Reclamă

Crustele de lapte la bebeluși. Ce sunt și cum poți să le tratezi

Crustele de lapte la bebeluși reprezintă o afecțiune frecventă a pielii scalpului acestora. Crustele se prezintă asemenea unor pete groase, galben-maronii. Deși nu au nicio legătură cu faptul că bebelușul este hrănit cu lapte, se numesc așa pentru că pielea afectată poate fi simțită ca o crustă, care se desprinde în bucăți, ca niște fulgi mici, asemănători mătreții.

Publicat: 9 ianuarie 2024, 08:11
Bebeluș întins pe pat îmbrăcat în body alb, iar mâna mamei este o perie cu care îl piaptănă
Crustele de lapte la bebeluși reprezintă, de fapt, dermatita seboreică infantilă și, uneori, e confundată cu dermatita atopică / Shutterstock

Chiar dacă crustele de lapte sunt complet inofensive și nu sunt contagioase, mulți părinți încearcă să le îndepărteze, mai mult pentru că au un aspect neplăcut.

Semnele și simptomele crustelor de lapte la bebeluși

Crustele de lapte la bebeluși reprezintă, de fapt, dermatita seboreică infantilă și uneori e confundată cu o altă afecțiune a pielii, numită dermatita atopică, spune webmd.com. Spre deosebire de dermatita atopică, care provoacă mâncărime puternică, crustele de lapte nu dau acest disconfort. Cele mai comune semne includ :

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Pielea de pe scalpul bebelușului poate avea un aspect gras. În plus, poți observa prezența crustelor albe sau galbene, care, în timp, se pot desprinde.
  • Chiar și culoarea pielii ar putea avea culoarea modificată. Deși nu există prurit, pielea se poate înroși și ai putea crede că deranjează.
  • În general, părul bebelușului e destul de rar și ar putea să-l piardă pe tot zona în care are crustele. Acesta va crește înapoi după ce crustele de lapte dispar.  
  • Crustele de lapte ar putea apărea și în alte zone ale corpului, cum ar fi pe față, în spatele urechilor, în zona scutecului și la subsuori.
Reclamă

Cauzele apariției crustelor de lapte la bebeluși

Deși nu se cunoaște exact cauza apariției crustelor de lapte, se pare că unul dintre factori ar fi prezența hormonilor mamei, care trec la bebeluș înainte de naștere.  Acești hormoni pot stimula o producție prea mare de sebum în glandele sebacee și foliculii de păr.

Reclamă

Specialiștii mai spun că un alt factor ar putea fi prezența ciupercii Malassezia, care se dezvoltă în sebum, împreună cu bacteriile.

Cum să tratezi crustele de lapte la bebeluși

În principiu, crustele de lapte dispar de la sine după câteva luni. Deși nu se impune un tratament, există câteva lucruri pe care le poți face acasă. tratamentul nu este necesar, există măsuri pe care le puteți lua acasă pentru a ajuta la slăbirea și îndepărtarea scuamelor. Pentru a trata crustele de lapte acasă, aad.org recomandă:

Spălă mai des părul bebelușului

Este indicat să îl speli pe cap la aproximativ 2-3 zile, cu un șampon cu o formulă blândă. Asta ar putea ajuta la înmuierea scuamelor și la reducerea crustelor. În anumite cazuri, medicul poate recomanda ceva special, mai puternic.  Dacă bebelușul are eczeme sau o altă afecțiune a pielii, discută cu medicul despre frecvența cu care să-l speli.  

Folosește ulei și masează scalpul

Înainte de a șampona scalpul, folosește un ulei pentru bebeluși, care ajută la înmuierea crustelor și le va ajuta să de desprindă mai ușor. Apoi, aplică șamponul, în timp ce masezi crustele cu degetele. De asemenea, poți folosi, în timpul băii, o perie pentru bebeluși, cu perii moi. Nu încerca să tragi de cruste pentru că ai putea  provoca o infecție.

Mergi la dermatolog

Dacă este vorba de o erupție severă care se extinde dincolo de păr, iar bebelușul prezintă mâncărime sau pare că îl doare zona și îi cade părul foarte tare, mergi cu el la medic pentru a-i prescrie un tratament personalizat.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea......
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Cele mai noi
Un copil care stă în scaunul de mașină, pe bancheta din spate
08:01
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
Femeie însărcinată internată în spital cu complicații
07:10
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Băiat stă pe podea cu picioarele pe bibliotecă și citește
07:10
Cum îl motivezi pe copil să citească
Cum îl motivezi pe copil să citească
Mama lucrează pe laptop, iar copilul se uită la televizor
3 martie, 08:14
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
3 martie, 06:17
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
2 martie, 07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Închide