Reclamă

Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu specializare în pediatrie ORL, dar și cu competențe în chirurgie endoscopică, audiologie și chirugie ORL pediatrică. Laura Cosoi a fost și de această dată vocea părinților și i-a adresat invitatei întrebări despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii.

Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu specializare în pediatrie ORL, dar și cu competențe în chirurgie endoscopică, audiologie și chirugie ORL pediatrică / DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Mai multe detalii despre activitatea specialistului din acest episod poți găsi pe site-ul care îi poartă numele https://www.anamariaapostol.ro/ sau pe https://www.alertaorl.ro/.

Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro

Specialiștii spun că răcelile sunt normale la copii de vârstă mai mică, în jur de opt sau zece pe an, dar părinții nu au cum să fie de acord cu acest lucru. Ei sunt mereu în căutare de soluții pentru a le preveni. Timpul petrecut cu copilul bolnav acasă înseamnă scoaterea lui din colectivitate, din rutina de zi cu zi, lupta cu simptomele bolii, dar și absența părinților de la serviciu. Toate acestea pot complica viața de familie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De aceea, Ana Maria Apostol ne-a oferit cele mai bune sfaturi și recomandări pentru ca tratarea unui copil bolnav să fie făcută corect.

Reclamă

Cum se curăță corect nasul copilului

Nasul este prioritar. Dacă nasul este desfundat, totul este minunat și tot corpul lucrează mult. Dacă nasul este înfundat, nimic nu mai lucrează. Nici sfera ORL, nici creierul, nici corpul. Medicul ORL-ist este mai căutat decât medicul pediatru în ultimul timp pentru că avem copii răciți peste tot.

– Ana Maria Apostol, medic ORL

Răcelile dese sunt provocate de bacterii și virusuri care pătrund în organism prin nas. Acestea formează secreții în nas. Dacă secrețiile se suprainfectează, pot duce la infecții bacteriene și virale. În cazul în care rămân prea mult timp în nas, mucii se duc spre gât sau la urechi ori plămâni. De aceea este prioritar ca întru-un episod de răceală nasul să fie curățat temeinic.

Ne ajutăm de spray-uri cu apă de mare. Nu de seringa cu ser fiziologic, ci de spray cu apă de mare care ajută să se fluidifice secrețiile. Este de preferat cel izotonic, nu hipertonic.

– Ana Maria Apostol, medic ORL

Cel mai important în tot acest proces de curățare a nasului cu apă de mare este ca spray-ul să fie aplicat în nas, iar copilul să nu stea întins pe spate. El trebuie să rămână în picioare. Spray-ul se aplică separat, în fiecare nară. După aplicarea pufului, cu capul în jos, copilul trebuie să sufle nasul. Fiecare nară se curăță în acest fel, pe rând.

Reclamă

Cât de benefică este batista bebelușului în procesul de curățare al nasului

Spray-ul cu apă de mare este extrem de necesar și trebuie să existe în fiecare casă cu copii. El ajută mult la toaletarea nazului. Chiar dacă copilul nu este răcit, spray-ul nazal se folosește zilnic, în mod uzual. Deși poate părea un pic prea mult, părinții trebuie să știe că aceste spray-uri nu creează dependență și pot fi folosite toată viața.

Batista bebelușului este foarte importantă. Dăm cu apa de mare și îl apirăm pe copil tot cu capul în jos. Nu pe spate, fiindcă mucii sunt aproape de gât și nu au cum să iasă.

– Ana Maria Apostol, medic ORL

-Este adevărat că cu cât aspiri mai mult secrețiile cu bastista bebelușului ele se formează mai mult?
-Nu. Se formează mai mult dacă copilul plânge în acel moment. Dar după folosiri repetate de batista bebelușului, copilul se va obișnui și nu va mai plânge. Vei scoate cu adevărat secrețiile din spatele nasului. Dai cu spray și folosești batista ori de câte ori este nevoie.

-Ce facem cu serul fiziologic în monodoze atunci când îl pui într-o nară și ies secrețiile pe nara cealaltă?
-Lavaj nazal se numește și nu îl recomand eu ca medic ORL-ist care știu foarte bine structura, anatomia și fiziologia sferei ORL. Când trece prin spate acest jet cu secreții, jumătate se duce în spate și în gât sau ureche și copilul poate face otită foarte ușor.

Ce spune Ana Maria Apostol despre antibioticele locale

Ana Maria Apostol a dezvăluit în cadrul interviului un truc de mare ajutor pentru părinți. Pentru că antibioticele locale care se folosesc în nas sunt de obicei și pentru ochi, e important de menționat că aplicarea lor se face diferit. Ca ele să nu se ducă spre gât atunci când sunt administrate în nas, se pun într-un recipient gol cu pulverizator. În acest fel, atunci când se aplică prin pulverizare, ele rămân în mucoasa nazală și acționează acolo unde este nevoie. De menționat este ca înainte de aplicarea picăturilor să fie curățat nasul.

-Punem picături cu antibiotic în nas? Când le folosim acasă?
-Nu folosim nimic de capul nostru. Contează foarte mult examenul clinic. Toate răcelile acestea au mai multe stadii. Medicul evaluează în ce stadiu este răceala și cât de afectată este mucoasa respiratorie din sfera ORL: nas, gât și urechi. Există o legătură directă între ele. (…) Atunci când au intervenit bacteriile într-o răceală, organismul nu le mai poate omorî singur și de aceea avem nevoie de un antibiotic. Dacă este o infecție localizată, la nivelul nasului, de exemplu, putem repara infecția punând antibiotic topic, local.

