Reclamă

Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces

Atunci când ești proaspătă mămică vrei să afli toate informațiile necesare pentru ca puiul tău să aibă o dezvoltare perfectă. Află cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor și citește tot ce nu știai despre acest proces. Dacă te întrebai câtă cantitate de lapte este potrivită pentru un nou-născut, acum ai toate datele.

Pompă pentru sân cu un bebeluș care stă în brațele mamei
Află cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor și citește tot ce nu știai despre acest proces. Dacă te întrebai câtă cantitate de lapte este potrivită pentru un nou-născut, acum ai toate datele / Shutterstock

Multe strategii pot spori cantitatea de lapte, cum ar fi alăptatul mai des sau introducerea unor anumite alimente în dietă. Dacă ești preocupată de faptul că nu ai îndeajuns de mult lapte pentru a-ți hrăni copilul, este cazul să vorbești cu medicul specialist sau un specialist în lactație.

Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor

Alăptarea poate fi un proces stresant la început, mai ales dacă te afli la primul copil. De asemenea, și mamele care au mai trecut prin această experiență pot avea simptome diferite. Este și mai îngrijorător în cazul în care te întrebi dacă produci îndeajuns de mult lapte matern pentru a-ți hrăni corespunzător copilul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Comparativ cu laptele consumat din biberon, acolo unde poți ști exact care este cantiatea consumată, alăptarea nu îți poate oferi aceste detalii precise. Începând de la vârsta de 3 luni de sarcină, sânii încep să se pregătească pentru alăptare. Astfel, se dezvoltă țesuturi care produc lapte și cresc numărul tuburilor prin care laptele iese în afara sânului.

Chiar de la sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină corpul tău este pregătit fizic să alăpteze. Odată ce bebelușul s-a născut este eliberat un hormon numit prolactină care ajută în cazul producției de lapte. De asemenea, oxitocina este la fel de importantă asta pentru că ajută mușchii sânilor să se contracte pentru a împinge laptele afară. Pe măsură ce micuțul se hrănește la sân, nivelul de prolactină crește și astfel se produce mai mult lapte, spune cei de la healthline.com.

Atunci când bebelușul cere mai mult lapte de la sâni, aceștia răspund și produc o cantitate mai mare. Cercetătorii nu au descoperit încă foarte clar de ce unele femei nu pot produce îndeajuns de mult lapte matern. Este foarte important ca micuțul, odată ce s-a născut, să fie adus la sân cât mai repede pentru a se crea legătura mamă-copil.

Cum poți să știi dacă produci o cantitate suficientă de lapte

Cu toate că este dificil de spus cât lapte produci în mod natural, există câteva semne care îți arată că bebelușul este complet hrănit și satisfăcut. Dacă schimbi cel puțin trei scutece pe zi până la împlinirea a 7 zile de la naștere, nu ai de ce să te îngrijorezi.

De asemenea, dacă scutecul este ud de fiecare dată când îl schimbi, atunci produci îndeajuns de mult lapte matern. Atunci când urina nu are culoare înseamnă că este hidratat și hrănit corespunzător. Atunci când bebelușul înghite laptele cu poftă și câștigă în greutate, nu există niciun motiv de îngrijorare.

Reclamă

Fericirea de pe chipul celui mic ar trebui să fie primul semn că este hrănit corespunzător. Atunci când ia în greutate, întrebările legate de alimentație ar trebui să dispară. Cei mai mulți copii scad în greutate imediat după naștere. Bebelușii născuți la termen nu ar trebui să scad mai mult de 7% din greutatea lor în primele zile, potrivit American Academy of Pediatrics, arată whattoexpect.com.

Odată ce au trecut 10 zile de la naștere, bebelușul ar trebui să se reîntoarcă la greutatea de la naștere. Încep să ia în greutate aproximativ 200 de grame pe săptămână. Dacă micuțul tău nu crește sau pierde kilograme, acesta este un indicator al faptului că nu primește suficient lapte.

