Chiar și bebelușii sau copiii mici care au o dietă sănătoasă pot suferi de constipație. Atunci când nu știu să explice simptomele, cel mai bine este să verifici fiecare etapă cu medicul specialist. Uneori poate fi vorba și despre refuzul de a merge la toaletă sau oliță în funcție de stadiul celui mic.
Remedii pentru constipație la bebeluși și copii mici
Veștile bune spun că această problemă poate fi ușor de tratat în cazul celor mici. E important să urmezi câțiva pași în acest sens și să te asigur că doctorul cunoaște toate informațiile pentru a-ți elimina suspiciunile.
Nu mai este niciun secret. Constipația apare atunci când eliminarea scaunelor devine dificilă. Ceea ce poate nu știai este că acest lucru este destul de comun în rândul bebelușilor. De fapt, este normal ca micuții hrăniți la sân și care nu au depășit o lună de viață să aibă mișcări reflexe ale intestinelor. Cei hrăniți cu lapte formula pot avea două zile între momentele în care apar scaunele.
Specialiștii spun că toate probleme încep să dispară odată ce micuții ajung să consume hrană solidă. Încruntarea sau mormăitul nu înseamnă faptul că bebelușii sunt constipați. Dacă au o mișcare normală a intestinelor, asta însemană efort în plus pentru aceștia. Constipația apare în cazul în care scaunele sunt tari sau conțin sânge.
De asemenea, atunci când scaunele sunt mai dese sau plânsul este prezent, va indica faptul că este prezentă constipația. Constipația lovește de obicei atunci cei mici consumă hrană solidă. După o dietă bazată pe lichide, le va lua o perioadă până se vor obișnui cu această schimbare. Bebelușii cu vârsta mai mică de o lună pot avea simptome specifice constipației dacă nu consumă îndeajuns de multă hrană. Dacă frecvența cu care udă scutecul este mai mică, ar trebui să consulți medicul pediatru.
Cum să scapi de constipația la bebeluși și copii mici
Există mai multe modalități prin care îți poți ajuta copilul să-și regleze tranzitul intestinal. Contează vârsta acestuia și felul în care doctorul îți prescrie recomandările, apoi poți să procedezi întocmai.
Deși sucurile nu sunt recomandate pentru copii în niciun caz, acum specialiștii spun că sucurile naturale de mere sau pere pot ajuta în cazul constipației. Întreabă doctorul dacă îi poți oferi celui mic o cantitate redusă de suc. Începe cu 20 de ml și nu oferi suc bebelușilor cu vârsta mai mică de 30 de zile, arată cei de la whattoexpect.com.
Dacă copilul a început să consume mâncare solidă, încearcă să introduce în dieta sa alimente bogate în fibre de două ori pe zi. Printre acestea se află prunele, fasolea, piersicile, perele, prunele sau spanacul. Copiii peste 6 luni ar trebui să consume aproximativ 180 ml de apă pe zi, așa că asigură-te că micuțul tău este hidratat.
Oferă-i celui mic șansa de a se mișca în voie pe timpul zile. Dacă este prea mic, folosește-i picioarele în joacă. De asemenea, alimentele bogate în probiotice îi va menține intestinele sănătoase. Lubrifianții pot ajunge în cazul în care este vorba despre constipație. Laxativele sau medicamentele pentru constipație nu sunt recomandate pentru bebeluși, așa că nu le folosi decât dacă medicul pediatru a recomandat acest lucru.
Ce este constipația la copiii mici și care sunt semnele
Odată ce micuțul va trece de la stadiul de bebeluș la cel de copil mic, scaunul său va arăta foarte mult la fel ca al tău. Este normal ca copiii mici să aibă aproximativ trei scaune pe zi și trei mișcări ale intestinelor pe săptămână. Dacă se întâmplă mai rar sau scaunul este tare sau dureros, vorbim despre constipație.
Un copil mic cu semne ale constipației nu este tocmai fericit. Vei ști că sunt probleme dacă va avea mai puține scaune de trei pe săptămână. Consistența este diferită sau se plânge că este dureros. De asemenea, nu poate să aibă scaun după 10 minute de încercare și se plânge că durerea de burtă este constantă, spune Medicalnewstoday.com. În cel mai rău caz, există sânge în scaund.
Ce cauzează constipația la copii
Constipația la copiii mici poate avea aceleași motive ca și cea care are loc în cazul adulților. În cazul în care vorbim despre o dietă săracă în alimente bogate în fibre, lipsa apei, sau statul jos pe o perioadă lungă de timp afectează mișcările intestinelor. Stresul, călătoriile sau schimbarea de rutină pot fi alte motive.
În cazul în care observi că scaunele copilului tău sunt tari sau au altă culoare, poate ar trebui să renunți la produsele lactate. Comportamentul joacă un rol esențial în acest caz. Dacă încerci să-l înveți pe micuț să renunțe la scutec, reziliența sa poate modifica mișcările intestinale.