Reclamă

Infertilitatea la femei și bărbați: cauze și simptome

Dacă tu și partenerul tău vă doriți foarte mult un copil și nu reușiți, află că nu sunteți singurii. În medie, 10% până la 15% dintre cupluri sunt infertile. Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea de a rămâne însărcinată în ciuda faptului că aveți frecvent relații sexuale neprotejate, timp de cel puțin un an. Află mai multe despre ce este infertilitatea și care sunt cauzele și simptomele ei.

Un cuplu care stă de vorbă cu medicul înt-un cabinet, ilustrând infertilitatea
Infertilitatea poate rezulta dintr-o problemă a ta sau a partenerului sau dintr-o combinație de factori care împiedică dezvoltarea unei sarcini / Shutterstock

Infertilitatea poate rezulta dintr-o problemă a ta sau a partenerului sau dintr-o combinație de factori care împiedică dezvoltarea unei sarcini. Din fericire, există multe terapii sigure și eficiente care îmbunătățesc semnificativ șansele de a rămâne însărcinată.

Infertilitatea: simptome la femei și bărbați

Principalul simptom al infertilității este că nu rămâi însărcinată. Este posibil să nu existe alte simptome evidente. Uneori, femeile cu infertilitate pot avea perioade menstruale neregulate sau chiar absente. În unele cazuri, bărbații cu infertilitate pot prezenta unele semne de probleme hormonale, cum ar fi modificări ale creșterii părului sau ale funcției sexuale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Probabil că nu trebuie să te consulți cu medicul despre infertilitate decât dacă ai încercat în mod regulat să rămâi gravidă, cel puțin un an.

Simptome ale infertilității la femei

 • Ai 35 de ani sau mai mult și încerci să rămâi însărcinată de șase luni sau mai mult.
 • Ai peste 40 de ani.
 • Ai menstruație neregulată sau nu mai ai deloc.
 • Ai menstruații foarte dureroase.
 • Ai fost diagnosticată cu endometrioză sau boală inflamatorie pelvină.
 • Ai avut mai multe avorturi spontane.
 • Ai urmat tratament pentru cancer.

Simptomele infertilității la bărbați

 • Un număr scăzut de spermatozoizi sau alte probleme cu spermatozoizii.
 • Un istoric de probleme testiculare, de prostată sau afecțiuni sexuale.
 • Ai fost supus unui tratament pentru cancer.
 • Testicule mici sau umflare în jurul scrotului.
 • Există istoric familial legat de probleme de infertilitate.

Infertilitatea: cauze la femei și bărbați

Toți pașii din timpul ovulației și fertilizării trebuie să se întâmple corect pentru a rămâne însărcinată. Uneori problemele care provoacă infertilitatea în cuplu sunt prezente la naștere, alteori se dezvoltă mai târziu în timpul vieții.

Cauzele infertilității pot afecta unul sau ambii parteneri. Uneori, nu poate fi găsită nicio cauză.

Reclamă

Cauzele infertilității masculine

Producția sau funcționarea anormală a spermei din cauza testiculelor necoborâte, a defectelor genetice, a problemelor de sănătate precum diabetul sau infecții precum chlamydia, gonoree, oreion sau HIV. Venele mărite la nivelul testiculelor (varicocel) pot afecta, de asemenea, calitatea spermei.

Probleme cu eliberarea spermatozoizilor pot apărea din cauza problemelor sexuale, cum ar fi ejacularea precoce, anumite boli genetice, probleme structurale, cum ar fi un blocaj în testicul sau deteriorarea ori vătămarea organelor de reproducere.

Supraexpunerea la anumiți factori de mediu, cum ar fi pesticide și alte substanțe chimice și radiații.

Fumatul, alcoolul, marijuana, steroizii, anabolizanții și administrarea de medicamente pentru tratarea infecțiilor bacteriene, hipertensiunea arterială și depresia pot afecta, de asemenea, fertilitatea.

Expunerea frecventă la căldură, cum ar fi saune sau căzi cu hidromasaj, poate crește temperatura corpului și poate afecta producția de spermă.

Cancerul și tratamentul acestuia, inclusiv radiații sau chimioterapie. Tratamentul pentru cancer poate afecta producția de spermă, uneori destul de grav.

Cauzele infertilității feminine

Tulburări de ovulație, care afectează eliberarea ovulelor din ovare. Acestea includ tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic. Hiperprolactinemia, o afecțiune în care ai prea multă prolactină, hormonul care stimulează producția de lapte matern, poate interfera, de asemenea, cu ovulația. O cantitate prea mare de hormon tiroidian (hipertiroidism), sau prea mică (hipotiroidism) poate afecta ciclul menstrual sau poate provoca infertilitate. Alte cauze care stau la baza infertilității pot include prea mult exerciții fizice, tulburări de alimentație sau tumori.

Anomalii uterine sau cervicale, inclusiv anomalii ale colului uterin, polipi în uter sau forma uterului. Tumorile necanceroase (benigne) din peretele uterin (fibroame uterine) pot provoca infertilitate prin blocarea trompelor uterine sau prin oprirea implantării unui ovul fertilizat în uter.

Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine, adesea cauzată de inflamația trompelor uterine (salpingită). Aceasta poate fi rezultatul unei boli inflamatorii pelvine, care este de obicei cauzată de o infecție cu transmitere sexuală, endometrioză sau aderențe.

