Bacteria Helicobacter Pylori poate deteriora țesutul din stomacul copilului și prima parte a intestinului subțire, duoden. Acest lucru poate provoca inflamație, ceea ce duce la disconfort intestinal. De asemenea, poate provoca ulcere peptice în tractul digestiv superior.
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Experții în sănătate nu știu sigur cum se răspândește infecția cu H. pylori. Ei cred că germenii se transmit de la o persoană la alta pe cale orală. De asemenea, copilul poate intra în contact cu bacteriile dacă consumă alimente care nu au fost suficient gătite sau foarte bine spălate.
Helicobacter Pylori mai poate ajunge în organism dacă copilul bea apă care este infectată cu bacterii, nu se spală bine pe mâini după ce a mers la baie. Specialiștii spun că majoritatea oamenilor sunt expuși pentru prima dată la bacterii în timpul copilăriei.
Ce copii sunt expuși riscului de infecție cu Helicobacter Pylori
Infecția cu Helicobacter Pylori este mai frecventă acolo unde copiii trăiesc în condiții insalubre. De asemenea, această bacterie poate afecta până la 75% dintre copiii din țările în curs de dezvoltare.
Majoritatea oamenilor pot avea bacteria H. pylori în organism ani de zile fără să știe, deoarece nu au niciun simptom. Atunci când începe să se manifeste însă, copilul poate avea o inflamație a mucoasei stomacului. Aceasta se numește gastrită. Dar majoritatea oamenilor nu au niciodată simptome sau probleme legate de infecție.
Când apar simptome, acestea pot include dureri de burtă, care pot da dureri de stomac, care de obicei se manifestă la 2 până la 3 ore după masă. Aceste dureri se pot resimți, dar se și pot diminua de la sine pentru câteva zile sau săptămâni.
De obiecei, durerile care apar în zona stomacului din cauza bacteriei H. pylori apar în miezul nopții când stomacul copilului este gol.
Alte simptome care apar din cauza infecției cu H. pylori sunt:
- pierderea în greutate;
- pierderea poftei de mâncare;
- balonare;
- scaune moi sau greață;
- vărsături.
Simptomele H. pylori se pot confunda foarte ușor cu cele date de alte afecțiuni de sanatate. Pentru a avea un diagnostic corect, cel mai bine este să mergi cu copilul la un medic specialist.
Cum este diagnosticată o infecție cu H. pylori la un copil
Medicul te va întreba despre istoricul medical al copilului și va face un examen fizic. De asemenea, medicul poate cere și alte teste, inclusiv:
Coprocultură. Prin această analiză se caută în laborator orice bacterie anormală din tractul digestiv al copilului care poate provoca diaree și alte probleme. O mică probă de scaun este colectată și trimisă la un laborator.
Teste de respirație. Aceste teste verifică dacă există carbon prezent după ce copilul bea un lichid special. Dacă se găsește carbon, înseamnă că este prezent H. pylori.
EGD sau endoscopie superioară. Acest test analizează interiorul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire. Specialistul care face analiza va utiliza un tub sau un endoscop subțire, luminat. Tubul are o cameră la un capăt, iar acesta este introdus în gura și gâtul copilului. Apoi coboară în esofag, stomac și duoden. Cu ajutorul acestui tub, specialistul poate vedea interiorul acestor organe. Dacă este necesar, se prelevează o mică probă de țesut, biopsie. Proba de țesut poate fi verificată pentru semne de infecție sau de bacterii H. pylori.
Cum este tratată o infecție cu H. pylori la un copil
Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de vârsta, de starea lui generală, dar și de istoricul medicul. Va depinde și de cât de gravă este starea copilului.
Tratamentul copilului poate include antibiotice pentru a ucide bacteriile din organism. De asemenea, copilul poate primi medicamente pentru a opri producerea acidului din stomac.
Care sunt posibilele complicații ale unei infecții cu H. pylori la un copil
Un ulcer foarte grav poate deteriora mucoasa stomacului copilului. De asemenea, poate provoca probleme precum:
- Sângerare;
- Perforare în peretele stomacului;
- Blocaj atunci când ulcerul se află într-un loc care împiedică eliminarea toxinelor din stomac;
- Cancer de stomac.
Cum poți preveni infectarea copilului cu H. pylori
Experții în sănătate nu știu sigur cum se transmite bacteria H. pylori de la o persoană la alta. Cu toate acestea, obiceiuri bune de sănătate sau igiena personală pot ajuta la menținerea copilului în zona de siguranță. E foarte important ca copilul să își spele frecvent mâinile cu apă și săpun. Acest pas este important mai ales după ce copilul a folosit baia și înainte de a mânca.
De asemena, pentru a evita infectarea H. pylori, e important ca copilul să consume alimente care au fost curățate și gătite în siguranță, dar și să bea numai apă potabilă.