În cele mai multe cazuri, respirația șuierătoare este cauzată de sunetul aerului care încearcă să se miște prin tuburile respiratorii ale plămânilor atunci când acestea se îngustează.
Wheezingul la copii: ce este și care sunt cauzele
Respirația șuierătoare la copiii preșcolari este aproape întotdeauna cauzată de o infecție virală toracică. Majoritatea copiilor pot avea wheezing doar o dată sau de două ori, în timp ce alții se pot confrunta în mod regulat cu el în infecții virale.
Până la două treimi dintre copiii care au episoade frecvente de respirație șuierătoare vor scăpa de ea până la vârsta de 6 ani și nu vor dezvolta astm bronșic.
Infecțiile virale ale pieptului provoacă umflarea și acumularea de mucus în căile respiratorii. Acest lucru îngustează căile respiratorii și provoacă tuse și respirație șuierătoare. Multe virusuri pot provoca respirație șuierătoare la copiii mici. Din păcate, cele mai frecvente dintre ele sunt iarna, de aceea în sezonul rece medicii recomandă limitarea expunerii celor mici la medii aglomerate.
De asemenea, este important de menționat că copiii mici care stau în fumul de țigară al oamenilor din jurul lor (fumatul pasiv) au un risc mai mare de a avea respirație șuierătoare.
Respirația șuierătoare la copiii mai mari apare însă de cele mai multe ori din cauza astmului.
Cum se poate diagnostica wheezingul
Medicul este cel care poate diagnostia corect respirația șuierătoare. Specialistul va pune întrebări despre situația medicală a copilului și istoricul de boli al membrilor familiei. Acest lucru îl va ajuta pe medic să decidă dacă este doar un virus care cauzează respirația șuierătoare sau dacă există există istoric medical de astm în familie.
Medicul poate cere teste de mucus din nas pentru a vedea dacă responsabil pentru respirația șuierătoare este de fapt un virus. Testul durează doar câteva secunde. Mucusul este apoi testat într-un laborator.
Un lucru important de menționat este că antibioticele nu ajută la tratarea infecțiilor virale toracice, așa că în majoritatea cazurilor nu sunt necesare. Virusul va dispărea de la sine, dar tratamentul pentru respirația șuierătoare poate exista în funcție de rezultatele investigației medicale sau rezultatele analizelor.
La unii copii cu infecții respiratorii severe, poate fi nevoie de oxigen în spital.
Ce se întâmplă dacă medicul suspectează astm
Se vor administra medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Acestea se aplică de obicei prin aerosoli și ajută la deschiderea căilor respiratorii pentru a facilita respirația.
Poate fi administrat chiar și un medicament cu steroizi pentru a ajuta copilul să se recupereze rapid după o criză de astm.
În cazul în care nu este nevoie de spitalizare, iar medicul recomandă tratament la domiciliu, cel mai probabil medicul va cere o reevaluare a stării sale în decurs de o săptămână de la plecarea acasă.
Apelează numărul unic de urgență pentru a cere o ambulanță în una din situațiile de mai jos:
- dacă copilul tău se învinețește la buze;
- dacă copilul nu mai poate vorbi din cauza faptului că i se oprește respirația;
- dacă copilul este letargic și dă semne că îi este foarte greu să respire;
- dacă copilul respiră foarte repede și este neliniştit;
- dacă copilul nu se poate alimenta din cauza lipsei oxigenului.