Reclamă

Ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița. Sfaturi și soluții

O nouă etapă în viața celui mic înseamnă automat o provocare în plus. De aceea, este important să știi ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița. Urmează sfaturile specialiștilor și cu siguranță acest pas va fi mult mai ușor de traversat. Cu toate că nu este niciodată simplu să antrenezi o nouă abilitate, află că nu ești singura în acest context.

Copil stă așezat pe toaletă cu mai multe suluri de hârtie igienică în jurul lui
O nouă etapă în viața celui mic înseamnă automat o provocare în plus. De aceea, este important să știi ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița / Shutterstock

Să-ți antrenezi copilul să folosească olița poate fi dificil, mai ales dacă acesta cere în continuare scutecele. Acest comportament poate genera anxietate și îi poate scădea încrederea de sine, însă și părinții pot experimenta aceste stări de spirit. De asemenea, se poate instala și confuzia, mai ales dacă încerci să alegi cea mai bună metodă pentru a-i crea o nouă abilitate.

Ce faci dacă copilul își dorește scutecele în timp ce învață să folosească olița

Specialiștii susțin că în această situație este important să înțelegi motivul din spatele comportamentului copilului. Astfel, îți va fi mult mai simplu să gestionezi fiecare situație neașteptată. Să-ți susții punctul de vedere, chiar dacă insistențele vor fi îndelungate. Iată cum poți gestiona această situație într-un mod obiectiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Există mai multe motive pentru care copiii nu vor să renunțe la scutece. Printre acestea, s-a descoperit faptul că schimbarea îi poate speria. La fel ca orice altă modificare de-a lungul vieții, și aceasta intervine în rutina lor zilnică, ceea ce le creează nesiguranță. Este important să observi momentul în care micuțul nu mai tolerează un scutec ud sau murdar pentru a-l învăța o nouă deprindere, arată cei de la parents.com.

Un alt motiv pentru care copiii nu pot renunța la scutece în detrimentul oliței este că le e teamă de eșec. Nu își doresc să te supere. Nu vor să creeze un accident, astfel că ceea ce consideră că este sigur, îi poate scoate din zona de anxietate. Încăpățânarea joacă un rol foarte important în acest context, iar asta nu ar trebui să te îngrijoreze.

Pe măsură ce încearcă să-și creeze propria independență și încredere, vor fi pregătiți în orice situație. De asemenea, nu își doresc să treacă la o nouă etapă în viața lor. Vor să mai petreacă un timp în rolul de bebeluș, astfel că scutecele îl mențin în acea poziție. Este foarte important să găsești sursa rezistenței lor și să o depășești cu încredere.

Cum îl pregătești pe copil pentru a învăța să folosească olița

Este foarte important ca acest proces să se realizeze cu câteva luni înainte de învățarea propriu-zisă. Poți să introduci activități care să-l familiarizeze cu folosirea oliței, fără însă a grăbi lucrurile. Atunci când îi schimbi scutecul, îl poți ruga pe micuț să-l arunce la gunoi. Schimbarea poate avea loc în baie, în poziție verticală. Scutecul poate fi golit în toaletă pentru a observa care este procesul complet. O mică poveste în acest sens îi poate fi de ajutor, arată cei de la thepottys.com.

Pentru a-l pregăti emoțional pentru această tranziție, îi poți indica într-un calendar câte zile mai sunt până la momentul în care va fi nevoit să renunțe la scutec. În plimbările scurte, poți înlocui scutecul cu chiloții pentru a se obișnui cu ideea. Lasă-l pe copil să-și aleagă olița preferată atunci când mergeți la cumpărături. Odată ce a sosit ziua în care îl înveți să folosească olița, poți să pui scutecul în afara ariei sale vizuale. Astfel îi este mai ușor să depășească această situație.

Reclamă

Stabilirea unor limite clare în acest sens ajută foarte mult. Astfel, pe timpul zilei, copilul va fi nevoit să renunțe la scutec și să poarte chiloți. Odată ce va avea curaj, va putea să petreacă chiar și 3 ore fără a se uda pe timpul zilei. Pe timpul nopții, poți folosi cearșafuri speciale.

Cum alegi olița pentru copil atunci când îl pregătești să renunțe la scutece

Înainte de a-l învăța pe micuț să renunțe la o deprindere pe care o cunoaște încă de la naștere, trebuie să te gândești cât spațiu ești dispusă să aloci în casă pentru o altă toaletă. Există trei feluri de olițe pe care le poți lua în considerare: cele tradiționale, capacele care se atașează pe toaletă și olițele pentru călătorie.

Olițele tradiționale ocupă cel mai mult spațiu. Sunt de altfel scaune în miniatură care îi ajută pe copii să facă tranziția către o nouă etapă a vieții. Sunt destule de populare pentru că nu necesită accesorii sau pași pentru asamblare. Sunt ușoare și pot fi transportate dintr-o cameră într-alta. Există în acest fel olițe din două piese. Sunt cele care nu se mișcă pe podea și care îl ajută pe copil să aibă o poziție stabilă. Pentru băieți este important să aibă și protecție împotriva stropirii, indică verywellfamily.

Foarte ușor de curățat sunt capacele care se atașează pe toaletă. Acestea nu ocupă spațiu și sunt ușor de folosit. Există modele reglabile, perfecte pentru orice mărime. Olițele pentru călătorie pot funcționa în ambele sensuri și vin atașate cu săculeți.

Care este vârsta la care copilul poate învăța să folosească olița

Ca orice altă deprindere în viața micuțului, nu există un moment perfect în care să învețe să folosească olița. Potrivit celor de la American Academy of Pediatrics, perioada la care cei mai mulți copii renunță la scutece este între 2 și 3 ani.

“Cele două mari surprize ale antrenamentului pentru folosirea oliței sunt următoarele: lucrurile nu se vor schimba rapid și într-o manieră lină. Copilul trebuie să comunice bine și să fie conștient de semnalele pe care i le oferă corpul.”, spune Maureen O’Brien, doctor și autoarea cărții “Watch me grow: I’m one-two-three”. Este foarte important ca rutina să fie constantă în viața copilului, mai ales atunci când acesta învață să folosească olița. Atunci când merge la grădiniță, însă este în proces de a renunța la scutec, se poate discuta cu educatoarea pentru a lua măsurile potrivite.

Indiferent că alegi să-ți răsplătești copilul pentru că reușește să folosească olița în detrimentul scutecelor, este foarte important să-i arăți apreciere pentru această nouă deprindere. Dacă se simte intimidat, poți folosi jocuri sau povești pentru a face toată experiența mult mai relaxantă.

Te-ar mai putea interesa și
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide