Reclamă

Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor. Află tot ce nu știai despre acest proces

Atunci când ești proaspătă mămică vrei să afli toate informațiile necesare pentru ca puiul tău să aibă o dezvoltare perfectă. Află cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor și citește tot ce nu știai despre acest proces. Dacă te întrebai câtă cantitate de lapte este potrivită pentru un nou-născut, acum ai toate datele.

Pompă pentru sân cu un bebeluș care stă în brațele mamei
Află cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor și citește tot ce nu știai despre acest proces. Dacă te întrebai câtă cantitate de lapte este potrivită pentru un nou-născut, acum ai toate datele / Shutterstock

Multe strategii pot spori cantitatea de lapte, cum ar fi alăptatul mai des sau introducerea unor anumite alimente în dietă. Dacă ești preocupată de faptul că nu ai îndeajuns de mult lapte pentru a-ți hrăni copilul, este cazul să vorbești cu medicul specialist sau un specialist în lactație.

Cum să stimulezi lactația, potrivit specialiștilor

Alăptarea poate fi un proces stresant la început, mai ales dacă te afli la primul copil. De asemenea, și mamele care au mai trecut prin această experiență pot avea simptome diferite. Este și mai îngrijorător în cazul în care te întrebi dacă produci îndeajuns de mult lapte matern pentru a-ți hrăni corespunzător copilul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Comparativ cu laptele consumat din biberon, acolo unde poți ști exact care este cantiatea consumată, alăptarea nu îți poate oferi aceste detalii precise. Începând de la vârsta de 3 luni de sarcină, sânii încep să se pregătească pentru alăptare. Astfel, se dezvoltă țesuturi care produc lapte și cresc numărul tuburilor prin care laptele iese în afara sânului.

Chiar de la sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină corpul tău este pregătit fizic să alăpteze. Odată ce bebelușul s-a născut este eliberat un hormon numit prolactină care ajută în cazul producției de lapte. De asemenea, oxitocina este la fel de importantă asta pentru că ajută mușchii sânilor să se contracte pentru a împinge laptele afară. Pe măsură ce micuțul se hrănește la sân, nivelul de prolactină crește și astfel se produce mai mult lapte, spune cei de la healthline.com.

Atunci când bebelușul cere mai mult lapte de la sâni, aceștia răspund și produc o cantitate mai mare. Cercetătorii nu au descoperit încă foarte clar de ce unele femei nu pot produce îndeajuns de mult lapte matern. Este foarte important ca micuțul, odată ce s-a născut, să fie adus la sân cât mai repede pentru a se crea legătura mamă-copil.

Cum poți să știi dacă produci o cantitate suficientă de lapte

Cu toate că este dificil de spus cât lapte produci în mod natural, există câteva semne care îți arată că bebelușul este complet hrănit și satisfăcut. Dacă schimbi cel puțin trei scutece pe zi până la împlinirea a 7 zile de la naștere, nu ai de ce să te îngrijorezi.

De asemenea, dacă scutecul este ud de fiecare dată când îl schimbi, atunci produci îndeajuns de mult lapte matern. Atunci când urina nu are culoare înseamnă că este hidratat și hrănit corespunzător. Atunci când bebelușul înghite laptele cu poftă și câștigă în greutate, nu există niciun motiv de îngrijorare.

Reclamă

Fericirea de pe chipul celui mic ar trebui să fie primul semn că este hrănit corespunzător. Atunci când ia în greutate, întrebările legate de alimentație ar trebui să dispară. Cei mai mulți copii scad în greutate imediat după naștere. Bebelușii născuți la termen nu ar trebui să scad mai mult de 7% din greutatea lor în primele zile, potrivit American Academy of Pediatrics, arată whattoexpect.com.

Odată ce au trecut 10 zile de la naștere, bebelușul ar trebui să se reîntoarcă la greutatea de la naștere. Încep să ia în greutate aproximativ 200 de grame pe săptămână. Dacă micuțul tău nu crește sau pierde kilograme, acesta este un indicator al faptului că nu primește suficient lapte.

