Pentru cei mai mulți dintre noi, animalele de companie sunt mai mult decât niște ființe pe care le deținem, ele sunt membrii familiei și cei mai buni prieteni ai noștri. Bucuria de a avea lângă tine un animăluț este spulberată de momentul greu în care acesta se rătăcește sau se stinge din viață. Durerea este la fel de mare fie că îl pierzi, fie că viața lui se stinge din cauza bătrâneții, a unei boli sau a unui accident.
Cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie
Pentru un copil poate fi foarte greu să înțeleagă și să accepte pierderea animalului de companie. Subiectul este unul sensibil și este important să-l ajuți pe cel mic să treacă în siguranță peste acest moment dificil.
Animalele de companie sunt familia lor și sunt o parte importantă din viața copilului. Studiile au arătată că cei mici caută cel mai adesea compania și confortul animăluțelor lor atunci când sunt triști, supărați sau bolnavi.
De multe ori, pierderea animalului de companie poate fi și prima întâlnire a copilului cu conceptul de moarte.
Procesul de doliu îi poate ajuta pe cei mici cum să facă față altor pierderi de-a lungul vieții lor. Mai jos găsești câteva metode prin care poți face pierderea animalului de companie să fie o experiență mai ușoară pentru micuțul tău.
Împărtășește vestea și petrece timp cu copilul tău
Unul dintre cele mai dificile momente este atunci când trebuie să-i comunici micuțului tău vestea nefericită.
Modul în care îi explici moartea animalului de companie este extrem de important. Experții în parenting spun că este important să-i împărtășești vestea într-un loc în care există intimitate. Copilul va avea nevoie să se simtă în siguranță și să nu fie distras de alți factori.
Informațiile pe care cel mic le află trebuie să fie adaptate în funcție de vârsta acestuia, nivelul său de maturitate și experiența sa de viață.
Dacă animalul tău de companie este bătrân sau are deja o boală, experții recomandă să porți o discuție cu cel mic înainte de moartea animăluțului de companie.
Experții subliniază cât de importantă este vârsta copilului în ceea ce privește modul în care alegi să-i împărtășești informația. Află mai multe și despre educația cu blândețe. Vezi care sunt avantajele sale pe termen lung.
Vârsta, nivelul de maturitate, întrebările pe care copilul le pune de obicei, toate aceste aspecte trebuie să fie luate în calcul de un părinte atunci când alege să-i vorbească pentru prima dată despre conceptul de „moarte”.
Încearcă să nu minți copilul
În astfel de momente poate fi tentant să inventezi o poveste care să nu te pună în postura de a da foarte multe explicații copilului tău.
Mulți părinți aleg să spună că animăluțul „a fugit” sau „a plecat pentru o vreme”. Experții spun că nu este deloc o idee bună în ceea ce privește dezvoltarea copilului pe termen lung.
Chiar dacă aceste minciuni nevinovate pot atenua tristețea legată de pierderea animalului de companie, atunci când adevărul va ieși la iveală copilul tău va fi mult mai afectat de minciuna pe care i-ai spus-o și își va pierde încrederea în tine.
Încearcă să-i explici micuțului tău cât de bine poți apelând la propriile tale credințe și valori cu privire la trecerea în neființă. Ține cont de sfatul anterior. Alege să-i explici cu termeni potriviți pentru vârsta și nivelul său de maturitate și de înțelegere.
Rămâi alături de copilul tău
Copiii simt emoțiile mult mai intens decât părinții lor. Pierderea animalului de companie s-ar putea să-i afecteze mult mai mult. În afară de tristețe, cei mici se pot confrunta cu o varietate de emoții.
Aceștia pot experimenta stări de singurătate, furie, frustrare și neajutorare. Încearcă să-ți ajuți copilul să înțeleagă că este normal să simtă aceste emoții și că poți înțelege nevoia sa de a fi singur.
Ai grijă să-ți asiguri micuțul că vei fi alături de el atunci când este pregătit să vorbească despre ceea ce simte.
Este important să-i dai voie copilului tău să trăiască propriile sentimente. Micuțul tău nu ar trebui să se simtă obligat să-și ascundă tristețea legată de pierderea animalului de companie.
Încearcă să-i oferi un exemplu copilului tău și fii tu prima care vorbește despre sentimentele legate de pierderea animăluțului. Experții de la Parents.com recomandă să-i amintești copilului faptul că nu sunt singuri. În astfel de momente puteți rememora împreună povești frumoase legate de animalul de companie pe care l-ați pierdut.
Este un mod pozitiv prin care vă puteți lua rămas bun și prin care puteți trece împreună peste această pierdere.
Învață-l pe micuț să privească înainte
După primirea veștilor și experimentarea perioadei de doliu, experții recomandă să-l ajuți pe micuț să meargă mai departe. Prima metodă de a-l ajuta pe cel mic să meargă mai departe este să rememorezi moemntele furmoase alături de animalul de comanoie.
Puteți avea, de asemenea, o ceremonie de comemorare, în care să stați la povești cu întreaga familie și să împărtășiți amintirile pe care le-ați avut împreună.
Un alt exercițiu frumos este să scrieți împreună o scrisoare sau să faceți un desen pentru animăluțul pierdut.
Poveștile și amintirile amuzante sunt cele care ar trebui să-i readucă copilului zâmbetul pe buze. Îmbrățișările, timpul petrecut împreună, activitățile în familie, toate acestea ar trebui să fie un alt punct de sprijin pentru copil în această perioadă.
Spune-i micuțului tău că, în timp ce durerea se va estompa, amintirile fericite ale animalului de companie vor rămâne mereu în sufletul său.
La momentul potrivit puteți să luați în considerare adoptarea unui nou animal de companie. Animalul de companie nu treibuie să vină ca înlocuitor. El trebuie să fie un prieten nou în familia voastră.