„Joaca este vitală pentru dezvoltarea copiilor. Îi sprijină pe toate nivelurile: fizic, cognitiv, social, emoțional și spiritual“, spune Stephenie Gillingham, profesor de educație preșcolară la Sheridan College din Oakville, Ontario, pentru todaysparent.com.
Încurajează toddlerul să se joace independent
Dacă îi lăsăm pe copii să se ocupe de propria distracție, le oferim oportunitățile de care au nevoie pentru a se juca independent. În plus, aceștia sunt mai fericiți să descopere singuri o jucărie, decât atunci când cineva le arată mai întâi cum să o folosească. Încurajează toddlerul să se joace independent, chiar dacă ți se va părea dificil. Iată câteva idei care să te ajute să sprijini această idee.
Nu te grăbi
Pentru început, stai lângă copil când se joacă și nu te implica. Lasă-l pe el să descopere jucăria pe care i-ai oferit-o. Apoi, când vezi că este absorbit, mărește distanța dintre voi, mutându-te în alt loc din camera.
„Joaca independentă nu presupune neapărat că un copil trebuie să fie singur“, spune Linda Acredolo, doctor în științe, autoarea cărții „Baby Minds: Brain-Building Games Your Baby Will Love“, pentru parents.com. „În plus, copilul tău se va simți bine să știe că te va avea în continuare în preajmă.“
Și vârsta este importantă când vine vorba despre timpul pe care un copil îl poate petrece jucându-se singur. În medie, un copil de 1 an se poate juca 5-8 minute, iar unul de 2 ani, poate 10-15 minute. Important este să-i aprecezi progresul și să-l lauzi.
Oferă-i spațiu
Imediat ce îl vezi că se joacă singur, oferă-i toddlerului spațiu. Asigură-te că zona în care se joacă este securizată. Mai mult, încearcă să nu intervii prea mult în joc dând indicații. Chiar dacă intențiile tale sunt bune, atunci când intervii prea des, riști ca toddlerul să aibă mereu nevoie de tine pentru a-i oferi indicii.
„Părinții completează momentele de liniște prea des. Atunci când cred că știu toate răspunsurile corecte, adulții trebuie să-i lase pe copii să aibă propriile lor idei“, explică psihologul Kathy Hirsh-Pasek.
Alege jocuri și jucării care îl atrag
O altă metodă de a-i încuraja independența este aceea de a urmări ce jocuri îl atrag în mod natural. În loc să-i spui că nu are voie să facă un anumit lucru, oferă-i posibilitatea să intre în joc. Dacă este atras de ustensile când gătești, îi poți oferi o cratiță și o lingură din lemn, ca să te poată imita. Astfel, tu îți vei putea temina treaba și micuțul este ocupat cu treaba lui. Sau, dacă vrei să dai cu aspiratorul și vezi că e interesat și te întrerupe mereu când vrei să faci curat, cumpără-i o jucărie care imită varianta reală.
Oferă-i multe tipuri de jucării
Este bine să-ți expui toddlerul la cât mai multe tipuri de jucării. Cuburile de construcție, cutiile din carton și vasele din metal oferă copiilor posibilitatea de a se juca o perioadă îndelungată. De asemenea, poți să creezi tu o jucărie. Pune într-o sticlă din plastic diferite tipuri de paste și bile colorate, care vor face zgomot. Nu uita să lipești capacul.
Totuși, nu oferi foarte multe jucării deodată, pentru că toddlerul ar putea fi copleșit. Dacă vezi că s-a plictisit de o jucărie, o poți ascunde o perioadă. Apoi, când i-o vei da, vei vedea că se va bucura de ea ca la început.