Potențiale cauze care scad lactația

Există mai mulți potențiali factori care intervin în producerea lactației în mod natural. Printre aceștia se află și stresul. Anxietatea și rușinea de a deveni mămică pentru prima oară poate aduce cu sine momente de stres. Găsește un loc privat și relaxant pentru a face momentul mamă-copil mult mai plăcut. Scapă de orice sursă care îți provoacă răspunsuri corporale imediate și fii tu însăți.

Anumite boli pot cauza scăderea lactației, iar printre acestea se află și diabetul, sindromul ovarelor polichistice, dar și hipertensiunea arterială. Medicamentele care au în compoziție clorhidrat de pseudoefedrina, dar și cele de substituție hormonală pot produce aceleași efecte.

Fumat, dar și consumul de alcool chiar și în cantități reduse poate aduce o scădere a cantității de lapte matern. În anumite cazuri, operațiile la sân pot interveni în cazul lactației.

Cazurile în care lactația este scăzută sunt foarte rare

Cele mai multe dintre femei produc cu o treime mai mult lapte decât nevoia zilnică a bebelușului. Există multe motive pentru care cel mic să fie distrat sau deranjat în timpul alăptării, dar este puțin probabil să fie din cauza situației propriu-zise. Durerea dinților, durerea de burtă sau oboseala pot duce la încordare. La această vârstă, micuții pot fi ușor distrași.

Reclamă

Preconcepții despre scăderea lactației

Nou-născuții sunt hrăniți în medie de aproximativ 12 ori pe zi sau o dată la două ore. Acest lucru nu este un semn că lactația poate scădea. Nu uita că bebelușii vor să stea la sân și pentru a se simți confortabil. De aceea, este dificil de precizat care este cantitatea de lapte pe care o consumă.

Dacă bebelușul simte nevoia de a fi hrănit frecvent sau plânge atunci când nu mai stă în brațe, nu înseamnă faptul că lactația va scădea. Trezirile nocturne, hrănirea la biberon după sân sau sânii mici nu sunt un semn că vei produce mai puțin lapte. În cazul în care îți palpezi sânii și observi că suni mai moi în primele săptămâni, acest lucru nu înseamnă faptul că lactația nu există.

La ce să fii atentă în cazul colectării laptelui matern

E foarte important ca bebelușul să fie hrănit la sân cât mai des. Specialiștii spun că o dată la 2 ore pe timpul zilei și o dată la 3-4 ore noaptea ( cel puțin 8 până la 16 dăți în 24 de ore). Dacă cel mic nu dorește lapte direct de la sân, încearcă să folosești o pompă de calitate pentru a spori cantitatea de lapte.

Pune bebelușul la fiecare sân cel puțin 15 min. Nu limita timpul petrecut astfel împreună. Dacă adoarme după ce a fost hrănit la un singur sân, trezește-l și oferă-i și cel de-al doilea sân. Masează-ți sânii ușor înainte și după alăptare.

Folosește tehnici de relaxare pentru a reduce stresul și a spori producția de lapte. Susține contactul piele pe piele cu bebelușul cel puțin 20 de minute după alăptare. Fiecare sfat ar trebui de asemenea consultat și cu medicul pediatru.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă care stă pe canapea și își mângâie fiica care își ține fața în palme și plânge
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
femeie care își ține mâna în zona abdominală și se află într-o baie
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
femeie care are un calendar în mână și își ține mâna la burtă
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
Tânără gravidă îi explică medicului că respiră greoi
26 iunie, 10:52
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
o mamă care stă pe canapea și își mângâie fiica care își ține fața în palme și plânge
23 iunie, 11:51
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Cum să recunoști și să gestionezi semnele de depresie la copii
Mama își ține fetița strâns în brațe
19 iunie, 09:41
3 capcane frecvente ale parentingului
3 capcane frecvente ale parentingului
femeie care își ține mâna în zona abdominală și se află într-o baie
16 iunie, 10:44
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
femeie care are un calendar în mână și își ține mâna la burtă
12 iunie, 14:53
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Sandalele sunt dintre cele mai bune alegeri pentru încălțămintea pentru sezonul cald. Vezi care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii
10 iunie, 15:17
Care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii?
Care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii?
Închide