Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă ca femeile însărcinate și cele care alăptează să consume între 227 și 340 de grame de pește cu conținut scăzut de mercur în fiecare săptămână. Totuși, peștele ales pentru consum trebuie să fie gătit foarte bine.
Consumul de somon afumat în sarcină
Somonul este considerat a fi un pește sărac în mercur. Cu toate acestea, din moment ce unele tipuri sunt prea puțin gătite, s-ar putea ca acestea să nu fie sigure în timpul sarcinii.
Somonul afumat este clasificat fie la rece, fie la cald, în funcție de metoda specifică de întărire. Somonul afumat la rece este uscat și afumat la 21 – 32 de grade Celsius.
Acest tip de somon nu este complet gătit. Acest lucru are ca rezultat un pește cu o culoare strălucitoare, o textură moale și o aromă puternică.
Acest tip este adesea servit cu tartine, în salate sau cu pîine prăjită. Somonul afumat la cald este pus în saramură și lăsat la afumat la temperaturi ce ating 57 de grade Celsius.
Cu alte cuvinte, somonul afumat la rece este puțin gătit, în timp ce somonul afumat la cald ar trebui să fie gătit complet atunci când este pregătit corespunzător.
Datorită riscurilor pentru sănătate ale consumului de fructe de mare insuficient gătite, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu consume somon afumat la rece.
Este ceva obișnuit să vezi diverse produse cu somon afumat la magazinele alimentare sau în meniurile restaurantelor. Uneori, aceste produse sunt ambalate în pungi sigilate.
Adesea, etichetele alimentelor indică și metoda de pregătire. Unii producători notează metoda de afumare. Dacă nu ești sigură dacă un produs a fost afumat la cald sau la rece, cel mai bine este să eviți consumare acestuia.
Care sunt efectele consumului de somon afumat în timpul sarcinii
Potrivit Healthline, o porție de 100 de grame de somon afumat oferă numeroși nutrienți benefici pentru femeile însărcinate: 117 calorii, 4 grame de grăsime, 18 grame de proteine, 0 grame de carbohidrați.
Peștele este bogat în mulți dintre nutrienții necesari creșterii și dezvoltării fetale sănătoase, cum ar fi iod și vitaminele B12 și D.
În comparație cu alte surse de proteine, peștele este bogat în acizi grași omega-3. Cu toate acestea, există și multe riscuri asociate consumului de somon afumat.
Risc ridicat de listeria
Consumul de pește crud sau insuficient gătit, cum ar fi somonul afumat la rece, poate provoca mai multe infecții virale, bacteriene și parazite.
Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile însărcinate. Ele au un risc mult mai mare de a contracta Listeria decât populația generală.
Această afecțiune poate trece direct prin placentă și poate afecta sănătatea fătului. Deși simptomele variază de la foarte ușoare la severe, boala poate provoca efecte secundare severe.
Pentru a reduce riscul, cel mai bine este să eviți peștele crud sau insuficient gătit, cum ar fi somonul afumat la rece, precum și alte surse cum ar fi mâncărurile în timpul sarcinii.
Poate provoca viermi paraziți
Consumul de somon crud sau insuficient gătit prezintă, de asemenea, un risc pentru infecțiile parazitare. Unul dintre cei mai cunoscuți paraziți care pot apărea în urma consumului de somon crud sau insuficient gătit este tenia.
Teniile pot provoca dureri de stomac, greață, diaree și scădere bruscă sau extremă în greutate. Ele pot duce, de asemenea, la deficiențe de nutrienți și blocaje intestinale.
Cea mai bună metodă de a ucide acești paraziți este să-l pregătești la o temperatură internă de 63 de grade Celsius.
Peștele este bogat în sodiu
Somonul afumat la rece sau la cald este tratat inițial în care, scriu cei de la EatingWell. În funcție de metodele specifice de preparare, 100 de grame de somon afumat porc conține cu 30% mai mult decât aportul zilnic de sodiu recomandat.
Pentru femeile însărcinate este recomandat să nu consume mai mult de 2.300 de mg de sodiu pe zi.
O dietă bogată în sodiu în timpul sarcinii este legată de riscul de hipertensiune arterială și preeclampsie, ambele având efecte secundare directe asupra mamelor și bebelușilor. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să consume alimente care nu au un conținut ridicat de sodiu.