Reclamă

7 stiluri de parenting și diferențele dintre ele

Există mai multe stiluri de parenting, fiecare cu caracteristicile și abordările sale unice. În textul de mai jos, vom explora șapte dintre cele mai comune stiluri de parenting și diferențele dintre ele. Vei descoperi ce le caracterizează pe fiecare, care le sunt plusurile și minusurile și vei vedea în care dintre ele te încadrezi tu.

Mama îi refuză fetiței sărbătorite ceva
Înainte de a alege un stil de parenting, informează-te foarte bine / Shutterstock

Parentingul reprezintă unul dintre cele mai complexe și importante aspecte ale creșterii unui copil. El implică o varietate de stiluri și abordări care pot avea un impact profund asupra dezvoltării copilului. De asemenea, stilurile parentale variază de la autoritar, unde părinții sunt foarte stricți și impun reguli rigide, la permisiv, unde regulile sunt minimale și copilul are o mare libertate. Există, de asemenea, stilul autoritativ, considerat adesea ca fiind echilibrat, în care părinții stabilesc reguli clare și așteptări, dar sunt și receptivi și susținători față de nevoile și opinia copilului.

Pe de altă parte, stilul neglijent, caracterizat prin lipsa de implicare și responsabilitate, poate avea efecte negative asupra dezvoltării emoționale și sociale a copilului. Fiecare dintre aceste stiluri de parenting are propriile sale avantaje și dezavantaje. Iar alegerea celui mai potrivit poate depinde de o varietate de factori, inclusiv de personalitatea copilului, contextul familial și cultura din care provin părinții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ce trebuie să știi despre cele 7 stiluri de parenting

Cei de la goodhousekeeping.com au realizat cu ajutorul mai multor specialiști psihologi descrierea celor 7 stiluri de parentig. De asemenea, au detaliat avantajele lor, dar și dezavantajele, acolo unde este cazul.

Stilul autoritar

Stilul autoritar este caracterizat printr-o disciplină strictă, unde părinții au așteptări ridicate de la copil. Părinții autoritari impun reguli clare și se așteaptă la respectarea lor fără discuții. Deși acest stil poate duce la respectarea regulilor, el poate limita exprimarea emoțională și creativitatea copilului. Pe termen lung, acest stil de parentig poate afecta și încrederea în sine a copilului și poate duce la un comportament de tip bully.

Stilul autoritativ

Părinții autoritativi oferă ghidare și direcție, dar sunt și receptivi la nevoile și opiniile copilului. Ei stabilesc reguli și așteptări, dar oferă și explicații și sunt deschiși la dialog. Acest stil face parte din acele stiluri de parenting asociate cu rezultate pozitive în dezvoltarea copilului.

Cercetările demonstrează în mod constant că micuții cu părinți autoritativi au mai multe șanse să se bucure de relații pozitive cu colegii lor, să aibă rezultate bune la școală și să devină independenți și autosuficienți. Față de copiii ai căror părinți au o abordare autoritară, permisivă sau neglijentă”, spune Lisa Damour, autoarea cărții ”The Emotional Lives of Teenagers”.

Stilul permisiv

Stilul permisiv se caracterizează prin flexibilitate și o abordare mai relaxată. Părinții permisivi permit, deseori,  copiilor să-și  stabilească propriile reguli și să facă alegeri. Ei nu le oferă direcție sau disciplină. Acest stil poate duce la o oarecare independență, însă specialiștii susțin că este una falsă.

Reclamă

Studiile arată că acei copii  crescuți de părinți permisivi sunt mai predispuși să prezinte semne de anxietate și depresie, să fie agresivi, să aibă abilități sociale proaste și să aibă rezultate slabe la școală.

