Reclamă

Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu specializare în pediatrie ORL, dar și cu competențe în chirurgie endoscopică, audiologie și chirugie ORL pediatrică. Laura Cosoi a fost și de această dată vocea părinților și i-a adresat invitatei întrebări despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii.

Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu specializare în pediatrie ORL, dar și cu competențe în chirurgie endoscopică, audiologie și chirugie ORL pediatrică / DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Mai multe detalii despre activitatea specialistului din acest episod poți găsi pe site-ul care îi poartă numele https://www.anamariaapostol.ro/ sau pe https://www.alertaorl.ro/.

Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro

Specialiștii spun că răcelile sunt normale la copii de vârstă mai mică, în jur de opt sau zece pe an, dar părinții nu au cum să fie de acord cu acest lucru. Ei sunt mereu în căutare de soluții pentru a le preveni. Timpul petrecut cu copilul bolnav acasă înseamnă scoaterea lui din colectivitate, din rutina de zi cu zi, lupta cu simptomele bolii, dar și absența părinților de la serviciu. Toate acestea pot complica viața de familie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De aceea, Ana Maria Apostol ne-a oferit cele mai bune sfaturi și recomandări pentru ca tratarea unui copil bolnav să fie făcută corect.

Reclamă

Cum se curăță corect nasul copilului

Nasul este prioritar. Dacă nasul este desfundat, totul este minunat și tot corpul lucrează mult. Dacă nasul este înfundat, nimic nu mai lucrează. Nici sfera ORL, nici creierul, nici corpul. Medicul ORL-ist este mai căutat decât medicul pediatru în ultimul timp pentru că avem copii răciți peste tot.

– Ana Maria Apostol, medic ORL

Răcelile dese sunt provocate de bacterii și virusuri care pătrund în organism prin nas. Acestea formează secreții în nas. Dacă secrețiile se suprainfectează, pot duce la infecții bacteriene și virale. În cazul în care rămân prea mult timp în nas, mucii se duc spre gât sau la urechi ori plămâni. De aceea este prioritar ca întru-un episod de răceală nasul să fie curățat temeinic.

Ne ajutăm de spray-uri cu apă de mare. Nu de seringa cu ser fiziologic, ci de spray cu apă de mare care ajută să se fluidifice secrețiile. Este de preferat cel izotonic, nu hipertonic.

– Ana Maria Apostol, medic ORL

Cel mai important în tot acest proces de curățare a nasului cu apă de mare este ca spray-ul să fie aplicat în nas, iar copilul să nu stea întins pe spate. El trebuie să rămână în picioare. Spray-ul se aplică separat, în fiecare nară. După aplicarea pufului, cu capul în jos, copilul trebuie să sufle nasul. Fiecare nară se curăță în acest fel, pe rând.

Reclamă

Cât de benefică este batista bebelușului în procesul de curățare al nasului

Spray-ul cu apă de mare este extrem de necesar și trebuie să existe în fiecare casă cu copii. El ajută mult la toaletarea nazului. Chiar dacă copilul nu este răcit, spray-ul nazal se folosește zilnic, în mod uzual. Deși poate părea un pic prea mult, părinții trebuie să știe că aceste spray-uri nu creează dependență și pot fi folosite toată viața.

Batista bebelușului este foarte importantă. Dăm cu apa de mare și îl apirăm pe copil tot cu capul în jos. Nu pe spate, fiindcă mucii sunt aproape de gât și nu au cum să iasă.

– Ana Maria Apostol, medic ORL

-Este adevărat că cu cât aspiri mai mult secrețiile cu bastista bebelușului ele se formează mai mult?
-Nu. Se formează mai mult dacă copilul plânge în acel moment. Dar după folosiri repetate de batista bebelușului, copilul se va obișnui și nu va mai plânge. Vei scoate cu adevărat secrețiile din spatele nasului. Dai cu spray și folosești batista ori de câte ori este nevoie.

