Reclamă

Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față

Copiii sunt biologic atașați de persoana care îi îngrijește mai mult, în special de mamă. Această persoană îi face să se simtă în siguranță atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Un copil de vârstă mică, nu înțelege că te vei întoarce și devine neliniștit când te apropii de ușă, să ieși. De aceea, începe să protesteze și așa se declanșează anxietatea de separare.

Publicat: 7 iulie 2025, 10:38
O mămică care îți îmbrățișează copilul, pe stradă, iar copilul are o cămașă cu dungi și un ghiozdan albastru, înainte de a intra în grădiniță
Copiii sunt biologic atașați de persoana care îi îngrijește mai mult, în special de mamă / Shutterstock

Vestea bună este că această perioadă va trece și este perfect normală vârstei. În plus, asta îți demonstrează ce legătură puternică există între părinte și copil. Chiar dacă este complicat, va trebui să găsești cea mai bună cale care să îl ajute să înțeleagă că este în siguranță și cu o altă persoană. 

Ce este anxietatea de separare 

Anxietatea de separare este considerată ca fiind o etapă normală de dezvoltare pentru sugari și copii mici, între 2-4 ani. În general, apare ca protest al despărțirii de unul dintre părinți, de care copilul este mai atașat sau de persoana care îl îngrijește. De asemenea, poate apărea ca teamă față de persoane și locuri necunoscute. Anxietate de separare dispare de la sine în maxim 4 săptămâni și afectează în egală măsură fetițele și băieții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai probabil, te-ai confruntat cu țipete și chiar tantrum-uri în toată regula atunci când a venit momentul să îți lași copilul pentru prima dată la grădiniță. Tot cu acest gen de comportament te-ai confruntat și când ai fost nevoită să îl lași, pentru câteva ore, la o persoană cunoscută, acasă. Mai mult, te-ai simțit de fiecare dată vinovată când a trebuit să vă despărțiți și, poate, te-a făcut și pe tine să plângi la gândul că ești o mamă rea.

Printre factorii care pot declanșa anxietatea de separare se mai pot număra și mutarea într-o casă nouă sau apariția unui nou născut. Acestea îl fac pe copil să se simtă amenințat. 

Cum să gestionezi anxietatea de separare

Momentul separării de copil poate fi dificil, chiar și pentru tine ca părinte. Iată câteva idei, care să te ajute să gestionezi mai bine situația:

Stai deoparte

Încearcă să stai departe de copilul mic, pentru perioade scurte, de câteva minute, la început (de exemplu, mergi în altă cameră). Apoi, poți crește gradual timpul despărțirii. Ca să fie și mai amuzant, te poți juca cu copilul jocul „cucu bau“. Astfel, copilul învață că te vei întoarce și situația se destresează cu râsete.

Persoane noi

Introdu persoane noi în interiorul casei și lasă-ți copilul să stea cu ele o oră, cât timp tu poți merge până la magazin. Data viitoare, stai două ore și vezi ce se întâmplă.

Reclamă

Setează un fel de ritual când pleci

Spune-i mereu copilului că pleci și când te vei întoarce. Eventual, te poți lega de o activitate: „revin după ce dormi“ sau „după ce mănânci masa de prânz“. Apoi dă-i un pupic și o îmbrățișare. Fii mereu fermă și nu te întoarce din drum, chiar dacă vei fi tentată să faci asta. Amintește-ți mereu că o criză de plâns durează foarte puțin după ce pleci. 

Pregătește copilul pentru mersul la grădiniță

Înainte de a lăsa copilul la grădiniță, mergeți împreună să o vizitați. Apoi, în primele zile, lasă copilul doar o oră sau două. Explică-i că este un loc unde se poate juca toată ziua și își poate face prieteni. În niciun caz nu îl critica și compara cu alt copil, atunci când are un comportament de împotrivire. Lasă-ți copilul să meargă cu jucăria/păturica preferată sau orice îl ajută să se simtă confortabil. Poți să cumperi două brățări la fel și îi poți spune că, ori de câte ori îi este dor de tine, se poate uita la brățară și că tu vei face la fel. Sau pune-i în buzunar o fotografie cu tine și spune-i că se poate uita la ea, ori de câte ori simte să facă asta.

