Chiar dacă crustele de lapte sunt complet inofensive și nu sunt contagioase, mulți părinți încearcă să le îndepărteze, mai mult pentru că au un aspect neplăcut.
Semnele și simptomele crustelor de lapte la bebeluși
Crustele de lapte la bebeluși reprezintă, de fapt, dermatita seboreică infantilă și uneori e confundată cu o altă afecțiune a pielii, numită dermatita atopică, spune webmd.com. Spre deosebire de dermatita atopică, care provoacă mâncărime puternică, crustele de lapte nu dau acest disconfort. Cele mai comune semne includ :
- Pielea de pe scalpul bebelușului poate avea un aspect gras. În plus, poți observa prezența crustelor albe sau galbene, care, în timp, se pot desprinde.
- Chiar și culoarea pielii ar putea avea culoarea modificată. Deși nu există prurit, pielea se poate înroși și ai putea crede că deranjează.
- În general, părul bebelușului e destul de rar și ar putea să-l piardă pe tot zona în care are crustele. Acesta va crește înapoi după ce crustele de lapte dispar.
- Crustele de lapte ar putea apărea și în alte zone ale corpului, cum ar fi pe față, în spatele urechilor, în zona scutecului și la subsuori.
Cauzele apariției crustelor de lapte la bebeluși
Deși nu se cunoaște exact cauza apariției crustelor de lapte, se pare că unul dintre factori ar fi prezența hormonilor mamei, care trec la bebeluș înainte de naștere. Acești hormoni pot stimula o producție prea mare de sebum în glandele sebacee și foliculii de păr.
Specialiștii mai spun că un alt factor ar putea fi prezența ciupercii Malassezia, care se dezvoltă în sebum, împreună cu bacteriile.
Cum să tratezi crustele de lapte la bebeluși
În principiu, crustele de lapte dispar de la sine după câteva luni. Deși nu se impune un tratament, există câteva lucruri pe care le poți face acasă. tratamentul nu este necesar, există măsuri pe care le puteți lua acasă pentru a ajuta la slăbirea și îndepărtarea scuamelor. Pentru a trata crustele de lapte acasă, aad.org recomandă:
Spălă mai des părul bebelușului
Este indicat să îl speli pe cap la aproximativ 2-3 zile, cu un șampon cu o formulă blândă. Asta ar putea ajuta la înmuierea scuamelor și la reducerea crustelor. În anumite cazuri, medicul poate recomanda ceva special, mai puternic. Dacă bebelușul are eczeme sau o altă afecțiune a pielii, discută cu medicul despre frecvența cu care să-l speli.
Folosește ulei și masează scalpul
Înainte de a șampona scalpul, folosește un ulei pentru bebeluși, care ajută la înmuierea crustelor și le va ajuta să de desprindă mai ușor. Apoi, aplică șamponul, în timp ce masezi crustele cu degetele. De asemenea, poți folosi, în timpul băii, o perie pentru bebeluși, cu perii moi. Nu încerca să tragi de cruste pentru că ai putea provoca o infecție.
Mergi la dermatolog
Dacă este vorba de o erupție severă care se extinde dincolo de păr, iar bebelușul prezintă mâncărime sau pare că îl doare zona și îi cade părul foarte tare, mergi cu el la medic pentru a-i prescrie un tratament personalizat.