Pătuțul poate fi cea mai mare achiziție, atât ca dimensiune, cât și ca cheltuieli, pe care o faci pentru copilul tău înainte ca el să vină pe lume. E foarte important ca alegerea ta să fie cea mai bună, așa că citește în continuare recomandările specialiștilor înainte de a lua decizia.
Bebelușul tău va petrece multe ore în acel pătuț până când va ajunge să folosească un pat mai mare, așa că sigur vrei ca acesta să fie potrivit atât ca stil, ca mărime, dar și din punct de vedere al siguranței.
Cum alegi cel mai bun pătuț pentru bebelușul tău: de ce e recomandat să ții cont
Sunt multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de un somn sigur pentru copilul tău. Informațiile de bază privind siguranța pătuțului reprezintă punctul de plecare în decizia de achiziție. Pătuțurile care nu îndeplinesc standardele actuale de siguranță pot prezenta riscul de cădere, strangulare sau sufocare.
Din fericire, există standarde stricte pentru ca pătuțurile de pe piață să fie solide, durabile și sigure pentru copil.
Totuși, află de mai jos dacă pătuțul la care te-ai uitat respectă cele mai recente reguli. Acest lucru este valabil mai ales dacă te gândești să folosești un pătuț la mâna a doua.
Cât de sigur e să folosești un pătuț deja folosit
Pătuțurile noi nu sunt ieftine, iar alegerea unuia second-hand poate economisi mulți bani. Cu toate acestea, e important să știi Dar s-ar putea să nu mai fie sigure, mai ales dacă au mai mult de 10 ani.
Pătuțurile mai vechi sunt mai puțin probabil să îndeplinească standardele actuale de siguranță, ceea ce le face mai mult un pericol. S-ar putea să aibă șipci prea îndepărtate, vopsea cu plumb sau lemn crăpat ori picioare nesigure.
Chiar dacă la prima vedere un pătuț folosit pare să se ridice la înălțimea așteptărilor tale, uzura normală ar putea face din el un spațiu de dormit riscant. Feroneria și îmbinările de pe un pătuț mai vechi ar putea fi predispuse la crăpare sau rupere, iar șuruburile s-ar putea slăbi foarte ușor.
Lemnul și lipiciul se pot deforma sau deveni fragile, de asemenea, ceea ce poate atenta la siguranța celui mic, mai ales când doarme.
Toate pătuțurile fabricate începând cu 2011 au fost obligate să îndeplinească standarde stricte de siguranță. Parcurgerea listei de verificare este foarte importantă.
Asigură-te că pătuțul are mărimea potrivită
Barele sau șipcile pătuțului nu trebuie să aibă o lățime mai mare de 6 cm și niciuna dintre bare nu trebuie să fie crăpată sau să lipsească. Partea superioară a șinei pentru pătuț în poziția cea mai înaltă ar trebui să fie la cel puțin 66 de cm de partea superioară a suportului pentru saltea în poziția cea mai de jos.
Colțurile trebuie să fie netede
Colțurile pătuțului trebuie să fie la nivel cu tabliile din capete și să fie netezite. Dacă e gândești la un pătuț cu finisaje sau decorațiuni mai nonconformiste, va trebui să le tăi și să le șlefuiești marginile aspre.
Nu trebuie să fie șuruburi lipsă
Într-un pătuț sigur, feroneria ar trebui să fie bine fixată, fără margini ascuțite, zone aspre sau pete care ar putea ciupi sau răni copilul. Lemnul pătuțului nu trebuie să aibă crăpături, ci să fie foarte robust, cu îmbinări strânse.
Nu înlocui niciodată piesele originale ale unui pătuț. În schimb, poți obține orice piese de schimb direct de la producătorul pătuțului.
Vopseaua să fie pe bază de apă
Ia în considerare mai mult decât culoarea atunci când vine vorba de vopseaua pentru pătuț. Pătuțurile fabricate înainte de 1978 pot avea plumb în finisaj, ceea ce prezintă un risc grav pentru sănătatea bebelușilor și copiilor mici.
Dacă ai bănuiala că vopseaua de pe oricare dintre mobilierul pentru bebeluș este pe bază de plumb, renunță la el. Caută un pătuț vopsit cu ceva pe bază de apă, non toxic.
Orice pătuț care are vopsea decojită sau crăpată trebuie evitat sau refinisat.
Salteaua se potrivește perfect în interior
De asemenea, asigură-te că salteaua se potrivește bine în interiorul pătuțului. Pentru a asigura siguranța pătuțului, fă testul cu două degete. Dacă poți pune mai mult de două degete între saltea și pătuț, salteaua nu este potrivită. Cu cât îți este mai greu să faci patul, cu atât este mai bine pentru copilul tău.
De asemenea, dacă salteaua este nouă, scoate orice fel de plastice de pe ea. Asigură-te, de asemenea, că salteaua în sine este fermă, deoarece saltelele moi cresc riscul de sufocare. În loc să te iei după etichetă, testează singură salteaua. Dacă apeși cu putere, salteaua ar trebui să rămână fermă și să se ridice imediat înapoi.