Medicii spun că unui bebeluș i se poate pune diagnosticul de constipație dacă scaunul este tare și uscat și dacă are dificultăți în a-și face nevoile. În principiu, un bebeluș poate avea scaune tari dacă este alăptat la sân, dar și dacă este hrănit cu lapte formulă. În general, constipația apare în momentul în care se face trecerea de la formulă sau laptele matern la alimentele solide.
Potrivit studiilor și cercetărilor, unii nou-născuți au scaune după fiecare masă. În timp ce alții, își pot face nevoile doar o dată la câteva zile. Atâta timp cât bebelușul este vioi, vesel și se hrănește adecvat, frecvența scaunelor poate varia. Dar, deși numărul scaunelor nu este neapărat un simptom, dacă bebelușul pare să aibă dureri când încearcă să-și facă nevoile sau dacă scaunul este tare și uscat, atunci ar trebui să iei măsuri de prevenție. În cazul în care situația persistă, cel mai bine ar fi să vorbești cu medicul pediatru.
Cele mai bune remedii pentru constipația bebelușului
Atâta timp cât constipația nu este însoțită și de alte simptome precum febră, vărsături sau prezența sângelui în scaun, poți trata problema acasă. Iar printre cele mai bune remedii pentru constipația bebelușului se numără și următoarele.
Hidratarea adecvată
Hidratarea corespunzătoare poate ajuta la înmuierea scaunului și la facilitarea eliminării acestuia. Așadar, asigură-te că bebelușul consumă suficiente lichide. Dacă are sub șase luni și este alăptat, oferă-i sânul ori de câte ori vrea. Dacă este hrănit cu lapte formulă, poți suplimenta cu câteva lingurițe de apă. În cazul în care bebelușul are peste șase luni, atunci introducerea apei în rutina zilnică este esențială. Pune-i o sticlă la îndemână și lasă-l să bea ori de câte ori simte nevoia.
Consumul de alimente bogate în fibre
Alimentele bogate în fibre ajută la îmbunătățirea digestiei. Astfel, îi poți oferi bebelușului mai mare de șase luni fructe precum mere, pere sau prune. De asemenea, îi poți introduce în meniu morcovi și spanac. Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul sau pâinea integrală, pot ajuta și la menținerea unui sistem digestiv sănătos. În cazul în care bebelușul are sub șase luni și este alăptat la sân, poți începe tu să mănânci aceste alimente.
Exercițiile fizice
Și în cazul bebelușilor, ca și în cel al adulților, exercițiile fizice îmbunătățesc tranzitul intestinal. Așadar, zilnic, fă exerciții cu bebelușul. În timp ce bebelușul stă întins pe spate, îi poți mișca ușor picioarele. De asemenea, îi poți duce genunchii cât mai aproape de piept sau poți face exerciții gen bicicleta. Din aceeași poziție, îl poți ridica de mâini, pentru a se ridica în șezut. Dacă bebelușul merge de-a bușilea sau se ridică în picioare, îl poți încuraja să stea cât mai mult în astfel de poziții.
Băile calde
O baie caldă poate relaxa mușchii abdominali ai bebelușului și îl poate ajuta să nu se mai încordeze. De asemenea, poate ameliora o parte din disconfortul legat de constipație.
Masajul
Un masaj ușor poate ajuta la ameliorarea constipației. Nu trebuie neapărat să fii specialistă în masaj. E de ajuns să-i masezi ușor, cu palmele, burtica . Folosește mișcări circulare. Aceleași mișcări le poți face și pe spatele micuțului, mai ales dacă preferă să stea pe burtică.
Nu uita că orice simptom asociat cu constipația, în special la bebelușii mai mici de trei luni, trebuie investigat.