Reclamă

Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului

Sarcina după 40 de ani implică anumite riscuri, dar poate avea și beneficii pentru sănătatea organismului tău. Te întrebi dacă este sigur pentru bebeluș să rămâi însărcinată după 40 de ani? Descoperă ce cred medicii specialiști.

O femeie care are peste 40 de ani și este însărcinată cu un bebeluș
Sarcina după 40 de ani implică anumite riscuri, dar poate avea și beneficii pentru sănătatea organismului tău / Shutterstock

A avea un copil după vârsta de 40 de ani crește riscurile pentru sănătate atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

Femeile însărcinate care au peste 40 de ani sunt mai susceptibile în a dezvolta diabet gestațional, preeclampsie sau avort spontan.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un copil, de asemenea, este expus riscului de a avea o greutate mare la naștere, anomalii genetice sau se poate naște prematur.

Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii

Vârsta de 40 de ani este considerată a fi o vârstă de sarcină cu un risc ridicat pentru sănătatea mămicii, dar și a copilului.

Cercetările au arătat că îngrijirea prenatală poate atenua unele dintre aceste riscuri. Poate fi o provocare să rămâi însărcinată la 40 de ani deoarece te naști cu o cantitate limitată de ovule.

Acestea se diminuează semnificativ după vârsta de 35 de ani, iar șansele de a rămâne însărcinată scad și ajung la 44%.

Există și alte opțiuni de a crește fertilitatea după vârsta de 40 de ani dacă vrei să-ți extinzi familia. Acestea includ: medicamente pentru fertilitate care pot ajuta la inducerea ovulației, fertilizarea in vitro, inseminarea intrauterină sau apelarea la o mamă surogat.

Reclamă

Ratele de succes ale metodelor precum FIV scad odată cu vârsta. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 41 și 42 de ani au o șansă de 12% de a obține o naștere vie cu fertilizarea in vitro, spun cei de la Health.com. Persoanele cu vârsta între 43 și 44 de ani au o șansă de 5%.

Reclamă

De ce scade fertilitatea pe măsură ce înaintăm în vârstă

Femeile se nasc cu o cantitate limitată de ovule, ceea ce înseamnă că atunci când te naști ai deja toate ovulele pe care le-ai putea deține vreodată.

Această cantitate scade considerabil după vârsta de 35 de ani, spun studiile. Fertilitatea scade până la un punct în care este puțin probabil să rămâi însărcinată după 45 de ani.

Calitatea acestor ovule scade și ea odată cu vârsta. Ovulele sunt mai susceptible la deteriorarea ADN-ului și la mutații genetice pe măsură ce înaintezi în vârstă. În plus. O sarcină după 40 de ani implică și anumite riscuri.

Care sunt riscurile sarcinii după 40 de ani

Femeile care au peste 40 de ani și sunt însărcinate se expun pe ele, dar și pe copil anumitor riscuri. Gravidele care au peste 40 de ani au un risc mai mare de complicații în urma sarcinii și a nașterii.

Aceste complicații includ diabetul gestațional, preeclampsia și avortul spontan. A rămâne însărcinată după 40 de ani poate fi dificil. Specialiștii recomandă să vizitezi un medic specialist dacă plănuiești să concepi un copil pentru a putea evalua potențialele riscuri pentru sănătate.

Persoanele însărcinate care au peste 40 de ani au mai multe șanse să fie nevoie să apeleze la cezariană pentru a putea naște.

Cezariana este o intervenție chirurgicală majoră care vine adesea cu un timp de recuperare mai lent decât nașterea naturală. Deși sunt rare, operațiile de cezariană pot crește riscul de pierdere de sânge, cheaguri sau infecții. Factorii de risc influențează și complicațiile la naștere.

Persoanele care au peste 40 de ani sunt mai puțin probabil să rămână însărcinate în mod natural. Multe femei folosesc fertilizarea in vitro pentru a face un copil după 40 de ani, dar acest lcuru poate duce la nașteri multiple.

