Spălatul pe mâini este una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a preveni răspândirea bolilor și de a avea o igienă adecvată. Cu toate acestea, mulți oameni subestimează importanța acestei acțiuni, iar statisticile arată că numai jumătate dintre români se spală pe mâini.
De ce este important spălatul pe mâini
Spălatul pe mâini este prima armă pe care o poți folosi împotriva răspândirii germenilor, bacteriilor și virusurilor. Vii de afară? Ai fost la toaletă? La cumpărături sau pur și simplu ai intrat în contact cu alte persoane? În orice situație ai fi fost, cu siguranță ai intrat în contact cu germeni, bacterii sau virusuri. Și să ajungă de pe mâna ta până la gură nu este decât un pas foarte mic prin care te poți infecta cu diverse boli. Iată de ce spălatul pe mâini ar trebui să fie prioritar pentru toată lumea.
Previne răspândirea bolilor
Mâinile pot deveni purtătoare de bacterii, virusuri și germeni. Prin spălarea regulată a acestora, reduci riscul de infectare și de a transmite agenți patogeni altor persoane. Acest lucru este deosebit de important în cazul bolilor contagioase, cum ar fi gripa, răcelile, dar și bolile de natură gastroinfecțioase.
Menține o igienă adecvată
Mâinile murdare pot duce la apariția infecțiilor și a problemelor de sănătate. Spălatul pe mâini ajută la prevenirea acestor complicații și menține pielea sănătoasă.
Evită contaminarea alimentelor
În bucătărie, spălatul corect al mâinilor este esențial pentru a preveni contaminarea alimentelor cu bacterii periculoase. Acest obicei poate preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare.
Când e indicat să te speli pe mâini
La această întrebare răspunsul este extrem de simplu și, cel mai probabil, evident pentru toată lumea. Te speli pe mâini ori de câte ori consideri necesar, și, musai, înainte sau după unele acțiuni precum:
Înainte de a mânca sau de a găti. Spălatul mâinilor înainte de a manipula alimente sau de a mânca ajută la prevenirea contaminării alimentelor cu bacterii.
După folosirea toaletei. Igiena personală este importantă pentru a preveni răspândirea bolilor intestinale.
După atingerea suprafețelor contaminate. Dacă atingi obiecte sau suprafețe care pot conține germeni, cum ar fi clanța ușii, tastatura sau banii, este important să te speli pe mâini pentru a evita transferul în gură sau nas.
După atingerea animalelor de companie. După ce interacționezi cu animalele de companie, în special cu reptile și păsări, spală-te bine pe mâini pentru a preveni contaminarea cu bacterii sau germeni.
După ce strănuți sau tușești. Spălatul pe mâini după strănut sau tuse ajută la prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii.
Cum să te speli pe mâini corect
Există câțiva pași pe care-i poți urma pentru a te asigura că spălatul pe mâini este eficient și corect realizat. Astfel, după cum specifică cei de la kidshealth.org, începe prin a uda mâinile sub un jet de apă caldă sau rece. Aplică o cantitate suficientă de săpun, astfel încât să acoperi întreaga suprafață a mâinilor, apoi freacă-le împreună cel puțin 20 de secunde.
Asigură-te că speli atât interiorul cât și exteriorul palmelor, dar și porțiunea dintre degete, unghiile și încheieturile. După aceea, clătește bine mâinile cu apă curată. La final, șterge-le cu un prosop curat. Este important să eviți atingerea obiectelor sau a suprafețelor după ce te-ai uscat pentru a menține igiena adecvată. Acasă, ar fi de preferat ca fiecare membru al familiei să aibă propriul prosop.
Cu ce să te speli pe mâini
În general, spălatul pe mâini presupune folosirea săpunului și a apei. Astfel, ai nevoie de un săpun obișnuit, de preferabil solid. Acesta este cel mai eficient în îndepărtarea majorității bacteriilor și virusurilor. În schimb, dacă nu ai acces la apă și săpun, poți folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Atenție, de preferat ar fi ca varianta aceasta să nu înlocuiască spălarea regulată cu apă și săpun.
Așadar, spălatul pe mâini este un pas simplu, dar vital, pentru menținerea sănătății personale și prevenirea răspândirii bolilor.