ajută să-și dezvolte încrederea într-un domeniu care nu are legătură cu abilitățile intelectuale. Acest lucru ar putea amortiza impactul eșecurilor academice și îi poate ajuta să își dezvolte o identitate mai bine conturată.

2. Perfecționismul

Mulți copii au tendința de a deveni excesiv de competitivi în efortul de a-și dovedi inteligența sau pot munci până la epuizare în căutarea unor note foarte mari. De asemenea, sunt predispuși să își pună la îndoială inteligența ori de câte ori nu stăpânesc imediat o nouă abilitate. Această atitudine îi poate face să renunțe prematur la proiecte și să evite să încerce lucruri noi, limitându-și astfel potențialul. Pe termen lung, perfecționismul este asociat cu un risc crescut de epuizare, anxietate și depresie.

Reclamă

În acest caz, este important să-ți ajuți copilul să își formeze așteptări realiste. Îi poți reaminti că a fi talentat nu înseamnă a fi bun la orice. Copiii supradotați au puncte forte și puncte slabe, la fel ca și ceilalți copii. Vor exista momente în care copilul se va lupta cu o anumită sarcină sau materie, iar ideea că acești copii au 10 pe linie este doar un mit. 

În plus, învață-l să persevereze și să continue să încerce atunci când nu este imediat bun la ceva. Laudă-i decizia de  a încerca din nou după un eșec, nu pentru lucrurile pe care nu le poate controla.

3. Sensibilitatea emoțională și senzorială

Ca și alte tipuri de neurodivergență, faptul de a fi supradotat poate afecta capacitatea copilului de a „filtra” stimulii în exces, inclusiv imaginile, sunetele, mirosurile și atingerea. De asemenea, mulți copii supradotați sunt foarte empatici, până la punctul de a fi extrem de tulburați de sentimentele altora. 

Aceștia se pot agita pentru că se simt inconfortabil și nu pot participa la evenimente sociale din cauza aversiunii față de zgomot sau fac crize de furie pentru că se simt copleșiți. 

Încearcă să găsești modalități de a-l menține confortabil și de a-i întări capacitatea de a se liniști singur. În plus, învăță-l cum să stabilească limite sănătoase încă de la o vârstă fragedă. 

4. Plictiseala la școală

Plictiseala la școală este una dintre cele 5 probleme pe care le pot avea copiii supradotați. Aceasta duce frecvent la rezultate slabe la elevii supradotați, în special în timpul adolescenței. În esență, școala începe să fie resimțită ca o pierdere de timp. Acest lucru poate fi valabil chiar și pentru elevii înscriși în programe specializate pentru elevii supradotați.

Creșterea implicării academice la adolescenții supradotați este o provocare, iar abordarea pe care o alegi ar trebui să fie adaptată la stilul de învățare și la nivelul de maturitate emoțională al copilului. Unele dovezi sugerează că învățarea accelerată poate reduce semnificativ plictiseala. Cu toate acestea, deoarece accelerarea rapidă a educației copilului îl poate expune la copii mai mari, este esențial să te asiguri că abilitățile sociale ale copilului tău sunt suficient de dezvoltate înainte de a merge pe această cale. În caz contrar, copilul ar putea fi vulnerabil la hărțuire și la presiunea colegilor.

Pentru a reduce plictiseala, profesorii ar trebui să le permită să deseneze în timpul cursurilor, în timp ce ascultă. Acest acest lucru implică folosirea mai multor zone ale creierului. O altă idee ar fi aceea de a finaliza temele pentru acasă, dacă termină o lecție mai devreme. În acest mod, nu mai simt că pierd timpul stând în clasă. 

5. Probleme cu atenția și organizarea

Mulți copii supradotați se luptă cu neatenția și dezorganizarea, în parte pentru că sunt gânditori abstracți și în parte pentru că au multe interese diverse care concurează pentru atenția lor. Este, de asemenea, foarte frecvent ca un copil să fie înzestrat și să aibă ADHD.

Când copilul tinde să amâne sau să subestimeze timpul necesar pentru proiecte, ajută-l să împartă sarcinile mari în bucăți mai mici. Apoi, lucrați împreună pentru a elabora un calendar realist pentru proiect. Dacă observi că nu își poate ține angajamentele, oferă-i o agendă scrisă, astfel încât să poată ține o evidență a temelor și a activităților extracurriculare. Dacă nimic nu funcționează, poți solicita ajutorul unui profesionist. 

Te-ar mai putea interesa și
Copil care stă asezat la masă, într-o bibliotecă cu o carte cu coperți albastre și multe cărți în stânga și dreapta mesei, ilustrând 5 semne că ai un copil supradotat
5 semne că ai un copil supradotat
5 semne că ai un copil supradotat
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide