Reclamă

Cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  

Pe măsură ce cresc, copiii trebuie să învețe să se ocupe singuri de igiena personală. Pe lângă spălarea corpului și a dinților, aceștia trebuie să învețe cum să-și spele părul. Îngrijirea părului copiilor începe cu învățarea modului de a-l spăla, fără a-l deteriora. Pentru a descoperi cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință, urmează acești pași, care-l ajută să dezvolte obiceiuri sănătoase.

Fetiță, care stă într-o cadă albă, în baie, și se spală singură pe cap, își ține mâinile în părul cu spumă de la șampon, ilustrând cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  
Învățându-ți copiii cum să aibă grijă de părul lor când sunt mici, îi va ajuta să mențină obiceiuri de îngrijire sănătoase, pe măsură ce cresc / Shutterstock

Momentul în care va trebui să-ți înveți copiii să se spele pe cap ar putea veni mai repede decât te aștepți. Acest se întâmplă atunci când copilul se află într-o etapă în care caută să fie cât mai independent.

Cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  

Când consideri că cei mici au crescut suficient de mult pentru a-i învăța să se spele pe cap, arată-le pas cu pas cum să o facă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Se udă părul și scalpul. Poți face acest lucru turnând apă caldă pe cap sau scufundând capul copilului în apă, lăsându-l pe spate. Unii copii urăsc cu desăvârșire această parte, așa că fii blândă și pregătește-ți un prosop pentru a le usca ochii.
 • Pune șamponul în mâna copilului. Majoritatea copiilor au nevoie doar de o picătură de șampon. Pune această cantitate în palmă, astfel încât să poată vedea de câtă au nevoie. Primele dăți când îi lași să se spele singuri pe păr, poate ar fi bine să verifici cantitatea de șampon, pentru a te asigura că nu folosesc prea mult sau prea puțin.
 • Arată-i copilului cum să își maseze scalpul cu șampon. De fapt, șamponul este menit să curețe scalpul, nu neapărat părul. Unii copii ar putea să nu reușească să acopere întreg scalpul cu șampon și ar putea avea nevoie de tine să le arăți cum să facă acest lucru.
 • Clătește părul pentru a îndepărta șamponul și murdăria. Pentru unii copii, cea mai grea parte a spălării propriului păr poate fi clătirea. Arată-le cum să folosească apa pentru a scoate spuma. La primele câteva spălări, poate ar fi bine să verifici dacă nu cumva a mai rămas săpun.
 • Acoperă părul cu un prosop. După ce copilul își spală părul, ajută-l să folosească un prosop care să absoarbă apa din el. Totuși, încearcă să eviți să freci prosopul de păr, deoarece acest lucru poate provoca ruperea.

Dacă ai o fetiță și are păpuși, ai putea să o pui să exerseze pe acestea de câteva ori, înainte de a o lăsa să se spele singură pe păr.

Reclamă

Cum să speli părul unui copil de vârstă mică, fără să plângă

Bineînțeles, nu trebuie să te grăbești să-ți înveți copilul să se spele singur pe păr dacă nu este pregătit. Copiii de vârstă mică mici pot fi destul de capricioși. S-ar putea să le placă să își spele părul într-o zi și în următoarea zi să nu le mai placă. Dacă sunt obosiți sau morocănoși, spălatul părului ar putea deveni o experiență destul de neplăcută.

S-ar putea să fie imposibil să le speli părul fără să plângă deloc, dar dacă-ți păstrezi calmul, ești blândă și încerci să faci lucrurile distractive, va fi mai ușor. Încearcă câteva dintre aceste metode pentru a face spălarea părului mai relaxantă și mai distractivă:

 • Cântă melodii amuzante.
 • Folosește o jucărie distractivă sau o găletușă pentru a clăti părul copilului.
 • Oferă-i copilului tău lucruri cu care să se joace, cum ar fi jucării sau culori de baie.
 • Folosește o oglindă și fă forme amuzante cu părul lor plin de spumă.
 • Joacă un joc caraghios.
Reclamă

Unele produse, cum ar fi cupele de clătire a șamponului și scuturile pentru șampon, ajută la păstrarea apei departe de ochii copilului, atunci când îi clătești părul. Șampoanele listate ca fiind „fără lacrimi“ sunt special concepute pentru a nu ustura sau răni ochii copilului.

