Reclamă

Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului

Sarcina după 40 de ani implică anumite riscuri, dar poate avea și beneficii pentru sănătatea organismului tău. Te întrebi dacă este sigur pentru bebeluș să rămâi însărcinată după 40 de ani? Descoperă ce cred medicii specialiști.

O femeie care are peste 40 de ani și este însărcinată cu un bebeluș
Sarcina după 40 de ani implică anumite riscuri, dar poate avea și beneficii pentru sănătatea organismului tău / Shutterstock

A avea un copil după vârsta de 40 de ani crește riscurile pentru sănătate atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

Femeile însărcinate care au peste 40 de ani sunt mai susceptibile în a dezvolta diabet gestațional, preeclampsie sau avort spontan.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un copil, de asemenea, este expus riscului de a avea o greutate mare la naștere, anomalii genetice sau se poate naște prematur.

Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii

Vârsta de 40 de ani este considerată a fi o vârstă de sarcină cu un risc ridicat pentru sănătatea mămicii, dar și a copilului.

Cercetările au arătat că îngrijirea prenatală poate atenua unele dintre aceste riscuri. Poate fi o provocare să rămâi însărcinată la 40 de ani deoarece te naști cu o cantitate limitată de ovule.

Acestea se diminuează semnificativ după vârsta de 35 de ani, iar șansele de a rămâne însărcinată scad și ajung la 44%.

Există și alte opțiuni de a crește fertilitatea după vârsta de 40 de ani dacă vrei să-ți extinzi familia. Acestea includ: medicamente pentru fertilitate care pot ajuta la inducerea ovulației, fertilizarea in vitro, inseminarea intrauterină sau apelarea la o mamă surogat.

Reclamă

Ratele de succes ale metodelor precum FIV scad odată cu vârsta. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 41 și 42 de ani au o șansă de 12% de a obține o naștere vie cu fertilizarea in vitro, spun cei de la Health.com. Persoanele cu vârsta între 43 și 44 de ani au o șansă de 5%.

Reclamă

De ce scade fertilitatea pe măsură ce înaintăm în vârstă

Femeile se nasc cu o cantitate limitată de ovule, ceea ce înseamnă că atunci când te naști ai deja toate ovulele pe care le-ai putea deține vreodată.

Această cantitate scade considerabil după vârsta de 35 de ani, spun studiile. Fertilitatea scade până la un punct în care este puțin probabil să rămâi însărcinată după 45 de ani.

Calitatea acestor ovule scade și ea odată cu vârsta. Ovulele sunt mai susceptible la deteriorarea ADN-ului și la mutații genetice pe măsură ce înaintezi în vârstă. În plus. O sarcină după 40 de ani implică și anumite riscuri.

Care sunt riscurile sarcinii după 40 de ani

Femeile care au peste 40 de ani și sunt însărcinate se expun pe ele, dar și pe copil anumitor riscuri. Gravidele care au peste 40 de ani au un risc mai mare de complicații în urma sarcinii și a nașterii.

Aceste complicații includ diabetul gestațional, preeclampsia și avortul spontan. A rămâne însărcinată după 40 de ani poate fi dificil. Specialiștii recomandă să vizitezi un medic specialist dacă plănuiești să concepi un copil pentru a putea evalua potențialele riscuri pentru sănătate.

Persoanele însărcinate care au peste 40 de ani au mai multe șanse să fie nevoie să apeleze la cezariană pentru a putea naște.

Cezariana este o intervenție chirurgicală majoră care vine adesea cu un timp de recuperare mai lent decât nașterea naturală. Deși sunt rare, operațiile de cezariană pot crește riscul de pierdere de sânge, cheaguri sau infecții. Factorii de risc influențează și complicațiile la naștere.

Persoanele care au peste 40 de ani sunt mai puțin probabil să rămână însărcinate în mod natural. Multe femei folosesc fertilizarea in vitro pentru a face un copil după 40 de ani, dar acest lcuru poate duce la nașteri multiple.

Riscul de cezariană crește la persoanele de peste 43 de nai care folosesc fertilizarea in vitro și poartă gemeni. În plus, ovulele tale devin mai predispuse la anomalii cromozomiale pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Copiii născuți din părinți mai în vârstă de 40 de ani, de exemplu vor avea un risc mai mare de a dezvolta sindromul Down. Sindromul Down este cea mai frecventă tulburare genetică asociată cu părinții în vârstă.

Avortul și nașterea prematură pot apărea la gravidele care au peste 40 de ani

Unele studii spun că riscul de avort spontan este de peste 50% la gravidele care au peste 43 de ani. Avortul spontan reprezintă pierderea timpurie a sarcinii și apare înainte de a 20-a săptămână de sarcină.

Avortul spontan este foarte frecvent și multe persoane avortează înainte de a-și da seama că sunt însărcinate. Pierderea sarcinii poate fi traumatizantă și poate duce la efecte secundare emoționale, mentale și fizice pentru gravide.

Persoanele care sunt însărcinate și au peste 40 de ani au, de asemenea, șanse de a naște prematur. Medicina modernă poate ajuta la îmbunătățirea șanselor de viață a bebelușilor născuți prematur.

Nou-născuții care vin pe lume prematur prezintă un risc crescut de probleme de sănătate cum ar fi: problemele de respirație, paralizia cerebrală, întârzieri de dezvoltare, probleme de auz și de vedere.

O greutate la naștere mai mare decât cea normală poate duce, de asemenea, la apariția complicațiilor în timpul nașterii.

Ce beneficii are o sarcină după 40 de ani

Riscurile unei sarcini după vârsta de 40 de ani pot fi copleșitoare, dar există și o mulțime de beneficii. A avea un copil după 40 de ani poate veni cu o bucurie emoțională mai mare.

Alte beneficii includ: funcția cognitivă îmbunătățită la femeile în vârstă, longevitatea crescută și multe altele.

Cercetările arată că șansele de a rămâne însărcinată după 42 de ani în mod natural pot crește dacă ai o dietă bogată în nutrienți. În plus, un copil după 40 de ani te poate ajuta să te simți mai pregătită pentru creșterea acestuia, spun specialiștii de la Parents.com.

Reține că a fi la o vârstă cu risc crescut nu înseamnă că nu poți avea un copil perfect sănătos. Sarcina fiecărei persoane este unică.

Un copil după 40 de ani nu înseamnă că vei întâmpina automat probleme de sănătate. Poate fi o provocare să rămâi însărcinată în mod natural, dar nu este imposibil.

Este important să te consulți cu medicul tău ginecolog înainte de a lua această decizie. Există multe obiceiuri care te pot ajuta să ai o sarcină sănătoasă chiar și după 40 de ani.

Specialiștii recomandă să nu bei alcool, să nu fumezi și să nu consumi cofeină dacă vrei să crești șansele de a rămâne însărcinată după această vârstă.

O dietă bogată în nutrienți îI poate crește, de asemenea, fertilitatea. Este esențial să reduci stresul și să rămâi activă din punct de vedere fizic. 

Suplimentele, precuma cidul folic, pot ajuta la protejarea împotriva malformațiilor congenitale.

Cel mai important lucru este să discuți cu medicul tău pentru a putea evalua potențialele riscuri sau beneficii ale unei sarcini avute după vârsta de 40 de ani.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide