Împărțitul îi învață pe toddleri despre compromis și corectitudine, dar îi poate ajuta să-și păstreze prietenii, să se joace în cooperare, să negocieze și să facă față dezamăgirilor. În plus, atunci când oferă, pot primi și ei ceva din ceea își doresc.
Cum înveți un toddler să împartă în 6 pași simpli
Micile ieșiri cu toddlerul, într-un parc sau la un loc de joacă, unde sunt mai mulți copii, ar putea să te exaspereze. Asta din cauza certurilor pentru jucării, pe care aceștia nu prea sunt încântați să le împartă. Iată cum poți să-l ajuți să învețe să facă asta.
1. Exersează acasă
Poți face asta cu lucruri simple, care îți sunt la îndemână. Atunci când citești, poți să întorci tu o pagină, pe următoarea, lasă-l pe el. Dacă îi place să construiască, pune tu un cub, următorul el și tot așa. La fel poți să procedezi cu puzzle-ul sau să împingeți pe rând mașinuțe. Sunt utile jocurile de tipul „dă și ia“, în care tu iei o jucărie căreia îi dai un pupic sau o îmbrățișare , apoi i-o dai toddler-ului și îl poți ruga să facă același lucru. După aceea, îl rogi să ți-o înapoieze. Astfel, învață că dacă renunță pentru o perioadă scurtă la o jucărie, nu înseamnă cu nu o va primi înapoi.
2. Nu-l pedepsi dacă nu împarte
Un copil de 2 ani nu va înțelege dacă îi vei spune că e egoist când nu împarte. Astfel, vei încuraja resentimentele, nu generozitatea. „Nu pedepsiți niciodată un copil, mai ales unul de 2 ani, pentru că nu împarte“, spune Susanne Denham, doctor în psihologie de dezvoltare la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia. „Este, la urma urmei, o decizie foarte personală.“
3. Vorbește cu el despre împărțit
Ajută-ți copilul să își exprime sentimentele legate de faptul că împarte un anumit lucru și laudă-l atunci când face asta, chiar și pentru un timp scurt. Este importantă validarea sentimentelelor: „ești trist pentru că prietenul tău de joacă ți-a luat jucăria“ sau „știu că îți iubești jucăria și o vrei înapoi“.
4. Pregătește terenul pentru joacă
Dacă îl vizitează un prieten, roagă-l să pună deoparte jucariile preferate și pune-le la dispoziție o cutie cu jocuri și jucării care sunt ușor de folosit în doi, precum cuburile, seturile de bucătărie, cărțile de colorat, creioanele colorate sau plastelina. Ca să împiedici o posibilă ceartă, distrage copilul atunci când vezi că se îndreaptă spre jucăria partenerului de joacă.
5. Respectă-i lucrurile
Este important să ceri voie atunci când dorești să iei ceva care aparține copilului, chiar dacă ești părintele lui. Respectă-l ca și pe un adult și roagă-i și pe ceilalți parteneri de joacă, pe persoana care are grijă de el sau frații mai mari să facă același lucru.
6. Fii un bun exemplu
Copiii învață prin imitație, așa că încearcă să împarți cât mai des diferite lucruri cu acesta. Îi poți oferi din prăjitura ta și îi poți ruga să îți dea să guști înghețata lui. Și nu uita să îi ceri voie și să folosești cât mai des „a împărți“.