Reclamă

Cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  

Pe măsură ce cresc, copiii trebuie să învețe să se ocupe singuri de igiena personală. Pe lângă spălarea corpului și a dinților, aceștia trebuie să învețe cum să-și spele părul. Îngrijirea părului copiilor începe cu învățarea modului de a-l spăla, fără a-l deteriora. Pentru a descoperi cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință, urmează acești pași, care-l ajută să dezvolte obiceiuri sănătoase.

Fetiță, care stă într-o cadă albă, în baie, și se spală singură pe cap, își ține mâinile în părul cu spumă de la șampon, ilustrând cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  
Învățându-ți copiii cum să aibă grijă de părul lor când sunt mici, îi va ajuta să mențină obiceiuri de îngrijire sănătoase, pe măsură ce cresc / Shutterstock

Momentul în care va trebui să-ți înveți copiii să se spele pe cap ar putea veni mai repede decât te aștepți. Acest se întâmplă atunci când copilul se află într-o etapă în care caută să fie cât mai independent.

Cum să înveți copiii să-și spele părul cu ușurință  

Când consideri că cei mici au crescut suficient de mult pentru a-i învăța să se spele pe cap, arată-le pas cu pas cum să o facă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Se udă părul și scalpul. Poți face acest lucru turnând apă caldă pe cap sau scufundând capul copilului în apă, lăsându-l pe spate. Unii copii urăsc cu desăvârșire această parte, așa că fii blândă și pregătește-ți un prosop pentru a le usca ochii.
 • Pune șamponul în mâna copilului. Majoritatea copiilor au nevoie doar de o picătură de șampon. Pune această cantitate în palmă, astfel încât să poată vedea de câtă au nevoie. Primele dăți când îi lași să se spele singuri pe păr, poate ar fi bine să verifici cantitatea de șampon, pentru a te asigura că nu folosesc prea mult sau prea puțin.
 • Arată-i copilului cum să își maseze scalpul cu șampon. De fapt, șamponul este menit să curețe scalpul, nu neapărat părul. Unii copii ar putea să nu reușească să acopere întreg scalpul cu șampon și ar putea avea nevoie de tine să le arăți cum să facă acest lucru.
 • Clătește părul pentru a îndepărta șamponul și murdăria. Pentru unii copii, cea mai grea parte a spălării propriului păr poate fi clătirea. Arată-le cum să folosească apa pentru a scoate spuma. La primele câteva spălări, poate ar fi bine să verifici dacă nu cumva a mai rămas săpun.
 • Acoperă părul cu un prosop. După ce copilul își spală părul, ajută-l să folosească un prosop care să absoarbă apa din el. Totuși, încearcă să eviți să freci prosopul de păr, deoarece acest lucru poate provoca ruperea.

Dacă ai o fetiță și are păpuși, ai putea să o pui să exerseze pe acestea de câteva ori, înainte de a o lăsa să se spele singură pe păr.

Reclamă

Cum să speli părul unui copil de vârstă mică, fără să plângă

Bineînțeles, nu trebuie să te grăbești să-ți înveți copilul să se spele singur pe păr dacă nu este pregătit. Copiii de vârstă mică mici pot fi destul de capricioși. S-ar putea să le placă să își spele părul într-o zi și în următoarea zi să nu le mai placă. Dacă sunt obosiți sau morocănoși, spălatul părului ar putea deveni o experiență destul de neplăcută.

S-ar putea să fie imposibil să le speli părul fără să plângă deloc, dar dacă-ți păstrezi calmul, ești blândă și încerci să faci lucrurile distractive, va fi mai ușor. Încearcă câteva dintre aceste metode pentru a face spălarea părului mai relaxantă și mai distractivă:

 • Cântă melodii amuzante.
 • Folosește o jucărie distractivă sau o găletușă pentru a clăti părul copilului.
 • Oferă-i copilului tău lucruri cu care să se joace, cum ar fi jucării sau culori de baie.
 • Folosește o oglindă și fă forme amuzante cu părul lor plin de spumă.
 • Joacă un joc caraghios.
Reclamă

Unele produse, cum ar fi cupele de clătire a șamponului și scuturile pentru șampon, ajută la păstrarea apei departe de ochii copilului, atunci când îi clătești părul. Șampoanele listate ca fiind „fără lacrimi“ sunt special concepute pentru a nu ustura sau răni ochii copilului.