Tulburarea anxioasă de separare și manifestări

Este important de înțeles că anxietatea de separare și tulburarea anxioasă de separare sunt distincte și se tratează diferit. În cazul în care anxietatea afectează un copil peste 6 ani, pare intensă și durează mai mult de 4 săptămâni, ar putea fi vorba despre tulburare anxioasă de separare. Pentru a se pune un diagnostic corect, este nevoie să mergi la un specialist. 

Deși în cazuri mai rare, tulburarea anxioasă se poate manifesta la adolescenți și adulți. Aceasta poate fi legată de părăsirea casei sau la mersul la școală/serviciu.

Cum se manifestă tulburarea anxioasă de separare

Teama de separare provoacă o mare suferință copilului și poate interfera cu activitățile sale obișnuite, precum mersul la școală sau joaca cu alți copii. La gândul separării, unii copii dezvoltă simptome fizice fizice, precum dureri de cap sau de stomac, iar alții au alte manifestări. Iată care sunt cele mai frecvente dintre acestea:

  • Îngrijorare nerealistă și de durată că ceva rău se va întâmpla părintelui sau persoanei care se ocupă de copil dacă acesta pleacă.
  • Refuzul de a merge la școală, pentru a rămâne cu persoana care îl îngrijește.
  • Refuzul de a merge la culcare dacă persoana care îl îngrijește nu este aproape sau nu stă cu el.
  • Refuzul de a dormi în altă parte.
  • Teama de a fi singur.
  • Coșmaruri cu privire la faptul că este separat de persoana care îl îngrijește.
  • Udatul patului.
  • Accese repetate de furie sau rugăminți.
  • Frică intensă sau vinovăție.

Cum să abordezi tulburarea anxioasă de separare

Cele mai multe cazuri, nu necesită un anumit tratament. În cazurile severe sau cele în care copilul refuză să meargă la școală, este nevoie de intervenție. Pentru asta, ia legătura cu un specialist care să ajute copilul să-și reducă anxietatea și să aibă un sentiment de siguranță față de persoanele care îl îngrijesc sau educă. 

Din păcate, această tulburare nu poate fi prevenită, dar este importantă recunoașterea simptomelor și luarea măsurilor. De exemplu, pentru a evita noi episoade, se poate lucra la încurajarea independenței și creșterea stimei de sine a copilului.

Te-ar mai putea interesa și
Un bebeluș care este ținut în brațe de mamă și care interacționează cu o altă femeie
Anxietatea bebelușilor față de străini. Care sunt cauzele și cum o putem gestiona
Anxietatea bebelușilor față de străini. Care sunt cauzele și cum o putem gestiona
Mamă, îmbrăcată cu un pulover alb, care stă lângă patul copilului ei, care încearcă să doarmă, fiind acopit cu o pilotă, ilustrând copiii nu vor să meargă culcare
Copiii nu vor să meargă culcare. Care sunt adevăratele motive
Copiii nu vor să meargă culcare. Care sunt adevăratele motive
Fetiță cu o rochiță de jeans și ghiozdan portocaliu, care se ține de piciorul mamei, în fața grădiniței
Prima zi la grădiniță. Cum ajuți copilul să se acomodeze mai ușor
Prima zi la grădiniță. Cum ajuți copilul să se acomodeze mai ușor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Mai mulți copii care se joacă și cooperează împreună
3 iulie, 10:19
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
o mămică care își îmbrățișează fiica și aplică parenting blând
30 iunie, 13:10
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tânără gravidă îi explică medicului că respiră greoi
26 iunie, 10:52
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
o mamă care stă pe canapea și își mângâie fiica care își ține fața în palme și plânge
23 iunie, 11:51
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Mama își ține fetița strâns în brațe
19 iunie, 09:41
3 capcane frecvente ale parentingului
3 capcane frecvente ale parentingului
femeie care își ține mâna în zona abdominală și se află într-o baie
16 iunie, 10:44
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Închide