Dacă nu ești părinte sau nu ești obișnuită să petreci mult timp cu cei mici, atunci poate părea dificil să te vezi față în față cu un copil mic. Poate te întrebi ce poți să-i spui și cum să i te adresezi pentru a putea purta o conversație cu acesta.
Cum poți să vorbești cu un copil ca să te faci plăcută
Nu ai nevoie de nicio experiență în educație pentru a face o legătură pozitivă cu copilul din viața ta. Tot ce trebuie să faci este să profiți de acele amintiri pe care le ai tu din copilărie și să încerci să găsești un punct comun cu cel mic.
Vei putea purta o conversație reală cu următorul micuț care apare lângă tine la un eveniment sau o reuniune de familie.
Mai jos găsești câteva sfaturi utile pentru a te face apid plăcută de un copil.
Încearcă să te cobori la nivelul său
Specialiștii recomandă, literar vorbind, să te cobori la nivelul celui mic. Dacă stai în picioare. Încearcă să cobori într-o poziție ghemuită sau în genunchi, astfel încât să fiți amândoi confortabil și să vă priviți în ochi. Acest lucru îl poate ajuta pe cel mic să se relaxeze în prezența ta.
Este important să înțelegem că una dult poate părea puternic și intimidant în fața unui copil.
Acordă atenție limbajului copilului
Pe lângă fapult că trebuie să asculți cu atenție cuvintele lor, trebuie să înțelegi și ce spune în mod nonverbal. Aceste indicații de comunicare pot include expresiile faciale, gesturile și limbajul corpului. De asemnea vei dori să înțelegi de ce un copil face anumite gesturi.
Dacă orice tip de trecere a graniței are loc prea devreme, este foarte probabil ca cel mic să se oprească din vorbit. Este important să citești indiciile pe care cel mic le oferă pe parcursul conversației.
Acordă atenție reacțiilor pe care cel mic le are. Uneori ne putem da seama dacă un copil este anxios din limbajul corpului său.
Nu te grăbi să umpli tăcerea
Uneori, copiii au nevoie de un minut pentru a se gândi. Copiii au nevoie de mai mult timp pentru a procesa ceea ce li se spune, așa că atunci când vorbești cu unul trebuie să ai răbdare și să-i oferi timp să răspundă.
Un alt lucru de evitat este să le pui prea multe întrebări simultan, spun cei de la HuffPost.com. Copilul poate să se simtă ca la un interogatoriu și să devină anxios dacă îi adresezi prea multe întrebări simultan.
Folosește un limbaj prietenos
Nu există un limbaj special care să te ajute să te faci plăcută de cei mici, dar poți să folosești cuvinte prietenoase. Folosește un limbaj clar și concis. Specialiștii recomandă să alegi cuvinte potrivite vârstei copilului cu care vorbești.
În ceea ce privește subiectele, încearcă să te gândești la ceva care l-ar putea interesa pe copilul de lângă tine. Probabil că un copil nu vrea să aud o descriere detaliată a ceea ce faci la locul de muncă. În schim, încearcă să-l întrebi despre pasiunile sale sau despre felul înc are își petrece timpul liber.
Conversațiile construite pe subiectele de interes ale celor mici îi pot face pe aceștia din urmă să fie mult mai deschiși. Este important să-i arăți celui mic că îl asculți și că ești interesat de ceea ce povestește.