Cât de des trebuie spălat părul copilului

Frecvența de spălare a părului copilul depinde de mai mulți factori, inclusiv:

 • Vârsta. Copiii de vârstă mică au nevoie de mai puține spălări decât copiii mai mari. Copiii care ajung la pubertate trebuie să crească frecvența de spălare a părului.
 • Activitatea. Copiii care fac atletism sau petrec mult timp afară vor trebui să-și spele părul mai des.
 • Clima și vremea. De asemenea, copiii din climatele mai uscate s-ar putea să nu aibă nevoie să se spele pe cap la fel de des ca și cei din climatele mai umede. În plus, vremea mai uscată, de iarnă, poate permite să reduci frecvența cu care copilul își spală părul.
 • Tipul de păr. Tipul de păr al copilului poate juca un rol important în ceea ce privește frecvența cu care trebuie spălat. Copiii cu părul uscat sau creț nu au nevoie să se spele pe cap la fel de des ca și copiii cu părul gras sau drept.

Iată câteva intervale potențiale:

La fiecare 7-10 zile. Copiii care trebuie să se spele pe cap cel mult o dată la 7-10 zile pot include copii cu părul uscat, creț sau afro-american. Aceasta include copiii care au extensii sau împletituri.

O dată sau de două ori pe săptămână. Copiii cu vârsta de până la 11 ani au adesea nevoie să se spele pe cap doar o dată sau de două ori pe săptămână.

O dată la două zile sau zilnic. Copiii care ar trebui să-și spele părul de mai multe ori pe săptămână includ:

 • Copii cu vârsta de 12 ani și peste.
 • Copii mai mici de 12 ani, care au început pubertatea.
 • Copii cu părul gras sau drept.
 • Copii care fac sport, care se joacă afară sau înoată.

Cum să gestionezi mătreața copiilor

Mătreața este o afecțiune foarte frecventă, în care pielea în exces se desprinde de pe scalp. Adesea este cauzată de o afecțiune a pielii numită dermatită seboreică. Dermatita seboreică este aceeași afecțiune care cauzează crustele de lapte la sugari.

Nu este clar ce cauzează dermatita seboreică, dar nu este contagioasă. Aceasta ar putea fi agravată de factori precum stresul, boli autoimune și chiar schimbările de vreme. Dermatita seboreică nu este periculoasă pentru sănătatea copilului, dar poate fi iritantă și inestetică. Pentru a gestiona mătreața copilului ar trebui să ții cont de următoarele lucruri:

 • Periază părul înainte de spălare, pentru a ajuta la desprinderea crustelor.
 • Folosește zilnic un șampon delicat, până când crustele dispar.
 • Dacă scalpul copilului este roșu și iritat sau dacă are crustele uleioase, utilizează un șampon antimătreață cu sulfură de seleniu. Verifică instrucțiunile, deoarece, de multe ori, este necesar ca acest tip de șampon să fie  lăsat să stea câteva minute, înainte de a clăti părul.

Dacă șamponul medicinal nu funcționează, consultă medicul pediatru.

Stabilirea unor obiceiuri sănătoase de îngrijire a părului

Învățându-ți copiii cum să aibă grijă de părul lor când sunt mici, îi va ajuta să mențină obiceiuri de îngrijire sănătoase, pe măsură ce cresc. Sfaturile specifice de îngrijire a părului de care are nevoie copilul tău vor depinde de tipul lor de păr. Însă, câteva dintre acestea sunt generale și includ:

 • Folosește un pieptene cu dinți distanțați, pentru a pieptăna părul ud.
 • Evită ca împletiturile și cozile să fie prea strânse.
 • Folosește bentițe din cauciuc, doar dacă au o protecție pe partea cu părul, pentru a preveni agățarea și ruperea firelor.
 • Dacă este necesar să folosești uscătorul de păr, optează pentru o treaptă joasă de căldură.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
O mamă care își ține bebelușul în brațe
16 aprilie, 07:09
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
16 aprilie, 07:00
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Închide