Reclamă

De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli

Cu toții știm că trebuie să o facem, dar sunt puțini cei care au informațiile corecte despre de ce este important spălatul pe mâini. Pe scurt, este obiceiul care ține bolile departe. De ce, când și cum ar trebui să te speli îți explicăm în articolul de mai jos.

O fetiță care se spală pe mâini împreună cu mama ei, ambele îmbrăcate în bluze de culoare albastră
Spălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor / Shutterstock

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor și de a avea o igienă adecvată.  Cu toate acestea, mulți oameni subestimează importanța acestei acțiuni, iar statisticile arată că numai jumătate dintre români se spală pe mâini.

De ce este important spălatul pe mâini

Spălatul pe mâini este prima armă pe care o poți folosi împotriva răspândirii germenilor, bacteriilor și virusurilor. Vii de afară? Ai fost la toaletă? La cumpărături sau pur și simplu ai intrat în contact cu alte persoane? În orice situație ai fi fost, cu siguranță ai intrat în contact cu germeni, bacterii sau virusuri. Și să ajungă de pe mâna ta până la gură nu este decât un pas foarte mic prin care te poți infecta cu diverse boli. Iată de ce spălatul pe mâini ar trebui să fie prioritar pentru toată lumea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Previne răspândirea bolilor

Mâinile pot deveni purtătoare de bacterii, virusuri și germeni. Prin spălarea regulată a acestora, reduci riscul de infectare și de a transmite agenți patogeni altor persoane. Acest lucru este deosebit de important în cazul bolilor contagioase, cum ar fi gripa, răcelile, dar și bolile de natură gastroinfecțioase.

Menține o igienă adecvată

Mâinile murdare pot duce la apariția infecțiilor și a problemelor de sănătate. Spălatul pe mâini ajută la prevenirea acestor complicații și menține pielea sănătoasă.

Evită contaminarea alimentelor

În bucătărie, spălatul corect al mâinilor este esențial pentru a preveni contaminarea alimentelor cu bacterii periculoase. Acest obicei poate preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Când e indicat să te speli pe mâini

La această întrebare răspunsul este extrem de simplu și, cel mai probabil, evident pentru toată lumea. Te speli pe mâini ori de câte ori consideri necesar, și, musai, înainte sau după unele acțiuni precum:

Înainte de a mânca sau de a găti. Spălatul mâinilor înainte de a manipula alimente sau de a mânca ajută la prevenirea contaminării alimentelor cu bacterii.

Reclamă

După folosirea toaletei. Igiena personală este importantă pentru a preveni răspândirea bolilor intestinale.

După atingerea suprafețelor contaminate. Dacă atingi obiecte sau suprafețe care pot conține germeni, cum ar fi clanța ușii, tastatura sau banii, este important să te speli pe mâini pentru a evita transferul în gură sau nas.

După atingerea animalelor de companie. După ce interacționezi cu animalele de companie, în special cu reptile și păsări, spală-te bine pe mâini pentru a preveni contaminarea cu bacterii sau germeni.

După ce strănuți sau tușești. Spălatul pe mâini după strănut sau tuse ajută la prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii.

Cum să te speli pe mâini corect

Există câțiva pași pe care-i poți urma pentru a te asigura că spălatul pe mâini este eficient și corect realizat. Astfel, după cum specifică cei de la kidshealth.org, începe prin a uda mâinile sub un jet de apă caldă sau rece. Aplică o cantitate suficientă de săpun, astfel încât să acoperi întreaga suprafață a mâinilor, apoi freacă-le împreună cel puțin 20 de secunde.

Asigură-te că speli atât interiorul cât și exteriorul palmelor, dar și porțiunea dintre degete, unghiile și încheieturile. După aceea, clătește bine mâinile cu apă curată. La final, șterge-le cu un prosop curat. Este important să eviți atingerea obiectelor sau a suprafețelor după ce te-ai uscat pentru a menține igiena adecvată. Acasă, ar fi de preferat ca fiecare membru al familiei să aibă propriul prosop.

Cu ce să te speli pe mâini

În general, spălatul pe mâini presupune folosirea săpunului și a apei. Astfel, ai nevoie de un săpun obișnuit, de preferabil solid. Acesta este cel mai eficient în îndepărtarea majorității bacteriilor și virusurilor. În schimb, dacă nu ai acces la apă și săpun, poți folosi un dezinfectant de mâini  pe bază de alcool. Atenție, de preferat ar fi ca varianta aceasta să nu înlocuiască spălarea regulată cu apă și săpun.

Așadar, spălatul pe mâini este un pas simplu, dar vital, pentru menținerea sănătății personale și prevenirea răspândirii bolilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă îi dă fetiței bolnave să bea apă, hidratarea fiind foarte importantă în cazul diareeei la copii
Diareea la copii: cauze, remedii și prevenție
Diareea la copii: cauze, remedii și prevenție
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide