Reclamă

Cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os. Când e cazul să îl duci la medic

Având în vedere activitățile pe care copiii le fac zi de zi, nu este deloc surprinzător faptul că fracturile sunt printre cele mai frecvente leziuni în copilărie. Iată cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os și când e momentul să-l duci la medic.

Un copil care stă pe jos, cu un picior în ghips
Fracturile, cunoscute și sub numele de oase rupte, sunt a patra cea mai frecventă leziune pentru copiii sub 6 ani / Shutterstock

Copiii sunt extrem de energici, iar odată ce au descoperit mersul sau săriturile foarte greu vei putea să-i oprești. Chiar dacă ajunge să cadă, copilul de obicei plânge doar câteva minute și apoi revine la activitatea sa obișnuită.

Cum îți dai seama că copilul și-a fracturat un os

Motivul pentru care un copil este capabil să efectueze toate aceste mișcări ce pot părea periculoase este faptul că oasele lui sunt flexibile. Ele sunt suficient de puternice pentru a absorbi unda de șoc atunci când sar de pe ceva sau chiar se aleargă și cad.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oasele lor nu se pot rupe. Fracturile, cunoscute și sub numele de oase rupte, sunt a patra cea mai frecventă leziune pentru copiii sub 6 ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Vestea bună e că datorită flexibilității oaselor unui copil, acestea nu se rupla fel de ușor ca oasele ajunse la maturitate. De asemenea, copiii mici se vindecă mult mai repede decât adulții.

Alunecările și căderile sunt cel mai frecvent motiv pentru care un bebeluș sau un copil mic își fracturează un os. Accidentele auto sunt și ele a doua cauză majoră a fracturilor oaselor la copiii mici și tind să ducă la fracturi mai grave.

Tipuri de fracturi osoase la copii mici și bebeluși

Cele mai frecvente fracturi la un copil sunt la claviculă și la antebraț.

O fractură de claviculă apare uneori în timpul nașterii, dar se poate întâmpla oricând o persoană cade pe umăr sau pe o mână întinsă. Pe de altă parte, o fractură a antebrațului poate apărea în apropierea încheieturii mâinii, la mijlocul antebrațului sau în apropierea cotului. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un copil cade pe braț sau există o lovitură directă în antebraț.

Reclamă

Uneori, poate fi evident că copilul tău și-a fracturat un os. Alteori, însă, poate fi dificil de depistat, mai ales că copiii de această vârstă ar putea să nu poată exprima ceea ce simt. Simptomele fracturii bebelușilor sau copiilor mici pot include:

  • Un zgomot puternic când s-a produs rănirea
  • Umflături și vânătăi
  • Durere severă, în special într-un singur loc
  • Aspectul îndoit sau deformat al membrului rănit
  • Amorţeală
  • Incapacitatea de a muta membrul
  • Copilul nu se poate opri din plâns
  • Os care iese prin piele

Ce ar trebui să faci dacă copilul și-a rupt un os

Dacă observi oricare dintre semnele de mai sus, sună imediat medicul pediatru sau mergi cu cel mic la cea mai apropiată cameră de gardă.

Dacă copilul tău are un picior rupt, bănuiești o fractură la cap, la gât sau la spate, ori fractura este atât de gravă încât i-a perforat pielea și vezi că osul iese afară, nu încerca să-l miști. Sună în schimb la 112 și cere ambulanță cu medic.

Specialiștii recomandă de asemenea să nu îi dai copilului alimente, băuturi sau medicamente pentru a calma durerea fără a avea recomandarea unui medic. Poți pune însă pe zona fracturată cu un pachet rece învelit într-un prosop pentru a evita contactul direct cu pielea și expunerea la frig extrem.

Odată ce ajungi la urgență, personalul medical e posibil să îți pună întrebări despre ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, e bine să știi care e ultima oră la care copilul a mâncat sau a băut, asta în cazul în care are nevoie de anestezie.

Medicul va examina leziunea, iar dacă există suspiciunea de fractură, copilul va fi trimis la radiografie pentru a confirma tipul și localizarea fracturii. Dacă este necesar, i se pot administra medicamente pentru a calma durerea.

Dacă osul este rupt, medicul va chema, probabil, un ortoped pentru a pune un ghips pe fractura copilului.

Dacă specialistul trebuie să pună la loc oasele brațului sau piciorului copilului,atunci i se va administra un anestezic. Această anestezie durează de obicei doar 20 de minute, un timp suficient pentru a pune oasele la loc și a pune ghipsul.

Foarte rar se întâmplă ca oasele rupte la copii să necesite o intervenție chirurgicală înainte ca medicul să aplice un ghips. Dacă este o fractură severă sau are complicații asociate, copilul trebuie internat pentru intervenție chirurgicală, observație și ameliorarea durerii.

Cât timp durează până se vindecă oasele unui copil

Din fericire, oasele unui copil mic se vindecă mult mai repede decât oasele unui adult. Timpul de vindecare a fracturii copilului depinde de osul rupt și de tipul de fractură.

De exemplu, o fractură a degetului necesită de obicei doar trei până la patru săptămâni pentru a se vindeca, antebrațul durează trei până la șase săptămâni, iar timpul de vindecare pentru cot sau mână poate fi între trei și șase săptămâni.

În partea inferioară a corpului, degetul sau antepiciorul au de obicei nevoie de patru până la opt săptămâni pentru a se vindeca. O gleznă poate avea nevoie de 6 – 12 săptămâni. Timpul pentru vindecarea unei fracturi a coapsei poate fi de câteva luni.

Ce se întâmplă după ce ghipsul a fost îndepărtat

Atunci când medicul decide să scoată ghipsul, e important să știi că pielea copilului poate să fie palidă și uscată ori descuamată în locul unde a fost ghipsul. Acest lucru este normal și se întâmplă din cauza acumulării de piele care de obicei este îndepărtată în timpul băii zilnice.

Ai răbdare și nu freca zona prea tare. Poate fi nevoie de câteva băi pentru a elimina totul, dar pielea va arăta normal în cele din urmă.

Copilul se poate confrunta, de asemenea cu o anumită rigiditate sau durere în zona care a fost ghipsul, iar mușchii vor părea mai slabi. Și acest lucru este normal și se va îmbunătăți în câteva săptămâni.

În funcție de fractură, copilul poate avea mai apoi nevoie de exerciții specifice. Acestea îmbunătățesc mișcarea articulației, forța musculară și flexibilitatea. De asemenea, medicul îți va oferi recomandările necesare legate de activitățile copilului în după ce ghipsul a fost îndepărtat.

Cum să previi oasele rupte la copii

Deși oasele rupte la copii sunt frecvente, poți reduce probabilitatea ca asta să se întâmple din nou copilului.

Lăsați copiii să alerge și să sară, dar protejează-i. Încearcă să îndepărtezi obstacolele din timp și fii vigilentă.

Asigură-te că micuțul tău primește suficient calciu, vitamina D și vitamina C. Corpul copilului tău are nevoie de calciu, dar pentru ca aceasta să se absoardă suficient ai nevoie de vitamina D. Ea este cea care ajută organismul să absoarbă calciul. Prin urmare, copilul tău are nevoie de multe dintre ambele.

Vitamina C este, de asemenea, importantă pentru oasele sănătoase. Ea poate fi găsită într-o varietate de fructe, legume și alte alimente.

Fă-ți timp pentru a securiza casa. Chiar dacă ai făcut asta înainte de a se naște copilul, treci la nivelul următor când începe să meargă. Poți pune porți în partea de sus și de jos a scărilor și fixează de perete piese de mobilier grele.

Nu folosi niciodată premergătoare. Potrivit specialiștilor, acestea nu îi ajută pe copii să învețe să meargă. Mai rău, provoacă mii de răni copiilor în fiecare an.

Pune mereu copilul în scaunul auto. Ai grijă ca acesta să fie instalat în mașină în mod corespunzător. Ține bebelușul sau copilul mic cu fața spre spate până când acesta atinge cea mai mare limită de înălțime sau greutate, așa cum este stabilită de producător.

Poți lua o mulțime de măsuri de protecție, dar nu te învinovăți dacă ajunge să se întâmple asta cu cel mic. Din fericire, o fractură la un copil mic se vindecă destul de frumos și rapid.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată, în cabinet, îngrijorată
Ce este sarcina heterotopică: de ce este periculoasă, cât de des apare și cum este tratată
Ce este sarcina heterotopică: de ce este periculoasă, cât de des apare și cum este tratată
Copil care e verificat în gât de către medic
Dureri în gât la bebeluși și copii mici: ce trebuie să știi despre ele
Dureri în gât la bebeluși și copii mici: ce trebuie să știi despre ele
Bebeluș care e la un control medical, întins pe spate
Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului: tot ce trebuie să știi despre el
Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului: tot ce trebuie să știi despre el
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
10 septembrie, 07:02
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
6 septembrie, 07:25
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Închide