-Ce facem cu serul fiziologic în monodoze atunci când îl pui într-o nară și ies secrețiile pe nara cealaltă?
-Lavaj nazal se numește și nu îl recomand eu ca medic ORL-ist care știu foarte bine structura, anatomia și fiziologia sferei ORL. Când trece prin spate acest jet cu secreții, jumătate se duce în spate și în gât sau ureche și copilul poate face otită foarte ușor.

Ce spune Ana Maria Apostol despre antibioticele locale

Ana Maria Apostol a dezvăluit în cadrul interviului un truc de mare ajutor pentru părinți. Pentru că antibioticele locale care se folosesc în nas sunt de obicei și pentru ochi, e important de menționat că aplicarea lor se face diferit. Ca ele să nu se ducă spre gât atunci când sunt administrate în nas, se pun într-un recipient gol cu pulverizator. În acest fel, atunci când se aplică prin pulverizare, ele rămân în mucoasa nazală și acționează acolo unde este nevoie. De menționat este ca înainte de aplicarea picăturilor să fie curățat nasul.

-Punem picături cu antibiotic în nas? Când le folosim acasă?
-Nu folosim nimic de capul nostru. Contează foarte mult examenul clinic. Toate răcelile acestea au mai multe stadii. Medicul evaluează în ce stadiu este răceala și cât de afectată este mucoasa respiratorie din sfera ORL: nas, gât și urechi. Există o legătură directă între ele. (…) Atunci când au intervenit bacteriile într-o răceală, organismul nu le mai poate omorî singur și de aceea avem nevoie de un antibiotic. Dacă este o infecție localizată, la nivelul nasului, de exemplu, putem repara infecția punând antibiotic topic, local.

Antibioticul local se aplică astfel:

  • curățăm nasul cu apă de mare;
  • aplicăm spray decongestionant, pe care îl tragem în sus pe nas;
  • așteptăm 5 minute;
  • curățăm din nou cu apă de mare și aspirăm secrețiile;
  • aplicăm antibioticul prin pulverizare.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Otita la copii: ce trebuie să știe părinții despre ea

Otita la copii este destul de frecventă și ea este o complicație a răcelii. Atunci când secrețiile se suprainfectează, ajung la ureche și dacă nu sunt tratate, pot provoca leziuni ale timpanului.

-Ce înseamnă otita la copii?
-Când vorbim de răceli la copii, vorbim de otită medie. Există două tipuri de otită, medie și externă. Otita medie sau internă apare din cauza mucilor din spate nasului care atunci când înghițim, dacă sunt prea mulți, se duc prin trompa lui Eustachio într-o cămăruță plină cu aer din ureche, pe unde trece unda sonoră de obicei. Ei se cantonează în această cămăruță și rămân acolo mult și bine. Când apare secreția în această cămăruță se înfundă urechea. Din păcate, copilul nu spune că i s-a înfundat urechea. Atunci otita avansează și se adună acele secreții și dacă nu pot ieși prin nas, încearcă să iasă prin timpan. Când timpanul se bombează apare durerea.

De cele mai multe ori această durere apare noaptea din cauza poziției copilului din timpul somnului. Secrețiile împing timpanul și de multe ori poate curge chiar un lichid galben din ureche care e puroi și care a perforat puțin timpanul. Aceasta este otita medie seroasă. Deși poate părea de speriat, nu este atât de complicat. Părinții trebuie să se îngrijoreze însă când copilul primește diagnostic de otită medie purulentă sau supurată. Atunci este nevoie de antibiotic pe gură, nu mai este de folos cel local.

-Antiinflamatoarele sunt bune pentru otite?
-Da. Tratamentul unei răceli este format din mai multe medicamente. Nu dăm doar antibiotic sau doar antiinflamator. Corpul nostru este complex și lucrează pe mai multe mecanisme. Ca să tratezi cu adevărat o răceală și mai ales o otită medie, trebuie să dai un tratament antiinflamator, un tratament antihistaminic să se reducă inflamația.