Endometrioza, care apare atunci când țesutul endometrial crește în afara uterului, poate afecta funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.

Insuficiență ovariană primară (menopauză precoce) apare când ovarele încetează să funcționeze și menstruația se termină înainte de 40 de ani. Deși cauza este adesea necunoscută, anumiți factori sunt asociați cu menopauza precoce, inclusiv boli ale sistemului imunitar, anumite afecțiuni genetice precum sindromul Turner sau purtători de Sindromul X fragil și tratamentul cu radiații sau chimioterapie.

Aderențe pelvine, benzi de țesut cicatricial, care leagă organele. Acestea se pot forma după infecția pelvină, apendicită, endometrioză sau intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine.

Cancerul și tratamentul acestuia. Anumite tipuri de cancer, în special cancerele la organele de reproducere, afectează adesea fertilitatea feminină. Atât radiațiile, cât și chimioterapia pot afecta fertilitatea.

Reclamă

Factori de risc ale infertilității la femei și bărbați

Mulți dintre factorii de risc pentru infertilitatea masculină și feminină sunt aceiași. Ei includ:

Vârsta. Fertilitatea femeilor scade treptat odată cu vârsta, în special la mijlocul anilor 30, și scade rapid după vârsta de 37 de ani. Infertilitatea la femeile în vârstă e din cauza numărului și calității mai scăzute a ovulelor și poate fi, de asemenea, din cauza problemelor de sănătate care afectează fertilitatea. Bărbații peste 40 de ani pot fi mai puțin fertili decât bărbații mai tineri.

Consumul de tutun. Fumatul de tutun sau marijuana de către oricare dintre parteneri poate reduce probabilitatea de a rămâne însărcinată. Fumatul reduce, de asemenea, posibila eficacitate a tratamentului de fertilitate.
Avorturile spontane sunt mai frecvente la femeile care fumează. Fumatul poate crește riscul de disfuncție erectilă și un număr scăzut de spermatozoizi la bărbați.

Consumul de alcool. Pentru femei, nu există un nivel sigur de consum de alcool în timpul concepției sau al sarcinii. Consumul de alcool poate contribui la infertilitate. Pentru bărbați, consumul intens de alcool poate scădea numărul și motilitatea spermatozoizilor.

Supraponderalitatea. În rândul femeilor, un stil de viață inactiv și excesul de kilograme pot crește riscul de infertilitate. Pentru bărbați, numărul de spermatozoizi poate fi, de asemenea, afectat de supraponderalitate.

Subponderalitatea. Femeile care se confruntă cu anorexia sau bulimia, și cele care urmează o dietă foarte scăzută în calorii sau restrictivă, pot avea probleme de fertilitate.

Exercițiile fizice. Lipsa exercițiilor fizice contribuie la obezitate, ceea ce crește riscul de infertilitate. De asemenea, problemele de ovulație pot fi asociate cu exerciții frecvente intense la femeile care nu sunt supraponderale.

Prevenirea infertilității la femei și bărbați

Unele tipuri de infertilitate nu pot fi prevenite. Dar mai multe strategii pot crește șansele de sarcină.

Una dintre strategiile la care puteți apela sunt relații sexuale regulate, în timpul ovulației. Actul sexual care începe cu cel puțin cinci zile înainte și până la o zi după ovulație îmbunătățește șansele de a rămâne însărcinată. Ovulația are loc de obicei la mijlocul ciclului, adică la jumătatea distanței dintre perioadele menstruale, pentru majoritatea femeilor cu cicluri menstruale la aproximativ 28 de zile.

Ce pot face bărbații pentru a preveni infertilitatea

Deși majoritatea tipurilor de infertilitate nu pot fi prevenite la bărbați, aceste strategii pot ajuta:

Evită consumul de droguri și tutun și consumul de alcool, care pot contribui la infertilitatea masculină.

Evită temperaturile ridicate din căzile cu hidromasaj și băile fierbinți, deoarece acestea pot afecta temporar producția și motilitatea spermei.

Evită expunerea la toxine industriale sau de mediu, care pot afecta producția de spermă.

Limitează medicamentele care pot afecta fertilitatea, atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și cele fără prescripție medicală. Discută cu medicul despre orice medicamente pe care le iei în mod regulat, dar nu înceta să iei tratamentul pe bază de rețetă fără sfatul medicului.

Fă exerciții fizice moderate. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți calitatea spermei.

Ce pot face femeile pentru a preveni infertilitatea

Renunță la fumat. Tutunul are multe efecte negative asupra fertilității, ca să nu mai vorbim de sănătatea ta generală și de sănătatea fătului. Dacă fumezi și te gândești să rămâi însărcinată, renunță.

Evită alcoolul și drogurile. Aceste substanțe pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină sănătoasă. Nu bea alcool și nu folosi droguri recreative, cum ar fi marijuana, dacă încerci să rămâi însărcinată.

Limitează cantitatea de cofeină. Femeile care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să limiteze aportul de cofeină. Adresează-te medicului pentru îndrumări cu privire la utilizarea în siguranță a cofeinei.

Fă exerciții fizice moderate. Exercițiile regulate sunt importante, dar cele intense pot afecta fertilitatea.

Evită creșterea în greutate. A fi supraponderal sau subponderal poate afecta producția de hormoni și poate provoca infertilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Închide