Reclamă

Ce este infecția cu HPV. Cine beneficiază în România de vaccinare gratuită și compensată

Infecția cu HPV este o infecție virală care provoacă în mod obișnuit creșteri ale pielii sau mucoaselor. Există mai mult de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV). Unele tipuri de infecție cu papilomavirus uman (HPV) cauzează veruci, iar unele pot provoca diferite tipuri de cancer. Află mai multe despre ce este infecția cu HPV și cine beneficiază în România de vaccinarea gratuită și compensată.

O femeie care se vaccinează
Vaccinurile pot ajuta la protejarea împotriva tulpinilor HPV cele mai susceptibile de a provoca negi genitali sau cancer de col uterin / Shutterstock

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu duc la cancer. Cu toate acestea, unele tipuri de HPV genital pot provoca cancer la nivelul părții inferioare a uterului care se conectează la vagin, mai exact în zonz cervixului. Alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de anus, penis, vagin, vulva și partea din spate a gâtului (orofaringian), au fost legate de infecția cu HPV.

Ce este infecția cu HPV

Aceste infecții sunt adesea transmise pe cale sexuală sau prin alt contact piele pe piele. Vaccinurile pot ajuta la protejarea împotriva tulpinilor HPV cele mai susceptibile de a provoca negi genitali sau cancer de col uterin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al corpului este capabil să învingă o infecție cu HPV înainte ca aceasta să creeze veruci. Când apar negii, aspectul lor variază în funcție de tipul de HPV.

  • Negi genitali. Aceștia apar ca leziuni plate ori mici umflături. La femei, verucile genitale apar mai ales pe vulvă, dar pot aparea și în apropierea anusului, pe colul uterin sau în vagin. La bărbați, verucile genitale apar pe penis și scrot sau în jurul anusului. Negii genitali cauzează rareori disconfort sau durere, deși pot da mâncărimi sau sensibilitate crescută.
  • Negi obișnuiți. Negii obișnuiți apar ca umflături aspre, ridicate de la nivelul pielii și apar de obicei pe mâini și degete. În cele mai multe cazuri, verucile obișnuite sunt pur și simplu inestetice, dar pot fi și dureroase, mai ales atunci când sunt lovite.
  • Negi plantari. Negii plantari sunt excrescențe dure care apar de obicei pe călcâie. Acești negi pot provoca disconfort.
  • Negi plați. Negii plați sunt leziuni cu vârf plat, ușor ridicat. Pot apărea oriunde, dar la copii apar de obicei pe față, la bărbați în zona barbiei, iar la femei pe picioare.

Cancerul de colon uterin

Aproape toate tipurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecții cu HPV. Un cancer de col uterin poate apărea însă după 20 de ani sau mai mult după o infecție cu HPV. Infecția cu HPV și cancerul de col uterin depistat din timp, de obicei, nu provoacă simptome vizibile. Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin. Vaccinul acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

Deoarece cancerul de col uterin la început nu provoacă simptome, este vital ca femeile să efectueze periodic teste de screening pentru a detecta orice modificări precanceroase ale colului uterin. Orientările actuale recomandă ca femeile cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani să facă un test Papanicolau la fiecare trei ani.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani sunt sfătuite să facă în continuare un test Papanicolau la fiecare trei ani sau la fiecare cinci ani dacă fac și testul ADN HPV în același timp.

Reclamă

Femeile peste 65 de ani pot opri testarea dacă au avut trei teste Papanicolau normale la rând sau două teste ADN HPV și Papanicolau fără rezultate anormale.

Cine beneficiază în România de vaccinare gratuită și compensată

Pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Se recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani. Pentru persoanele cu vârsta de 18 ani împliniți și 19 ani neîmpliniți la momentul eliberării primei rețete, se va elibera rețeta pentru toate cele 3 doze necesare pentru efectuarea schemei complete.

Din data de 1 decembrie 2023 femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot procura vaccinul HPV prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%.

O singură doză de vaccin HPV costă aproximativ 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze. Pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă.

Din păcate, la statisticile referitoare la cancerul de col uterin nu stăm prea bine ca țară. În fiecare an, în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. România e țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Toți medicii ginecologi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot prescrie vaccinul HPV Gardasil9.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Închide