Perla de lapte numită și blister de lapte este un punct alb minuscul care poate apărea pe mamelon sau pe areolă dacă alăptezi sau folosești pompa de sân.
Ce este perla de lapte: de ce apare și ce poți face pentru a remedia situația
Perlele de lapte se formează atunci când un canal se înfundă în interiorul sânilor, rezultând o îngroșare a laptelui matern și un flux mai lent în apropierea deschiderii mamelonului.
O perlă de lapte se poate dezvolta, de asemenea, atunci când o parte din piele crește peste deschiderea unui canal de lapte, determinând laptele să revină în sân. În timp ce perlele de lapte nu sunt întotdeauna dureroase și pot chiar dispărea de la sine sau cu tratament la domiciliu după câteva săptămâni, unele femei simt disconfort atunci când acestea apar.
Vestea mai puțin plăcută este că perlele de lapte pot duce uneori la mastită, o inflamație și infecție a sânului care apare la aproximativ 20% dintre femeile care alăptează.
Ce cauzează perla de lapte
Așa cum am spus mai sus perla de lapte se formează atunci când există un canal înfundat. Aceste blocaje pot apărea atunci când procesul de hrănire este omis sau întârziat. Programul se masă se poate decala dacă bebelușul doarme perioade mai lungi de timp, te-ai întors la muncă după concediul de maternitate și alăptezi sau bebelușul este în perioada de erupție dentară, ceea ce îl poate face să nu se alăpteze eficient.
Fără un drenaj adecvat, o cantitate excesivă de lapte matern poate înfunda canalele și poate crea perle de lapte.
De asemenea, s-ar putea să observi apariția perlelor de lapte dacă folosești mameloane din silicon sau înțărcarea a fost bruscă. Presiunea asupra sânilor cum ar fi cea cauzată de purtarea unei bustiere prea strânse sau dormitul pe burtă, pot provoca, de asemenea, formarea unei perle de lapte.
Cum arată o perlă de lapte
Își poți da seama că te confrunți cu o perlă de lapte dacă vezi o pată albicioasă sau galbenă pe areolă sau în vârful mameloanului. Aceasta arată ca un punct mic alb ridicat de la nivelul pielii. În jurul acestui blister de lapte poate exista și o roșeață sau o inflamație, despre care unele femei spun că provoacă durere în timp ce alăptează.
În timp ce perlele de lapte pot deveni chiar dureroase, trebuie să știi că majoritatea trec de la sine. Dar dacă ale tale persistă, există lucruri pe care le poți face acasă pentru a ușura simptomele.
- Pune comprese calde sau reci. Compresele reci și calde sunt utile deoarece ajută la scăderea inflamației țesutului mamar.
- Masează zona. Pe măsură ce alăptezi, masează ușor toate zonele dure sau nodulare ale sânului cu o mișcare în jos spre zona mamelonului pentru a încuraja o eliberare a canalului obturat.
- Poți încerca să experimentezi diferite poziții de hrănire. O modalitate recomandată pentru eliberarea canalelor înfundate este să stai în patru labe și să-ți lași sânul să atârne pe fața bebelușului în timp ce acesta stă întins pe spate, pe podea. Aceste tipuri de hrănire permit sânului să se elibereze prin gravitație.
- Respectă programul de hrănire.
Dacă ai încercat cele de mai sus, dar încă ai dureri, sună medicul. Mai ales dacă începi să te confrunți cu simptome de mastită, inclusiv durere de sân, umflare, febră sau frisoane.
Cum să previi apariția perlelor de lapte
Alernează pozițiile de alăptare. Acestea pot ajuta conductele să se golească mai eficient. Încearcă să pui copilul într-o poziție diferită de alăptare de fiecare dată când îl hrănești.
Folosește pompa de sân. Dacă nu ești sigură că bebelușul a mâncat suficient, apelează la pompa de sân după aceea pentru a elibera complet canalele.
Mănâncă bine și hidratează-te. O mamă bine hrănită și hidratată are șanse mai mari să aibă parte de o alăptare fără probleme. Adoptă o dietă sănătoasă și asigură-te că ai mereu o sticlă de apă lângă tine când hrănești bebelușul. Odihnește-te din plin, astfel încât energia și nivelul laptelui să nu scadă.