Stilul neglijent

Parentingul neglijent implică lipsa de implicare și atenție față de nevoile copilului. Părinții neglijenți nu oferă ghidare, suport sau atenție. Drept consecință, copiii crescuți în acest mediu pot dezvolta probleme de atașament, pot avea dificultăți în stabilirea relațiilor sănătoase și pot suferi de o stima de sine scăzută.

De asemenea, ei pot fi predispuși la comportamente riscante în adolescență și la probleme emoționale sau comportamentale.

Stilul democratic

Stilul de parenting democratic se caracterizează printr-o abordare echilibrată și respectuoasă față de copil, combinând elemente de structură și reguli cu empatie și comunicare deschisă. Părinții care adoptă acest stil încurajează independența și autonomia copilului.

În cadrul acestui stil, regulile și așteptările sunt clar stabilite, dar sunt și discutate și adaptate nevoilor individuale ale copilului. Părinții care adoptă stilul democratic ascultă activ și validează sentimentele copilului, încurajând rezolvarea conflictelor prin dialog și negociere. Acest stil favorizează dezvoltarea încrederii în sine, a abilităților de gândire critică și a competențelor sociale.

Copiii crescuți într-un mediu democratic se adaptează mai ușor situațiilor, sunt mai  responsabili și au o bună reglare emoțională. Iar asta, deoarece au învățat să echilibreze respectul pentru autoritate cu exprimarea propriilor nevoi și idei. Prin urmare, parentingul democratic este considerat de mulți experți ca fiind unul dintre cele mai eficiente stiluri de parenting pentru promovarea unei dezvoltări armonioase și sănătoase a copilului.

Stilul elicopter

Stilul de parenting „elicopter” este caracterizat printr-o supraveghere excesivă și o implicare intensă în toate aspectele vieții copilului. Părinții care adoptă acest stil tind să fie extrem de protectori și adesea iau decizii în locul copilului. Ei intervin rapid pentru a rezolva orice problemă sau dificultate cu care acesta se confruntă.

Deși această abordare poate proveni din dorința de a-i asigura siguranța și succesul copilului, ea poate limita dezvoltarea autonomiei și a abilităților de rezolvare a problemelor. Copiii crescuți într-un stil de parenting „elicopter” pot deveni dependenți de părinți. Și pot avea dificultăți în a-și asuma riscuri sau a face față provocărilor. De asemenea, pot suferi de anxietate și pot avea o stima de sine scăzută, deoarece nu au avut ocazia să învețe din propriile experiențe și eșecuri.

Stilul de parenting bazat pe atașament

Acest stil pune accent pe crearea unei legături puternice și emoționale cu copilul. Se concentrează pe înțelegerea nevoilor emoționale ale copilului și pe răspunsul empatic la acestea. Poate favoriza dezvoltarea unei relații de încredere și siguranță emoțională.

Fiecare stil de parenting are avantajele și dezavantajele sale. Iar alegerea unuia dintre ele depinde de personalitatea fiecărui părinte, de nevoile copilului și de contextul familial.

Te-ar mai putea interesa și
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Mămică, îmbrăcată cu o bluză roz prăfuit, stă pe o canapea gri, cu o mână la tâmplă, iar fetițța ei, îmbrăcată cu tricou roz, stă vorbind cu ea și ținând palma cu degetele desfăcute, ilustrând dacă ai fost crescută de un părinte dificil
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major
Mamă cu rame de ochelari albe, care o ține de după gât pe fiica ei, blondă, care este așezată în față, ilustrând parentingul „plug de zăpadă“
Parentingul „plug de zăpadă“. Cum afectează copiii acest stil de educație
Parentingul „plug de zăpadă“. Cum afectează copiii acest stil de educație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
11 iunie, 06:55
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Fetița se joacă cu tava senzorială
11 iunie, 06:37
Joaca senzorială: beneficii și idei de activități
Joaca senzorială: beneficii și idei de activități
Băiat își analizează fața
11 iunie, 06:30
Totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți
Totul despre cele cinci stadii ale pubertății la băieți
Închide