Reclamă

Cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie. Metode prin care poți să-i stai alături

Animalul de companie poate juca un rol esențial în buna dezvoltare a unui copil. Însă oricât de mult ne-am dori să facă parte din viața noastră pentru totdeauna, acest lucru nu este cu putință. Conceptul trecerii în neființă poate fi greu de înțeles pentru un copil. Este cu atât mai greu când vine vorba de un animăluț care i-a fost alături mereu. Descoperă cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie.

O fetiță frumoasă, blondă, cu codițe, care desenează pe un caiet în timp ce în fața ei se află o pisicuță
Animăluțul poate juca un rol esențial în dezvoltarea unui copil. Descoperă cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie / Shutterstock

Pentru cei mai mulți dintre noi, animalele de companie sunt mai mult decât niște ființe pe care le deținem, ele sunt membrii familiei și cei mai buni prieteni ai noștri. Bucuria de a avea lângă tine un animăluț este spulberată de momentul greu în care acesta se rătăcește sau se stinge din viață. Durerea este la fel de mare fie că îl pierzi, fie că viața lui se stinge din cauza bătrâneții, a unei boli sau a unui accident.

Cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie

Pentru un copil poate fi foarte greu să înțeleagă și să accepte pierderea animalului de companie. Subiectul este unul sensibil și este important să-l ajuți pe cel mic să treacă în siguranță peste acest moment dificil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Animalele de companie sunt familia lor și sunt o parte importantă din viața copilului. Studiile au arătată că cei mici caută cel mai adesea compania și confortul animăluțelor lor atunci când sunt triști, supărați sau bolnavi.

De multe ori, pierderea animalului de companie poate fi și prima întâlnire a copilului cu conceptul de moarte.

Procesul de doliu îi poate ajuta pe cei mici cum să facă față altor pierderi de-a lungul vieții lor. Mai jos găsești câteva metode prin care poți face pierderea animalului de companie să fie o experiență mai ușoară pentru micuțul tău.

Împărtășește vestea și petrece timp cu copilul tău

Unul dintre cele mai dificile momente este atunci când trebuie să-i comunici micuțului tău vestea nefericită.

Modul în care îi explici moartea animalului de companie este extrem de important. Experții în parenting spun că este important să-i împărtășești vestea într-un loc în care există intimitate. Copilul va avea nevoie să se simtă în siguranță și să nu fie distras de alți factori.

Reclamă

Informațiile pe care cel mic le află trebuie să fie adaptate în funcție de vârsta acestuia, nivelul său de maturitate și experiența sa de viață.

Dacă animalul tău de companie este bătrân sau are deja o boală, experții recomandă să porți o discuție cu cel mic înainte de moartea animăluțului de companie.

Experții subliniază cât de importantă este vârsta copilului în ceea ce privește modul în care alegi să-i împărtășești informația. Află mai multe și despre educația cu blândețe. Vezi care sunt avantajele sale pe termen lung.

Vârsta, nivelul de maturitate, întrebările pe care copilul le pune de obicei, toate aceste aspecte trebuie să fie luate în calcul de un părinte atunci când alege să-i vorbească pentru prima dată despre conceptul de „moarte”.

Reclamă

Încearcă să nu minți copilul

În astfel de momente poate fi tentant să inventezi o poveste care să nu te pună în postura de a da foarte multe explicații copilului tău.

Mulți părinți aleg să spună că animăluțul „a fugit” sau „a plecat pentru o vreme”. Experții spun că nu este deloc o idee bună în ceea ce privește dezvoltarea copilului pe termen lung.

Chiar dacă aceste minciuni nevinovate pot atenua tristețea legată de pierderea animalului de companie, atunci când adevărul va ieși la iveală copilul tău va fi mult mai afectat de minciuna pe care i-ai spus-o și își va pierde încrederea în tine.

Încearcă să-i explici micuțului tău cât de bine poți apelând la propriile tale credințe și valori cu privire la trecerea în neființă. Ține cont de sfatul anterior. Alege să-i explici cu termeni potriviți pentru vârsta și nivelul său de maturitate și de înțelegere.

Rămâi alături de copilul tău

Copiii simt emoțiile mult mai intens decât părinții lor. Pierderea animalului de companie s-ar putea să-i afecteze mult mai mult. În afară de tristețe, cei mici se pot confrunta cu o varietate de emoții.

Aceștia pot experimenta stări de singurătate, furie, frustrare și neajutorare. Încearcă să-ți ajuți copilul să înțeleagă că este normal să simtă aceste emoții și că poți înțelege nevoia sa de a fi singur.

Ai grijă să-ți asiguri micuțul că vei fi alături de el atunci când este pregătit să vorbească despre ceea ce simte.

Este important să-i dai voie copilului tău să trăiască propriile sentimente. Micuțul tău nu ar trebui să se simtă obligat să-și ascundă tristețea legată de pierderea animalului de companie.

Încearcă să-i oferi un exemplu copilului tău și fii tu prima care vorbește despre sentimentele legate de pierderea animăluțului. Experții de la Parents.com recomandă să-i amintești copilului faptul că nu sunt singuri. În astfel de momente puteți rememora împreună povești frumoase legate de animalul de companie pe care l-ați pierdut.

Este un mod pozitiv prin care vă puteți lua rămas bun și prin care puteți trece împreună peste această pierdere.

Învață-l pe micuț să privească înainte

După primirea veștilor și experimentarea perioadei de doliu, experții recomandă să-l ajuți pe micuț să meargă mai departe. Prima metodă de a-l ajuta pe cel mic să meargă mai departe este să rememorezi moemntele furmoase alături de animalul de comanoie.

Puteți avea, de asemenea, o ceremonie de comemorare, în care să stați la povești cu întreaga familie și să împărtășiți amintirile pe care le-ați avut împreună.

Un alt exercițiu frumos este să scrieți împreună o scrisoare sau să faceți un desen pentru animăluțul pierdut.

Poveștile și amintirile amuzante sunt cele care ar trebui să-i readucă copilului zâmbetul pe buze. Îmbrățișările, timpul petrecut împreună, activitățile în familie, toate acestea ar trebui să fie un alt punct de sprijin pentru copil în această perioadă.

Spune-i micuțului tău că, în timp ce durerea se va estompa, amintirile fericite ale animalului de companie vor rămâne mereu în sufletul său.

La momentul potrivit puteți să luați în considerare adoptarea unui nou animal de companie. Animalul de companie nu treibuie să vină ca înlocuitor. El trebuie să fie un prieten nou în familia voastră.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Femeie pe patul doctorului pentru un control ginecologic
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
O mamă care își ține bebelușul în brațe
07:09
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
07:00
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Închide