Reclamă

Ce este infecția cu HPV. Cine beneficiază în România de vaccinare gratuită și compensată

Infecția cu HPV este o infecție virală care provoacă în mod obișnuit creșteri ale pielii sau mucoaselor. Există mai mult de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV). Unele tipuri de infecție cu papilomavirus uman (HPV) cauzează veruci, iar unele pot provoca diferite tipuri de cancer. Află mai multe despre ce este infecția cu HPV și cine beneficiază în România de vaccinarea gratuită și compensată.

O femeie care se vaccinează
Vaccinurile pot ajuta la protejarea împotriva tulpinilor HPV cele mai susceptibile de a provoca negi genitali sau cancer de col uterin / Shutterstock

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu duc la cancer. Cu toate acestea, unele tipuri de HPV genital pot provoca cancer la nivelul părții inferioare a uterului care se conectează la vagin, mai exact în zonz cervixului. Alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de anus, penis, vagin, vulva și partea din spate a gâtului (orofaringian), au fost legate de infecția cu HPV.

Ce este infecția cu HPV

Aceste infecții sunt adesea transmise pe cale sexuală sau prin alt contact piele pe piele. Vaccinurile pot ajuta la protejarea împotriva tulpinilor HPV cele mai susceptibile de a provoca negi genitali sau cancer de col uterin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al corpului este capabil să învingă o infecție cu HPV înainte ca aceasta să creeze veruci. Când apar negii, aspectul lor variază în funcție de tipul de HPV.

  • Negi genitali. Aceștia apar ca leziuni plate ori mici umflături. La femei, verucile genitale apar mai ales pe vulvă, dar pot aparea și în apropierea anusului, pe colul uterin sau în vagin. La bărbați, verucile genitale apar pe penis și scrot sau în jurul anusului. Negii genitali cauzează rareori disconfort sau durere, deși pot da mâncărimi sau sensibilitate crescută.
  • Negi obișnuiți. Negii obișnuiți apar ca umflături aspre, ridicate de la nivelul pielii și apar de obicei pe mâini și degete. În cele mai multe cazuri, verucile obișnuite sunt pur și simplu inestetice, dar pot fi și dureroase, mai ales atunci când sunt lovite.
  • Negi plantari. Negii plantari sunt excrescențe dure care apar de obicei pe călcâie. Acești negi pot provoca disconfort.
  • Negi plați. Negii plați sunt leziuni cu vârf plat, ușor ridicat. Pot apărea oriunde, dar la copii apar de obicei pe față, la bărbați în zona barbiei, iar la femei pe picioare.

Cancerul de colon uterin

Aproape toate tipurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecții cu HPV. Un cancer de col uterin poate apărea însă după 20 de ani sau mai mult după o infecție cu HPV. Infecția cu HPV și cancerul de col uterin depistat din timp, de obicei, nu provoacă simptome vizibile. Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin. Vaccinul acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

Deoarece cancerul de col uterin la început nu provoacă simptome, este vital ca femeile să efectueze periodic teste de screening pentru a detecta orice modificări precanceroase ale colului uterin. Orientările actuale recomandă ca femeile cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani să facă un test Papanicolau la fiecare trei ani.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani sunt sfătuite să facă în continuare un test Papanicolau la fiecare trei ani sau la fiecare cinci ani dacă fac și testul ADN HPV în același timp.

Reclamă

Femeile peste 65 de ani pot opri testarea dacă au avut trei teste Papanicolau normale la rând sau două teste ADN HPV și Papanicolau fără rezultate anormale.

Cine beneficiază în România de vaccinare gratuită și compensată

Pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Se recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani. Pentru persoanele cu vârsta de 18 ani împliniți și 19 ani neîmpliniți la momentul eliberării primei rețete, se va elibera rețeta pentru toate cele 3 doze necesare pentru efectuarea schemei complete.

Din data de 1 decembrie 2023 femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot procura vaccinul HPV prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%.

O singură doză de vaccin HPV costă aproximativ 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze. Pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă.

Din păcate, la statisticile referitoare la cancerul de col uterin nu stăm prea bine ca țară. În fiecare an, în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. România e țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Toți medicii ginecologi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot prescrie vaccinul HPV Gardasil9.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Închide