Potențiale cauze care scad lactația

Există mai mulți potențiali factori care intervin în producerea lactației în mod natural. Printre aceștia se află și stresul. Anxietatea și rușinea de a deveni mămică pentru prima oară poate aduce cu sine momente de stres. Găsește un loc privat și relaxant pentru a face momentul mamă-copil mult mai plăcut. Scapă de orice sursă care îți provoacă răspunsuri corporale imediate și fii tu însăți.

Anumite boli pot cauza scăderea lactației, iar printre acestea se află și diabetul, sindromul ovarelor polichistice, dar și hipertensiunea arterială. Medicamentele care au în compoziție clorhidrat de pseudoefedrina, dar și cele de substituție hormonală pot produce aceleași efecte.

Fumat, dar și consumul de alcool chiar și în cantități reduse poate aduce o scădere a cantității de lapte matern. În anumite cazuri, operațiile la sân pot interveni în cazul lactației.

Cazurile în care lactația este scăzută sunt foarte rare

Cele mai multe dintre femei produc cu o treime mai mult lapte decât nevoia zilnică a bebelușului. Există multe motive pentru care cel mic să fie distrat sau deranjat în timpul alăptării, dar este puțin probabil să fie din cauza situației propriu-zise. Durerea dinților, durerea de burtă sau oboseala pot duce la încordare. La această vârstă, micuții pot fi ușor distrași.

Reclamă

Preconcepții despre scăderea lactației

Nou-născuții sunt hrăniți în medie de aproximativ 12 ori pe zi sau o dată la două ore. Acest lucru nu este un semn că lactația poate scădea. Nu uita că bebelușii vor să stea la sân și pentru a se simți confortabil. De aceea, este dificil de precizat care este cantitatea de lapte pe care o consumă.

Dacă bebelușul simte nevoia de a fi hrănit frecvent sau plânge atunci când nu mai stă în brațe, nu înseamnă faptul că lactația va scădea. Trezirile nocturne, hrănirea la biberon după sân sau sânii mici nu sunt un semn că vei produce mai puțin lapte. În cazul în care îți palpezi sânii și observi că suni mai moi în primele săptămâni, acest lucru nu înseamnă faptul că lactația nu există.

La ce să fii atentă în cazul colectării laptelui matern

E foarte important ca bebelușul să fie hrănit la sân cât mai des. Specialiștii spun că o dată la 2 ore pe timpul zilei și o dată la 3-4 ore noaptea ( cel puțin 8 până la 16 dăți în 24 de ore). Dacă cel mic nu dorește lapte direct de la sân, încearcă să folosești o pompă de calitate pentru a spori cantitatea de lapte.

Pune bebelușul la fiecare sân cel puțin 15 min. Nu limita timpul petrecut astfel împreună. Dacă adoarme după ce a fost hrănit la un singur sân, trezește-l și oferă-i și cel de-al doilea sân. Masează-ți sânii ușor înainte și după alăptare.

Folosește tehnici de relaxare pentru a reduce stresul și a spori producția de lapte. Susține contactul piele pe piele cu bebelușul cel puțin 20 de minute după alăptare. Fiecare sfat ar trebui de asemenea consultat și cu medicul pediatru.

Te-ar mai putea interesa și
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
O familie fericită care stă pe o canapea și se distrează cu copiii lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Mamă stresată cu un copil în brațe într-un pat
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Căderea părului la bebeluși. De ce apare această schimbare în dezvoltarea micuților
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Medic examinează piciorul unui băiat
Durerile de creștere la copiii mici și mari
Durerile de creștere la copiii mici și mari sunt un fenomen comun care afectează mulți micuți în timpul dezvoltării lor. Acestea pot fi o sursă de disconfort, dar, de cele mai multe ori, nu indică probleme medicale grave.  Durerile de......
Durerile de creștere la copiii mici și mari
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Un băiețel care bate cu pumnul în masă
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Fiecare copil are stări emoționale mai bune sau mai puțin bune. Dar pentru unii copii, a se simți deprimat pentru mai mult de câteva săptămâni poate fi un semn de depresie. Depresia la copii este o tulburare de dispoziție care duce la......
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Cele mai noi
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
5 septembrie, 06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
O fetiță care face terapie la logoped
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
O fetiță cu plasturi pe genunchi
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Gravidă ține o cremă de față în mână
2 septembrie, 07:52
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Închide