Riscul de cezariană crește la persoanele de peste 43 de nai care folosesc fertilizarea in vitro și poartă gemeni. În plus, ovulele tale devin mai predispuse la anomalii cromozomiale pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Copiii născuți din părinți mai în vârstă de 40 de ani, de exemplu vor avea un risc mai mare de a dezvolta sindromul Down. Sindromul Down este cea mai frecventă tulburare genetică asociată cu părinții în vârstă.

Avortul și nașterea prematură pot apărea la gravidele care au peste 40 de ani

Unele studii spun că riscul de avort spontan este de peste 50% la gravidele care au peste 43 de ani. Avortul spontan reprezintă pierderea timpurie a sarcinii și apare înainte de a 20-a săptămână de sarcină.

Avortul spontan este foarte frecvent și multe persoane avortează înainte de a-și da seama că sunt însărcinate. Pierderea sarcinii poate fi traumatizantă și poate duce la efecte secundare emoționale, mentale și fizice pentru gravide.

Persoanele care sunt însărcinate și au peste 40 de ani au, de asemenea, șanse de a naște prematur. Medicina modernă poate ajuta la îmbunătățirea șanselor de viață a bebelușilor născuți prematur.

Nou-născuții care vin pe lume prematur prezintă un risc crescut de probleme de sănătate cum ar fi: problemele de respirație, paralizia cerebrală, întârzieri de dezvoltare, probleme de auz și de vedere.

O greutate la naștere mai mare decât cea normală poate duce, de asemenea, la apariția complicațiilor în timpul nașterii.

Ce beneficii are o sarcină după 40 de ani

Riscurile unei sarcini după vârsta de 40 de ani pot fi copleșitoare, dar există și o mulțime de beneficii. A avea un copil după 40 de ani poate veni cu o bucurie emoțională mai mare.

Alte beneficii includ: funcția cognitivă îmbunătățită la femeile în vârstă, longevitatea crescută și multe altele.

Cercetările arată că șansele de a rămâne însărcinată după 42 de ani în mod natural pot crește dacă ai o dietă bogată în nutrienți. În plus, un copil după 40 de ani te poate ajuta să te simți mai pregătită pentru creșterea acestuia, spun specialiștii de la Parents.com.

Reține că a fi la o vârstă cu risc crescut nu înseamnă că nu poți avea un copil perfect sănătos. Sarcina fiecărei persoane este unică.

Un copil după 40 de ani nu înseamnă că vei întâmpina automat probleme de sănătate. Poate fi o provocare să rămâi însărcinată în mod natural, dar nu este imposibil.

Este important să te consulți cu medicul tău ginecolog înainte de a lua această decizie. Există multe obiceiuri care te pot ajuta să ai o sarcină sănătoasă chiar și după 40 de ani.

Specialiștii recomandă să nu bei alcool, să nu fumezi și să nu consumi cofeină dacă vrei să crești șansele de a rămâne însărcinată după această vârstă.

O dietă bogată în nutrienți îI poate crește, de asemenea, fertilitatea. Este esențial să reduci stresul și să rămâi activă din punct de vedere fizic. 

Suplimentele, precuma cidul folic, pot ajuta la protejarea împotriva malformațiilor congenitale.

Cel mai important lucru este să discuți cu medicul tău pentru a putea evalua potențialele riscuri sau beneficii ale unei sarcini avute după vârsta de 40 de ani.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Tata se joacă jenga cu cele două fete
15 noiembrie, 06:59
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Fetiță completează vision board-ul
15 noiembrie, 06:17
Cum să creezi un vision board pentru copii
Cum să creezi un vision board pentru copii
Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov
14 noiembrie, 07:48
Singurul liceu din România în care elevii pot susține Bacalaureatul internațional. Examentul e recunoscut oriunde în lume
Singurul liceu din România în care elevii pot susține Bacalaureatul internațional. Examentul e recunoscut oriunde în lume
Geme identice se țin în brațe
14 noiembrie, 06:38
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr?
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr?
Închide