Antibioticul local se aplică astfel:

  • curățăm nasul cu apă de mare;
  • aplicăm spray decongestionant, pe care îl tragem în sus pe nas;
  • așteptăm 5 minute;
  • curățăm din nou cu apă de mare și aspirăm secrețiile;
  • aplicăm antibioticul prin pulverizare.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Otita la copii: ce trebuie să știe părinții despre ea

Otita la copii este destul de frecventă și ea este o complicație a răcelii. Atunci când secrețiile se suprainfectează, ajung la ureche și dacă nu sunt tratate, pot provoca leziuni ale timpanului.

-Ce înseamnă otita la copii?
-Când vorbim de răceli la copii, vorbim de otită medie. Există două tipuri de otită, medie și externă. Otita medie sau internă apare din cauza mucilor din spate nasului care atunci când înghițim, dacă sunt prea mulți, se duc prin trompa lui Eustachio într-o cămăruță plină cu aer din ureche, pe unde trece unda sonoră de obicei. Ei se cantonează în această cămăruță și rămân acolo mult și bine. Când apare secreția în această cămăruță se înfundă urechea. Din păcate, copilul nu spune că i s-a înfundat urechea. Atunci otita avansează și se adună acele secreții și dacă nu pot ieși prin nas, încearcă să iasă prin timpan. Când timpanul se bombează apare durerea.

De cele mai multe ori această durere apare noaptea din cauza poziției copilului din timpul somnului. Secrețiile împing timpanul și de multe ori poate curge chiar un lichid galben din ureche care e puroi și care a perforat puțin timpanul. Aceasta este otita medie seroasă. Deși poate părea de speriat, nu este atât de complicat. Părinții trebuie să se îngrijoreze însă când copilul primește diagnostic de otită medie purulentă sau supurată. Atunci este nevoie de antibiotic pe gură, nu mai este de folos cel local.

-Antiinflamatoarele sunt bune pentru otite?
-Da. Tratamentul unei răceli este format din mai multe medicamente. Nu dăm doar antibiotic sau doar antiinflamator. Corpul nostru este complex și lucrează pe mai multe mecanisme. Ca să tratezi cu adevărat o răceală și mai ales o otită medie, trebuie să dai un tratament antiinflamator, un tratament antihistaminic să se reducă inflamația.

Care este sfatul specialistului despre nebulizare și tratamentele administrate în aerosoli

Un alt mit pe care medicul specialist l-a combătut în acest episod DePărinți este că după nebulizare copilul poate fi scos afară la 10 minute de la tratament. Un pas important însă înainte și după aerosoli este ca mucoasa nazală să fie curățată temeinic cu apă de mare, altfel aerosolii nu au pe unde să intre.

-Ce facem cu nebulizatorul?
-Nebulizatorul s-a inventat ca să distribuim medicament pe tot traiectul mucoasei respiratorii. Nu s-a inventat ca să facem niște aerosoli cu ser fiziologic. Noi trebuie să băgăm un medicament local pe toată mucoasa respiratorie. Decât să introducem o grămadă de medicamente pe gură și să ne ducem și pe ficat și pe stomac, putem folosi nebulizatorul pentru ca tratamentul să ajungă și la plămâni.

-Ce tratamente poți admnistra cu ajutorul nebulizatorului?
-De exemplu, dexametazona. Este un antiinflamator și antialergic puternic și minunat. Este miraculos și dacă-l injectezi și dacă îl inhalezi, îți ia durerea cu mâna. Dar ea nu trebuie folosită în orice răceală sau în orice muc. Contează mult gramajul, vârsta și kilogramele copilului, contează severitatea și evoluția bolii.

Purificatoarele de cameră sunt extrem de importante pentru ca copilul să respire un aer curat care să nu-i mai afecteze mucoasa nazală. Acesta este foarte important să fie pornit mai ales pe timp de noapte.

De asemenea, temperatura din cameră trebuie să fie la maximum 20, 21 de grade Celsius.

-Când e cazul să duci copilul la un specialist ORL?
-De multe ori îi cert pe pacienți că vin prea târziu și vin cu otite supurate într-un stadiu foarte târziu. Le spun că atunci când copilul este răcit, trebuie să știe că răceală vine prima dată asupra sferei ORL, nu asupra plămânilor. Mai degrabă mergi la medicul ORL-ist decât la pediatru. Mergi la ORL-ist când copilul are nasul înfundat trei, patru zile la rând, tușește productiv, încep să-l doară urechile și se plânge de durere de gât. Tratamentul trebuie urmat ca atare, dar după ce a trecut răceala nu ai terminat. Igiena nazală trebuie făcută în continuare.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Colaj de imagini cu Laura Cosoi
Laura Cosoi a creat o comunitate dedicată mamelor. Cum poți face față provocărilor din viața de părinte din ziua de astăzi
Laura Cosoi a creat o comunitate dedicată mamelor. Cum poți face față provocărilor din viața de părinte din ziua de astăzi
articol cu galerie foto
Laura Cosoi, machiată și aranjată, la interviul DePărinți.ro cu Cătălina Bucur
Laura Cosoi a născut al patrulea copil. Ce sex are bebelușul și ce nume deosebit i-a ales
Laura Cosoi a născut al patrulea copil. Ce sex are bebelușul și ce nume deosebit i-a ales
articol cu video
Bogdan Pascu și Laura Cosoi, împreună, la DePărinți.ro
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Tata se joacă jenga cu cele două fete
15 noiembrie, 06:59
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Fetiță completează vision board-ul
15 noiembrie, 06:17
Cum să creezi un vision board pentru copii
Cum să creezi un vision board pentru copii
Închide