O sarcină heterotopică este o complicație periculoasă a sarcinii. Practic femeia are două sarcini în același timp, cu un făt în interiorul uterului și celălalt făt în afara uterului. Află din rândurile de mai jos cât de des apare și cum este de obicei tratată.
Ce este sarcina heterotopică
Sarcina heterotopică se referă la existența a două sarcini simultane cu locuri separate de implantare și poate pune viața viitoare mame în pericol. Majoritatea părinților doresc să păstreze sarcina normală, dar trebuie să o întrerupă pe cealaltă.
Așa cum este cazul multor sarcini multiple, sarcina heterotopică este cea mai frecventă la cuplurile care concep prin proceduri de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). Până la 1 din 100 de sarcini asistate duc la o sarcină heterotopică.
Deși este mult mai puțin frecventă la cupurile care concep pe cale naturală, unele estimări sugerează că rata sarcinii heterotopice este încă semnificativă, variind de la 1 la 7.000 la 1 la 30.000 de sarcini.
Simptomele unei sarcini heterotopice
O femei cu o sarcină heterotopică poate avea sau nu simptome. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece jumătate dintre aceste sarcini sunt diagnosticate doar atunci când trompele uterine se rup. Dacă sunt prezente simptome, printre cele mai frecvente se numără cele de mai jos:
- Sângerare vaginală anormală
- Balonare
- Ameţeală
- Leșin
- Dureri abdominale ușoare până la severe sau crampe
- Greaţă
- Durere în lateral
- Vărsături
Când e momentul să mergi la medic
Dacă te confrunți cu dureri severe, sângerări abundente, stări de leșin sau ai orice alte simptome îngrijorătoare, mergi la camera de urgență, deoarece ruptura trompelor uterine poate duce la deces dacă nu este tratată în timp util.
Din păcate, este dificil pentru medici să diagnosticheze sarcina heterotopică în stadiile incipiente.
Femeile pot avea sângerări vaginale și crampe, dar acestea sunt simptome care pot apărea chiar și într-o sarcină normală. Chiar și cu ajutorul unei ecografii este ușor ca medicul să rateze o sarcină heterotopică deoarece se poate întâmpla ca specialistul să verifice doar fătul în curs de dezvoltare în uter, fără să fie atent și la zonele din afara uterului. Dacă există o suspiciune de sarcină heterotopică, de obicei, abia în săptămâna a patra sau a cincea poate fi confirmată prin ecografie.
De asemenea, dacă se suspectează o sarcină heterotopică, femeia gravidă ar trebui monitorizată îndeaproape cu analize de sânge până când se poate pune un diagnostic definitiv. Același lucru ar trebui să se aplice și femeilor care au suferit o procedură de reproducere asistată dacă se confruntă cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus.
Tratamentul unei sarcini heterotopice
Orice făt situat în afara uterului nu poate supraviețui, iar prezența lui ar putea provoca sângerare care poate duce la decesul mamei dacă un țesut se rupe. Ca urmare, aceste sarcini trebuie întrerupte.
Vestea bună este că deseori este posibil să păstrezi sarcina intrauterină sănătoasă în siguranță. Acest proces implică de obicei o intervenție chirurgicală pentru sarcina ectopică, care poate necesita sau nu îndepărtarea trompei uterine afectate.
În timp ce sarcinile heterotopice prezintă un risc crescut de avort spontan, aproximativ 67% dintre femei sunt capabile să ducă copilul intrauterin până la termen. Dacă ai experimentat pierderea unui făt din cauza unei sarcini heterotopice, este perfect normal să suferi chiar dacă celălalt copil este în siguranță. Dacă simți că nu poți gestiona această durere, vorbește cu oamenii de încredere din jurul tău. De asemenea, poți să mergi chiar la un terapeut.