Care este sfatul specialistului despre nebulizare și tratamentele administrate în aerosoli

Un alt mit pe care medicul specialist l-a combătut în acest episod DePărinți este că după nebulizare copilul poate fi scos afară la 10 minute de la tratament. Un pas important însă înainte și după aerosoli este ca mucoasa nazală să fie curățată temeinic cu apă de mare, altfel aerosolii nu au pe unde să intre.

-Ce facem cu nebulizatorul?
-Nebulizatorul s-a inventat ca să distribuim medicament pe tot traiectul mucoasei respiratorii. Nu s-a inventat ca să facem niște aerosoli cu ser fiziologic. Noi trebuie să băgăm un medicament local pe toată mucoasa respiratorie. Decât să introducem o grămadă de medicamente pe gură și să ne ducem și pe ficat și pe stomac, putem folosi nebulizatorul pentru ca tratamentul să ajungă și la plămâni.

-Ce tratamente poți admnistra cu ajutorul nebulizatorului?
-De exemplu, dexametazona. Este un antiinflamator și antialergic puternic și minunat. Este miraculos și dacă-l injectezi și dacă îl inhalezi, îți ia durerea cu mâna. Dar ea nu trebuie folosită în orice răceală sau în orice muc. Contează mult gramajul, vârsta și kilogramele copilului, contează severitatea și evoluția bolii.

Purificatoarele de cameră sunt extrem de importante pentru ca copilul să respire un aer curat care să nu-i mai afecteze mucoasa nazală. Acesta este foarte important să fie pornit mai ales pe timp de noapte.

De asemenea, temperatura din cameră trebuie să fie la maximum 20, 21 de grade Celsius.

-Când e cazul să duci copilul la un specialist ORL?
-De multe ori îi cert pe pacienți că vin prea târziu și vin cu otite supurate într-un stadiu foarte târziu. Le spun că atunci când copilul este răcit, trebuie să știe că răceală vine prima dată asupra sferei ORL, nu asupra plămânilor. Mai degrabă mergi la medicul ORL-ist decât la pediatru. Mergi la ORL-ist când copilul are nasul înfundat trei, patru zile la rând, tușește productiv, încep să-l doară urechile și se plânge de durere de gât. Tratamentul trebuie urmat ca atare, dar după ce a trecut răceala nu ai terminat. Igiena nazală trebuie făcută în continuare.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu specializare în pediatrie ORL, dar și cu competențe în chirurgie endoscopică, audiologie și chirugie ORL pediatrică. Laura Cosoi a fost și de această dată vocea părinților și i-a adresat......
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță frumoasă care mânâncă alune de pe o farfurie albastră
4 iulie, 07:50
Când poți să-i oferi copilului tău alune. Sfaturi simple și utile despre diversificare
Când poți să-i oferi copilului tău alune. Sfaturi simple și utile despre diversificare
O bunică cu nepoțelul bebeluș în brațe
3 iulie, 11:27
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Mama verifică fontanela bebelușului
3 iulie, 07:32
Ce este fontanela și când se închide
Ce este fontanela și când se închide
O formă specială pentru ursuleți înghețați alături de câteva pipete și de câțiva ursuleți gumați
3 iulie, 07:10
Ursuleți de înghețată. Un desert răcoritor pentru cei mici
Ursuleți de înghețată. Un desert răcoritor pentru cei mici
Un bebeluș care stă pe iarbă și mănâncă o căpșună mare și suculentă
2 iulie, 07:08
Când poți să-i oferi bebelușului tău căpșuni. Momentul potrivit în care le poți introduce în alimentația celui mic
Când poți să-i oferi bebelușului tău căpșuni. Momentul potrivit în care le poți introduce în alimentația celui mic
Doi frățiori care stau într-un pat și se țin în brațe unul pe celălalt
2 iulie, 06:34
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de bucurie pentru părinți, potrivit specialiștilor
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de bucurie pentru părinți, potrivit specialiștilor
Închide