Cât de des trebuie spălat părul copilului

Frecvența de spălare a părului copilul depinde de mai mulți factori, inclusiv:

 • Vârsta. Copiii de vârstă mică au nevoie de mai puține spălări decât copiii mai mari. Copiii care ajung la pubertate trebuie să crească frecvența de spălare a părului.
 • Activitatea. Copiii care fac atletism sau petrec mult timp afară vor trebui să-și spele părul mai des.
 • Clima și vremea. De asemenea, copiii din climatele mai uscate s-ar putea să nu aibă nevoie să se spele pe cap la fel de des ca și cei din climatele mai umede. În plus, vremea mai uscată, de iarnă, poate permite să reduci frecvența cu care copilul își spală părul.
 • Tipul de păr. Tipul de păr al copilului poate juca un rol important în ceea ce privește frecvența cu care trebuie spălat. Copiii cu părul uscat sau creț nu au nevoie să se spele pe cap la fel de des ca și copiii cu părul gras sau drept.

Iată câteva intervale potențiale:

La fiecare 7-10 zile. Copiii care trebuie să se spele pe cap cel mult o dată la 7-10 zile pot include copii cu părul uscat, creț sau afro-american. Aceasta include copiii care au extensii sau împletituri.

O dată sau de două ori pe săptămână. Copiii cu vârsta de până la 11 ani au adesea nevoie să se spele pe cap doar o dată sau de două ori pe săptămână.

O dată la două zile sau zilnic. Copiii care ar trebui să-și spele părul de mai multe ori pe săptămână includ:

 • Copii cu vârsta de 12 ani și peste.
 • Copii mai mici de 12 ani, care au început pubertatea.
 • Copii cu părul gras sau drept.
 • Copii care fac sport, care se joacă afară sau înoată.

Cum să gestionezi mătreața copiilor

Mătreața este o afecțiune foarte frecventă, în care pielea în exces se desprinde de pe scalp. Adesea este cauzată de o afecțiune a pielii numită dermatită seboreică. Dermatita seboreică este aceeași afecțiune care cauzează crustele de lapte la sugari.

Nu este clar ce cauzează dermatita seboreică, dar nu este contagioasă. Aceasta ar putea fi agravată de factori precum stresul, boli autoimune și chiar schimbările de vreme. Dermatita seboreică nu este periculoasă pentru sănătatea copilului, dar poate fi iritantă și inestetică. Pentru a gestiona mătreața copilului ar trebui să ții cont de următoarele lucruri:

 • Periază părul înainte de spălare, pentru a ajuta la desprinderea crustelor.
 • Folosește zilnic un șampon delicat, până când crustele dispar.
 • Dacă scalpul copilului este roșu și iritat sau dacă are crustele uleioase, utilizează un șampon antimătreață cu sulfură de seleniu. Verifică instrucțiunile, deoarece, de multe ori, este necesar ca acest tip de șampon să fie  lăsat să stea câteva minute, înainte de a clăti părul.

Dacă șamponul medicinal nu funcționează, consultă medicul pediatru.

Stabilirea unor obiceiuri sănătoase de îngrijire a părului

Învățându-ți copiii cum să aibă grijă de părul lor când sunt mici, îi va ajuta să mențină obiceiuri de îngrijire sănătoase, pe măsură ce cresc. Sfaturile specifice de îngrijire a părului de care are nevoie copilul tău vor depinde de tipul lor de păr. Însă, câteva dintre acestea sunt generale și includ:

 • Folosește un pieptene cu dinți distanțați, pentru a pieptăna părul ud.
 • Evită ca împletiturile și cozile să fie prea strânse.
 • Folosește bentițe din cauciuc, doar dacă au o protecție pe partea cu părul, pentru a preveni agățarea și ruperea firelor.
 • Dacă este necesar să folosești uscătorul de păr, optează pentru o treaptă joasă de căldură.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide