Reclamă

Cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  

Pe măsură ce cresc, copiii trebuie să învețe să se ocupe singuri de igiena personală. Pe lângă spălarea corpului și a dinților, aceștia trebuie să învețe cum să-și spele părul. Îngrijirea părului copiilor începe cu învățarea modului de a-l spăla, fără a-l deteriora. Pentru a descoperi cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință, urmează acești pași, care-l ajută să dezvolte obiceiuri sănătoase.

Fetiță, care stă într-o cadă albă, în baie, și se spală singură pe cap, își ține mâinile în părul cu spumă de la șampon, ilustrând cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  
Învățându-ți copiii cum să aibă grijă de părul lor când sunt mici, îi va ajuta să mențină obiceiuri de îngrijire sănătoase, pe măsură ce cresc / Shutterstock

Momentul în care va trebui să-ți înveți copiii să se spele pe cap ar putea veni mai repede decât te aștepți. Acest se întâmplă atunci când copilul se află într-o etapă în care caută să fie cât mai independent.

Cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  

Când consideri că cei mici au crescut suficient de mult pentru a-i învăța să se spele pe cap, arată-le pas cu pas cum să o facă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Se udă părul și scalpul. Poți face acest lucru turnând apă caldă pe cap sau scufundând capul copilului în apă, lăsându-l pe spate. Unii copii urăsc cu desăvârșire această parte, așa că fii blândă și pregătește-ți un prosop pentru a le usca ochii.
 • Pune șamponul în mâna copilului. Majoritatea copiilor au nevoie doar de o picătură de șampon. Pune această cantitate în palmă, astfel încât să poată vedea de câtă au nevoie. Primele dăți când îi lași să se spele singuri pe păr, poate ar fi bine să verifici cantitatea de șampon, pentru a te asigura că nu folosesc prea mult sau prea puțin.
 • Arată-i copilului cum să își maseze scalpul cu șampon. De fapt, șamponul este menit să curețe scalpul, nu neapărat părul. Unii copii ar putea să nu reușească să acopere întreg scalpul cu șampon și ar putea avea nevoie de tine să le arăți cum să facă acest lucru.
 • Clătește părul pentru a îndepărta șamponul și murdăria. Pentru unii copii, cea mai grea parte a spălării propriului păr poate fi clătirea. Arată-le cum să folosească apa pentru a scoate spuma. La primele câteva spălări, poate ar fi bine să verifici dacă nu cumva a mai rămas săpun.
 • Acoperă părul cu un prosop. După ce copilul își spală părul, ajută-l să folosească un prosop care să absoarbă apa din el. Totuși, încearcă să eviți să freci prosopul de păr, deoarece acest lucru poate provoca ruperea.

Dacă ai o fetiță și are păpuși, ai putea să o pui să exerseze pe acestea de câteva ori, înainte de a o lăsa să se spele singură pe păr.

Reclamă

Cum să speli părul unui copil de vârstă mică, fără să plângă

Bineînțeles, nu trebuie să te grăbești să-ți înveți copilul să se spele singur pe păr dacă nu este pregătit. Copiii de vârstă mică mici pot fi destul de capricioși. S-ar putea să le placă să își spele părul într-o zi și în următoarea zi să nu le mai placă. Dacă sunt obosiți sau morocănoși, spălatul părului ar putea deveni o experiență destul de neplăcută.

S-ar putea să fie imposibil să le speli părul fără să plângă deloc, dar dacă-ți păstrezi calmul, ești blândă și încerci să faci lucrurile distractive, va fi mai ușor. Încearcă câteva dintre aceste metode pentru a face spălarea părului mai relaxantă și mai distractivă:

 • Cântă melodii amuzante.
 • Folosește o jucărie distractivă sau o găletușă pentru a clăti părul copilului.
 • Oferă-i copilului tău lucruri cu care să se joace, cum ar fi jucării sau culori de baie.
 • Folosește o oglindă și fă forme amuzante cu părul lor plin de spumă.
 • Joacă un joc caraghios.
Reclamă

Unele produse, cum ar fi cupele de clătire a șamponului și scuturile pentru șampon, ajută la păstrarea apei departe de ochii copilului, atunci când îi clătești părul. Șampoanele listate ca fiind „fără lacrimi“ sunt special concepute pentru a nu ustura sau răni ochii copilului.

Cât de des trebuie spălat părul copilului

Frecvența de spălare a părului copilul depinde de mai mulți factori, inclusiv:

 • Vârsta. Copiii de vârstă mică au nevoie de mai puține spălări decât copiii mai mari. Copiii care ajung la pubertate trebuie să crească frecvența de spălare a părului.
 • Activitatea. Copiii care fac atletism sau petrec mult timp afară vor trebui să-și spele părul mai des.
 • Clima și vremea. De asemenea, copiii din climatele mai uscate s-ar putea să nu aibă nevoie să se spele pe cap la fel de des ca și cei din climatele mai umede. În plus, vremea mai uscată, de iarnă, poate permite să reduci frecvența cu care copilul își spală părul.
 • Tipul de păr. Tipul de păr al copilului poate juca un rol important în ceea ce privește frecvența cu care trebuie spălat. Copiii cu părul uscat sau creț nu au nevoie să se spele pe cap la fel de des ca și copiii cu părul gras sau drept.

Iată câteva intervale potențiale:

La fiecare 7-10 zile. Copiii care trebuie să se spele pe cap cel mult o dată la 7-10 zile pot include copii cu părul uscat, creț sau afro-american. Aceasta include copiii care au extensii sau împletituri.

O dată sau de două ori pe săptămână. Copiii cu vârsta de până la 11 ani au adesea nevoie să se spele pe cap doar o dată sau de două ori pe săptămână.

O dată la două zile sau zilnic. Copiii care ar trebui să-și spele părul de mai multe ori pe săptămână includ:

 • Copii cu vârsta de 12 ani și peste.
 • Copii mai mici de 12 ani, care au început pubertatea.
 • Copii cu părul gras sau drept.
 • Copii care fac sport, care se joacă afară sau înoată.

Cum să gestionezi mătreața copiilor

Mătreața este o afecțiune foarte frecventă, în care pielea în exces se desprinde de pe scalp. Adesea este cauzată de o afecțiune a pielii numită dermatită seboreică. Dermatita seboreică este aceeași afecțiune care cauzează crustele de lapte la sugari.

Nu este clar ce cauzează dermatita seboreică, dar nu este contagioasă. Aceasta ar putea fi agravată de factori precum stresul, boli autoimune și chiar schimbările de vreme. Dermatita seboreică nu este periculoasă pentru sănătatea copilului, dar poate fi iritantă și inestetică. Pentru a gestiona mătreața copilului ar trebui să ții cont de următoarele lucruri:

 • Periază părul înainte de spălare, pentru a ajuta la desprinderea crustelor.
 • Folosește zilnic un șampon delicat, până când crustele dispar.
 • Dacă scalpul copilului este roșu și iritat sau dacă are crustele uleioase, utilizează un șampon antimătreață cu sulfură de seleniu. Verifică instrucțiunile, deoarece, de multe ori, este necesar ca acest tip de șampon să fie  lăsat să stea câteva minute, înainte de a clăti părul.

Dacă șamponul medicinal nu funcționează, consultă medicul pediatru.

Stabilirea unor obiceiuri sănătoase de îngrijire a părului

Învățându-ți copiii cum să aibă grijă de părul lor când sunt mici, îi va ajuta să mențină obiceiuri de îngrijire sănătoase, pe măsură ce cresc. Sfaturile specifice de îngrijire a părului de care are nevoie copilul tău vor depinde de tipul lor de păr. Însă, câteva dintre acestea sunt generale și includ:

 • Folosește un pieptene cu dinți distanțați, pentru a pieptăna părul ud.
 • Evită ca împletiturile și cozile să fie prea strânse.
 • Folosește bentițe din cauciuc, doar dacă au o protecție pe partea cu părul, pentru a preveni agățarea și ruperea firelor.
 • Dacă este necesar să folosești uscătorul de păr, optează pentru o treaptă joasă de căldură.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Bogdan Pascu și Laura Cosoi, împreună, la DePărinți.ro
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Bogdan Pascu este medic specialist endocrinologie pediatrică și a fost invitatul din episodul cu numărul zece DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. În cei zece ani de experiență în endocrinologie a acumulat o vastă experiență în......
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță cu bentiță pe cap care pozează pe un fundal violet alături de un coșuleț din răchită
19 iulie, 07:21
Cele mai populare nume de copii în 2024. Ce alegeri au făcut părinții în primele luni ale anului
Cele mai populare nume de copii în 2024. Ce alegeri au făcut părinții în primele luni ale anului
Copii care se joacă cu furtunul cu apă
18 iulie, 07:50
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Cum îl ajuți pe copil să-și dezvolte abilitățile motorii. Jocurile pe care cei mici le vor adora
Bebeluș hrănit cu lapte formulă
18 iulie, 07:43
Ce este sistemul de nutriție suplimentară și cum se utilizează în timpul alăptării
Ce este sistemul de nutriție suplimentară și cum se utilizează în timpul alăptării
O femeie care își alăptează nou născutul
17 iulie, 08:32
Ce este cluster feeding și cum să faci față acestui proces de hrănire al bebelușului
Ce este cluster feeding și cum să faci față acestui proces de hrănire al bebelușului
O femeie care plânge lângă patul în care se află bebelușul ei
17 iulie, 06:39
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
O femeie care își alăptează bebelușul
16 iulie, 08:16
Ce este perla de lapte: de ce apare și ce poți face pentru a remedia situația
Ce este perla de lapte: de ce apare și ce poți face pentru a remedia situația
Închide