Chiar dacă este o experiență nouă, nu trebuie tratată cu indiferență. Este bine să pregătești din timp acest moment. Atunci când copiii sunt lăsați într-un mediu străin, poate interveni anxietatea de separare. Iată câteva modalități de a ajuta un copil să facă față cu brio primei zile la grădiniță.
Vorbește-i despre rutinele de la grădiniță
Explică-i că este un loc în care va întâlni mulți copii, cu care se vor juca și că vei veni la finalul programului să îl iei. Este important să-i oferi o imagine cât mai apropiată de realitate. Nu face promisiuni pe care nu le poți controla. Dacă experiența inițială a copilului nu corespunde așteptărilor sale, grădinița ar putea deveni înfricoșătoare, nu interesantă.
Arată-i grădinița și prezintă-i educatoarea
Înainte de începe propriu-zis grădinița, mergi împreună cu copilul să o vizitezi. Este bine să vadă cum arată o clasă și ce se întâmplă în cadrul diferitelor activități. Poți să-i spui cam cu o săptămână înainte că veți merge să vizitați grădinița. Apoi, puteți rămâne puțin în curte să vă jucați. De asemenea, ori de câte ori treceți cu mașina pe lângă grădiniță, arătă-i-o, sugerează Kathleen McCartney, profesor la Harvard Graduate School of Education, într-un articol din parents.com. Prezintă-i educatoarea și rămâneți să vorbiți cu ea câteva minute.
Păstrează o atitudine pozitivă
Încearcă să fii calmă și încrezătoare că totul va merge bine. Dacă va simți că te temi și copilul va fi temător. În zilele care preced mersul la grădiniță, asigurați-l că totul va fi bine și că ești aproape de el în cazul în care nevoie de tine. Ideal, ar fi ca, în prima zi de grădiniță, să rămâi și tu cu copilul. Ați putea să stați aproximativ o oră, ca să se acomodeze. Apoi, din ziua următoare, lasă-l pe el în clasă și te poți retrage ușor, așteptând la ușă. Zilele următoare, poți încerca să aștepți în afara grădiniței și să mărești timpul cu câte o oră.
Faceți jocuri de rol
Poți lua câteva jucării de pluș și poți organiza un joc „de-a grădinița“. Cu ajutorul lui, copilul poate să înțeleagă mai bine conceptul de adaptare la ideea că tu îl vei lăsa acolo, dar că te vei întoarce. Poți sugera că tu ești mama ursuleț și copilul este un ursuleț mai mic. Apoi, îi poți spune că el va rămâne să se joace cu celălate animăluțe de pluș. După aceea, îi asiguri că te vei întoarce imediat ce a terminat să mănânce.
Citiți cărți
„Cărțile care descriu ceea ce se întâmplă la grădiniță, precum și care validează sentimentele copilului, pot ajuta la calmarea nervozității“, spune Sally Tannen, director al Centrului pentru părinți de la 92nd Street Y din New York, care are propria pentru parents.com. Aceste cărți sunt o modalitate bună de a prezenta copilului grădinița și de a-l face să simtă în siguranță.