Reclamă

Ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița. Sfaturi și soluții

O nouă etapă în viața celui mic înseamnă automat o provocare în plus. De aceea, este important să știi ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița. Urmează sfaturile specialiștilor și cu siguranță acest pas va fi mult mai ușor de traversat. Cu toate că nu este niciodată simplu să antrenezi o nouă abilitate, află că nu ești singura în acest context.

Copil stă așezat pe toaletă cu mai multe suluri de hârtie igienică în jurul lui
O nouă etapă în viața celui mic înseamnă automat o provocare în plus. De aceea, este important să știi ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița / Shutterstock

Să-ți antrenezi copilul să folosească olița poate fi dificil, mai ales dacă acesta cere în continuare scutecele. Acest comportament poate genera anxietate și îi poate scădea încrederea de sine, însă și părinții pot experimenta aceste stări de spirit. De asemenea, se poate instala și confuzia, mai ales dacă încerci să alegi cea mai bună metodă pentru a-i crea o nouă abilitate.

Ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița

Specialiștii susțin că în această situație este important să înțelegi motivul din spatele comportamentului copilului. Astfel, îți va fi mult mai simplu să gestionezi fiecare situație neașteptată. Să-ți susții punctul de vedere, chiar dacă insistențele vor fi îndelungate. Iată cum poți gestiona această situație într-un mod obiectiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Există mai multe motive pentru care copiii nu vor să renunțe la scutece. Printre acestea, s-a descoperit faptul că schimbarea îi poate speria. La fel ca orice altă modificare de-a lungul vieții, și aceasta intervine în rutina lor zilnică, ceea ce le creează nesiguranță. Este important să observi momentul în care micuțul nu mai tolerează un scutec ud sau murdar pentru a-l învăța o nouă deprindere, arată cei de la parents.com.

Un alt motiv pentru care copiii nu pot renunța la scutece în detrimentul oliței este că le e teamă de eșec. Nu își doresc să te supere. Nu vor să creeze un accident, astfel că ceea ce consideră că este sigur, îi poate scoate din zona de anxietate. Încăpățânarea joacă un rol foarte important în acest context, iar asta nu ar trebui să te îngrijoreze.

Pe măsură ce încearcă să-și creeze propria independență și încredere, vor fi pregătiți în orice situație. De asemenea, nu își doresc să treacă la o nouă etapă în viața lor. Vor să mai petreacă un timp în rolul de bebeluș, astfel că scutecele îl mențin în acea poziție. Este foarte important să găsești sursa rezistenței lor și să o depășești cu încredere.

Cum îl pregătești pe copil pentru a învăța să folosească olița

Este foarte important ca acest proces să se realizeze cu câteva luni înainte de învățarea propriu-zisă. Poți să introduci activități care să-l familiarizeze cu folosirea oliței, fără însă a grăbi lucrurile. Atunci când îi schimbi scutecul, îl poți ruga pe micuț să-l arunce la gunoi. Schimbarea poate avea loc în baie, în poziție verticală. Scutecul poate fi golit în toaletă pentru a observa care este procesul complet. O mică poveste în acest sens îi poate fi de ajutor, arată cei de la thepottys.com.

Pentru a-l pregăti emoțional pentru această tranziție, îi poți indica într-un calendar câte zile mai sunt până la momentul în care va fi nevoit să renunțe la scutec. În plimbările scurte, poți înlocui scutecul cu chiloții pentru a se obișnui cu ideea. Lasă-l pe copil să-și aleagă olița preferată atunci când mergeți la cumpărături. Odată ce a sosit ziua în care îl înveți să folosească olița, poți să pui scutecul în afara ariei sale vizuale. Astfel îi este mai ușor să depășească această situație.

Reclamă

Stabilirea unor limite clare în acest sens ajută foarte mult. Astfel, pe timpul zilei, copilul va fi nevoit să renunțe la scutec și să poarte chiloți. Odată ce va avea curaj, va putea să petreacă chiar și 3 ore fără a se uda pe timpul zilei. Pe timpul nopții, poți folosi cearșafuri speciale.

Cum alegi olița pentru copil atunci când îl pregătești să renunțe la scutece

Înainte de a-l învăța pe micuț să renunțe la o deprindere pe care o cunoaște încă de la naștere, trebuie să te gândești cât spațiu ești dispusă să aloci în casă pentru o altă toaletă. Există trei feluri de olițe pe care le poți lua în considerare: cele tradiționale, capacele care se atașează pe toaletă și olițele pentru călătorie.

Olițele tradiționale ocupă cel mai mult spațiu. Sunt de altfel scaune în miniatură care îi ajută pe copii să facă tranziția către o nouă etapă a vieții. Sunt destule de populare pentru că nu necesită accesorii sau pași pentru asamblare. Sunt ușoare și pot fi transportate dintr-o cameră într-alta. Există în acest fel olițe din două piese. Sunt cele care nu se mișcă pe podea și care îl ajută pe copil să aibă o poziție stabilă. Pentru băieți este important să aibă și protecție împotriva stropirii, indică verywellfamily.

Foarte ușor de curățat sunt capacele care se atașează pe toaletă. Acestea nu ocupă spațiu și sunt ușor de folosit. Există modele reglabile, perfecte pentru orice mărime. Olițele pentru călătorie pot funcționa în ambele sensuri și vin atașate cu săculeți.

Care este vârsta la care copilul poate învăța să folosească olița

Ca orice altă deprindere în viața micuțului, nu există un moment perfect în care să învețe să folosească olița. Potrivit celor de la American Academy of Pediatrics, perioada la care cei mai mulți copii renunță la scutece este între 2 și 3 ani.

“Cele două mari surprize ale antrenamentului pentru folosirea oliței sunt următoarele: lucrurile nu se vor schimba rapid și într-o manieră lină. Copilul trebuie să comunice bine și să fie conștient de semnalele pe care i le oferă corpul.”, spune Maureen O’Brien, doctor și autoarea cărții “Watch me grow: I’m one-two-three”. Este foarte important ca rutina să fie constantă în viața copilului, mai ales atunci când acesta învață să folosească olița. Atunci când merge la grădiniță, însă este în proces de a renunța la scutec, se poate discuta cu educatoarea pentru a lua măsurile potrivite.

Indiferent că alegi să-ți răsplătești copilul pentru că reușește să folosească olița în detrimentul scutecelor, este foarte important să-i arăți apreciere pentru această nouă deprindere. Dacă se simte intimidat, poți folosi jocuri sau povești pentru a face toată experiența mult mai relaxantă.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide